mięso duszone - 8529 przepisów (strona:75/569)

Gulasz pieczony w dyni. Bardzo jesienny i pikantny. 182

pozostałym w garnku oleju zeszklić cebulę. Dodać chili i paprykę wędzoną, chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, dynię piżmową, starte jabłko, zmiksowane i pokrojone pomidory, wlać wino, dołożyć mięso i boczek. Dusić ok. 10 minut bez przykrycia. Dodać seler naciowy, jarmuż i ciecierzycę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody

Pełny talerz
Królik duszony w sosie musztardowym 131

przepisem). Królik duszony w sosie musztardowym to przepis Pascala, pochodzący z książki „Pascal kontra Okrasa”. Naszym zdaniem królik duszony wg czasu podanego przez Pascala, jest zbyt twardy, dlatego wszystkim miłośnikom mięciutkiego mięsa, odchodzącego łatwo od kości polecam wydłużenie czasu duszenia, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięska :) Składniki: (4 porcje) 1 królik(...)podzielić na 4 części Wydzielić przednie łapy. Podobnie jak w przypadku tylnich (naciąć mięso pod łopatką, wyluzować stawy i przeciąć nożem pomiędzy stawami) Ponacinać mięso pomiędzy żebrami (jeśli są zbyt długie można je skrócić tasakiem)   źródło: „Pascal kontra Okrasa” The post Królik duszony w sosie musztardowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 131

obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej ze stron aż mąka przyrumieni się na złoty kolor, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz grzyby. Mięso przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1 h. W  miarę potrzeb mięso podlewamy wodą. Następnie do mięska dodajemy sos sojowy, sól i pieprz do smaku oraz śmietankę. Wszystko razem

kulinarne odsłony pati
ŁAZANKI PO BOLOŃSKU 172

mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese.  Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉 Składniki na sos: ok. 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata pół szklanki bulionu sól  pieprz bazylia oregano papryka słodka(...)makaron typu łazanki. Wykonanie:  Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę. Całość dusimy chwilę, po czym dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami i dusimy wszystko około  20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę

Walijskie Pichcenie
Schab duszony w cebuli i marchewce 869

Kolejna propozycja na schab duszony z cebulą. Tym razem smaku nadaje marchewka, aromatyczny majeranek i lubczyk.  Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych (około 500 g mięsa) 3 duże cebule 2 duże marchewki 4 duże ząbki czosnku papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu 1 czubata łyżeczka majeranku   (u mnie Skworcu ) 1 płaska łyżeczka(...)paprykę słodką, majeranek, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, keczup, pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy.  Mięso wkładamy pod cebulę z marchewką, patelnię przykrywamy pokrywką. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli około 40 minut. Smacznego

Smak mojego domu
Placki ziemniaczane z gulaszem. 140

paprykę czerwoną. Mocno podsmażyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Najlepiej patelnię (na, której było smażone mięso)zalać gorącą, przegotowaną wodą i wlać ją do garnka. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie spróbować wodę, sprawdzić czy nie ma potrzeby doprawienia do smaku. Gdy mięso jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli

W kuchni u Moniki
Schab na mleku (danie z szybkowaru) 288

oraz warzywami. Gdy całość uzyska lekko złoty kolor, to wlać mleko oraz wodę. Na sam koniec dodać zieloną pietruszkę. Zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu(...)się para (stałym strumieniem!). Gotować 25 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć mięso i za pomocą blendera zmiksować sos (razem z cebulą, czosnkiem i zieloną pietruszką), a na sam koniec go zagęścić (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać

Ugotować
Schab w sosie własnym (danie z szybkowaru) 3481

szklanki) i dodać surową cebulę pokrojoną w ćwiartki.  Następnie do garnka wlać 1,5 szklanki wody i zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu(...)się para (stałym strumieniem!). Gotować 25 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć mięso oraz cebulę i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w 1/4 szklance wody; przygotowaną masę wlać do gotującego się sosu i wszystko ze sobą

Ugotować
Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru) 334

wody. Następnie ułożyć przesmażone kawałki schabu. Jeżeli mięso nie jest przykryte wodą to można dolać odrobinę wody.   Następnie zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu(...)się para (stałym strumieniem!). Gotować 12 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć mięso i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w śmietanie 30%; przygotowaną masę wlać powoli do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć

Ugotować
gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną... 122

przykryciem dusić z 30 minut do miękkiego mięsa wsypać warzywa mrożone zestaw węgierski, dodać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie i dusić pod przykryciem z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz

W Mojej Kuchni Lubię
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 131

poznałam już przy  Galette Bretonne , które robiłam jakiś czas temu. W mojej głowie narodził się pomysł, aby te naleśniki połączyć z hiszpańską mieszanką warzyw Iglotex i sosem z mięsem do spaghetti , który pozostał z poprzedniego dnia. Wiecie co? Trudno w to uwierzyć, ale wyszło pysznie! Przyjaciółka jak spróbowała, od razu pobiegła do domu by zrobić u siebie to samo(...)woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw włożyć sos z mięsem do spaghetti, wkropić tabasco, wymieszać i dusić jeszcze chwilkę. Dlaczego sos do spaghetti? Kilka dni wcześniej mój syn robił spaghetti i jak zwykle sosu zostało na kilka dni, więc

Blondynka Gotuje
Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 105

pietruszki kroimy nie tak całkiem drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący przekładamy na niego cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę, potem dolewamy wodę, dodajemy pieczarki i mięso mielone, całość dusimy. przez około 5-7 minut, doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Wyłączamy gaz, odstawiamy farsz do ostygnięcia, gdy farsz ostygnie mieszamy go z pietruszką i fetą. Nakładamy farsz(...)pieczenia układamy pieczarki i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego ! Inne przepisy z wykorzystaniem pieczarek znajdziesz TU Faszerowane pieczarki mięsem mielonym

Kuchnia na wzgórzu
MEDALIONY Z INDYKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI 745

plastry. Następnie medaliony obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po ok 2 minuty - wyjmujemy na talerz. Cebulę oraz czosnek podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso,dodać pieczarki i chwilę dusić.Warzywa lekko obsypałam mieszanką przypraw Galeo do indyka oraz pieprzem.Dołożyć obsmażone mięso,zalać rosołem bądź wodą przegotowaną tak by mięsko się nie przypaliło a powoli dusiło

Niespełnione zdolności kulinarne
Tagliatelle z indykiem w rozmarynie 162

białym winem, przykryj i duś do miękkości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w ćwiartki i   wraz z pozostałym czosnkiem i rozmarynem wrzucić na rozgrzaną patelnię, duś do odparowania, przełóż do mięsa. D opraw całość solą i pieprzem i duś razem około 7 minut.  Podawaj z ugotowanym  all dente makaronem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Udźce z kurczaka w sosie curry 85

cebula lekko się ze złoci, dodać 2 łyżki curry i zalać wszystko 2 szklankami wrzątku (w razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę). Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i dusimy aż sos ładnie zgęstnieje. Kurczaka podałam z ziemniakami i surówka, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi