mięso duszone - 8529 przepisów (strona:75/569)

Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 163

poznałam już przy  Galette Bretonne , które robiłam jakiś czas temu. W mojej głowie narodził się pomysł, aby te naleśniki połączyć z hiszpańską mieszanką warzyw Iglotex i sosem z mięsem do spaghetti , który pozostał z poprzedniego dnia. Wiecie co? Trudno w to uwierzyć, ale wyszło pysznie! Przyjaciółka jak spróbowała, od razu pobiegła do domu by zrobić u siebie to samo(...)woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw włożyć sos z mięsem do spaghetti, wkropić tabasco, wymieszać i dusić jeszcze chwilkę. Dlaczego sos do spaghetti? Kilka dni wcześniej mój syn robił spaghetti i jak zwykle sosu zostało na kilka dni, więc

Blondynka Gotuje
Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 138

pietruszki kroimy nie tak całkiem drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący przekładamy na niego cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę, potem dolewamy wodę, dodajemy pieczarki i mięso mielone, całość dusimy. przez około 5-7 minut, doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Wyłączamy gaz, odstawiamy farsz do ostygnięcia, gdy farsz ostygnie mieszamy go z pietruszką i fetą. Nakładamy farsz(...)pieczenia układamy pieczarki i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego ! Inne przepisy z wykorzystaniem pieczarek znajdziesz TU Faszerowane pieczarki mięsem mielonym

Kuchnia na wzgórzu
MEDALIONY Z INDYKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI 783

plastry. Następnie medaliony obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po ok 2 minuty - wyjmujemy na talerz. Cebulę oraz czosnek podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso,dodać pieczarki i chwilę dusić.Warzywa lekko obsypałam mieszanką przypraw Galeo do indyka oraz pieprzem.Dołożyć obsmażone mięso,zalać rosołem bądź wodą przegotowaną tak by mięsko się nie przypaliło a powoli dusiło

Niespełnione zdolności kulinarne
Tagliatelle z indykiem w rozmarynie 192

białym winem, przykryj i duś do miękkości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w ćwiartki i   wraz z pozostałym czosnkiem i rozmarynem wrzucić na rozgrzaną patelnię, duś do odparowania, przełóż do mięsa. D opraw całość solą i pieprzem i duś razem około 7 minut.  Podawaj z ugotowanym  all dente makaronem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Udźce z kurczaka w sosie curry 108

cebula lekko się ze złoci, dodać 2 łyżki curry i zalać wszystko 2 szklankami wrzątku (w razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę). Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i dusimy aż sos ładnie zgęstnieje. Kurczaka podałam z ziemniakami i surówka, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pikantny chutney morelowy 161

bogaty w smaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I  już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego

Kuchnia Prezydentowej
Pulled pork czyli rwana wieprzowina (danie z szybkowaru) 211

całe ząbki czosnku. Całość delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Na sam koniec wlać 1,5 szklanki wody. Pokrywę od szybkowara zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu(...)poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowaną rwaną wieprzowinę podawać, np. na podgrzanej tortilli lub bułce. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i polać przygotowanym sosem.  Przesmażone mięso Do mięsa dodać warzywa, przyprawy i zalać wodą Danie od razu po otworzeniu pokrywy z szybkowara Tak powinno wyglądać mięso - rozpada się pod naciskiem widelca Na podgrzaną tortillę nakładam mięso

Ugotować
Bitki duszone w cebuli 187

Bardzo kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą się w roli obiadowego dania głównego.   Składniki: 1kg szynki 6-7 cebul ½ słoiczka (około 150g) suszonych pomidorów w oliwie kilka gałązek rozmarynu ½ litra bulionu warzywnego sól, zioła prowansalskie, czarny pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: Szynkę myjemy, oczyszczamy(...)poszatkowane w piórka cebule. Szklimy. Ponownie wkładamy mięso. Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 45min. Dodajemy suszone pomidory i dusimy jeszcze około 15 minut. Mięso serwujemy z mieniakami i ulubioną sałatą

Pyry na Gaz
Karkówka duszona z warzywami 248

moim stole, ze względu na swój smak i łatwość przetwarzania. Nie mogę też pominąć faktu, że męska część domowników bardzo lubi ten rodzaj mięsa i to zazwyczaj przeważa przy jego wyborze. Tym razem mało wymagająca duszona karkówka z warzywami. Przy wyborze karkówki na danie obiadowe, nie należy się przerażać tym, że jest ona poprzerastana tłuszczykiem, gdyż to właśnie(...)minut, sprawdzić stan uduszenia mięsa i warzyw i jeśli nam odpowiada, to przykryć, zdjąć z palnika i odstawić na 2 - 3 minuty, aby się zatrzymał proces gotowania. U mnie fasolka zbyt mocno się rozgotowała, gdyż pośpieszyłam się z jej dodaniem, więc dodawać ją najlepiej razem z papryką pod sam koniec duszenia. Karkówkę duszoną z warzywami podawać według uznania

Kuchcik gotuje
Gulasz mięsno-warzywny z kaszą gryczaną 169

kilka kropel sosu sojowego odrobina mąki ziemniaczanej  1 torebka kaszy gryczanej Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i podlać ok 1 szkl wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie do mięsa dodać pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, fasolkę. Dusić również pod przykryciem do miękkości. Jeżeli woda wyparowała to dolać jeszcze odrobinę. Następnie dodać natkę pietruszki,sos sojowy

Olga Piecze i Gotuje
SCHAB W POMIDORACH 239

bomba kaloryczna ...  Duszony schab jest kruchuteńki a zanurzony w pomidorowo-paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ...  Polecam gorąco! Składniki: 6 plastrów schabu 1 duża cebula 10dkg pieczarek 1 czerwona papryka ząbek czosnku mąka do obtoczenia Na sos: 2 łyżeczki przecieru pomidorowego szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii natka pietruszki Wykonanie: Plastry mięsa osuszamy, nacieramy(...)plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na cebulę. Sos: bulion mieszamy z przecierem i bazylią i zalewamy wszystkie składniki. Dusimy około 30 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie) pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Przelewamy sos do rondelka

Walijskie Pichcenie
Literki ze szpinakiem. 152

dusimy wraz z olejem kokosowym, przez około 3 minuty. Mięso drobno kroimy i dorzucamy do cebuli. Szpinak, siekamy na drobno i dorzucamy do cebuli i mięsa. Zalewamy wodą.  Wszystko razem dusimy przez 25 minut.  Zdejmujemy ze źródła ciepła, dodajemy posiekane listki bazylii, łyżeczkę masła i jogurt naturalny. Dobrze mieszamy i podajemy z makaronem Wesołe Literki , ugotowanym wg wskazówek

MamaOskarka
Bażant po węgiersku 122

podrumieniłem na smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem. Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem

R'n'G Kitchen
gulasz z indyka z cukinią 133

laurowe i ziela i dusić pod przykryciem pół godziny, jeśli trzeba podlać ciepłą wodą. Cukinię i paprykę pokroić na mniejsze kawałki i razem z groszkiem dodać do mięsa. Przyprawić pieprzem i papryką, dusić kwadrans po czym zabielić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko i podawać z gulaszem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa z kurczakiem i soczewicą 122

kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy mięso i soczewicę, łyżkę masła, trochę wody. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy resztę warzyw pokrojonych, wlewamy wodę lekko ponad stan warzyw i mięsa, przyprawiamy. Gotujemy do miękkości warzyw, w razie potrzeby doprawiamy

Zasmakuj Kuchni
świeżonka 146

nadawały się do pieczeni i tak uzyskałem mięso na świeżonkę :) Mięso smażymy krótko na mocno rozgrzanym smalcu... ...po usmażeniu mięsa, zmniejszamy moc grzania i dodajemy cebulę... ...dusimy pod przykryciem...do miękkości mięsa i cebuli :) ...wykładamy na talerz i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką... Smacznego

chleba naszego
bigos 192

boczku (odcinam je i zamrażam, wykorzystuję do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki). Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i  dusiłam. W tym czasie umyłam mięso, łopatkę i karkówkę pokroiłam w kostkę, żeberko zostawiłam w całości. Mięso dołożyłam (bez podsmażania) do kapusty i dusiłam wszystko do miękkości. Następnego dnia połączyłam obie kapusty (wcześniej

babka w formie
Barania łopatka w jagodowej wódce z melisą i cząbrem 258

lodówki - wykładamy na sito by odsączyć z zalewy. Wrzucamy na rozgrzany olej - przesmażamy szybko z każdej strony - dodajemy 25ml wódki a następnie uzupełniamy wodą by zakryła mięso, solimy, dodajemy cząbru. 3/ Dusimy do miękkości uzupełniając wodę by zakrywała mięso. Na koniec dodajemy odrobinę śmietanki i jeszcze odrobinę cząbru. Zagęszczamy lekko wd. uznania wybraną mąką. 4/ Podajemy z wybranymi dodatkami. Polecam

Kuchnia PROzdrowotna
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 202

oczkach, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i lekko podsmażyć, następnie dodać, mięso, troszkę soli, pierzu i suszonej bazylii. Dusić wszystko tak długo aż mięso zmięknie. Usmażone mięso dodać do kaszy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać.Na każdy liść jeśli jest duży nałożyć po 2 łyżki kopiaste farszu. Boki liścia

Sama słodycz i szczypta chili
Dziki obiad 142

pokrojone w plastry mięso i kilka razy obracając je, smażyć (dusić ) w przykrytym bograczu, dopóki nie zmieni koloru. Wtedy posolić, dodać liście laurowe i tarte warzywa. Powoli dusić na małym ogniu, dopóki mięso nie będzie miękkie. Jeżeli w trakcie gotowania sos wyparuje, dolewamy wodę. Z cebuli, marchwi i pietruszki utworzy się dość gęsty sos, smakowity, którego powinno być dużo

Smaczne Potrawy