mięso duszone - 8529 przepisów (strona:73/569)

Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 139

obieramy kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut aż zmięknie. Dynię miksujemy i dusimy jeszcze w garnku aby jak najwięcej wody odparowało. Jak puree będzie za wodniste to ciasto na kopytka będzie za rzadkie i klejące. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła(...)dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek a po chwili mięso. Jak mięso się usmaży to dodajemy sos pomidorowy, przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem. Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko

Kuchenne Wariacje
Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym. 214

Witajcie :) na dworze gorąco więc nie chce stać się za długo przy garnkach. Mam dzisiaj dla Was propozycję duszonego kurczaka w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Szybko się przygotowuje, można podać go z ryżem lub ziemniakami, jak kto woli. Zapraszam do wypróbowania : ) Pysznie, prosto i szybko :) Składniki : 5 porcji podudzia z kurczaka sól, pieprz domowa vegeta do smaku 2 łyżki(...)przeszedł przyprawami.W dużym rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy kurczaka i obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor, następnie podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie wlewamy sos słodko kwaśny i dusimy dalej aż mięso będzie miękkie po włożeniu widelca. Podajemy z ryżem , kaszą lub ziemniakami , co kto lubi :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz po meksykańsku 141

przyprawy: kim rzymski, kolendrę i cynamon. Dodać mięso, obsmażyć z każdej ze stron. Dodać paprykę , pomidory, listek laurowy, sól i pieprz.  Wlać szklankę wody i dusić przez 30 minut. 3. Do mięsa dodać osączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Dusić kolejne 15 minut. Pod koniec dodać natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić. Podawać z ugotowanym ryżem

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka z makaronem 185

myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule kroimy w piórka i na rozgrzanej patelni podsmarzamy, posypujemy solą Teraz do cebulki dorzucamy pomidorki cherry i razem dusimy  Następnie wrzucamy mięso na patelnię, posypujemy przyprawą i rozdrabniamy je podsmarzając ok 15 minut  W tym samym czasie robimy sos pomidorowy. Pastę pomidorową mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany

Klaudynkowa kuchnia
Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i z kaszą gryczaną paloną 124

gulasz. Jak mi tłumaczyła jak przygotować gulasz to mówiła, pamiętam jak dziś że jak już zacznę dusić pod przykryciem to tak ponad godzinę. No więc ja pokroiłam mięso, podsmażyłam i zalałam wodą, dusiłam tak jak mi kazała ale....no i tu jest problem, nie zajrzałam ani razu do garnka czy nie za mało wody, czy wszystko ok. Jak podniosłam pokrywkę

Moje Małe Czarowanie
Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami /mięso 234

pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, czosnek i smażymy, aż lekko się zrumienią. Dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, suszoną paprykę, szczyptę cukru i wlewamy bulion. Mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodajemy pokrojone suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy solą. Podajemy z kaszą kuskus. Smacznego

Oryginalny smak
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 151

Plasterki cukinii oraz cyklantery Jak wykonać ? Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać  mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać.  W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć

Wanilia i Kardamon
Gulasz miodowy 249

wynosi tyle ile zmieści się na dnie garnka. Do mięsa dodajemy cebulę, zalewamy taką ilością wody, aby przykryło mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i przykrywamy pokrywką. Dusimy około godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie . W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą

Wędrówki po kuchni
Schab duszony w kapuście kiszonej 220

kostkę. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej i dodać do cebuli. Zalać wodą. Dodać przyprawy i mięso. Mięso starać się włożyć pod kapustę. Przykryć pokrywką i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą i od czasu do czasu zamieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Karkówka w złocistym sosie cebulowo-tymiankowym 135

mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się przyrumieni, dodajemy wodę (ma sięgać mniej więcej połowy wysokości mięsa). Na wierzchu układamy pokrojoną w piórka cebulę. Całość dusimy do czasu aż mięso zmięknie, a cebula się rozpadnie. Wtedy doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Placki ziemniaczane po węgiersku 133

odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą   mąka   jajko   sól

Kuchnia Beaty
smaczny warzywny gulasz z indyka z czubricą i awokado... 163

oleju podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek dodać marchew, seler pokrojony obieraczką "julienne", awokado i wymieszać wlać wodę i dodać czubricę, pieprz, kucharka, ziele angielskiei pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęscić sos mieszając, dodać przyprawę w płynie do smaku, natkę pietruszki i tylko zagotować podawać gulasz z czym się lubi - gulasz jest

W Mojej Kuchni Lubię
wieprzowina po francusku z kurkami... 127

pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej 142

duże kawałki, czosnek w plasterki. W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso. Dodać przyprawy i czosnek. Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem, do momentu aż mięso będzie mięknie i powstanie sos.  Kaszę ugotować wg instrukcji podanej

Jemy Pijemy
Pulpety w sosie na wypasie :) 148

pomidorów i wszystko dusimy pod koniec duszenia dodajemy (pokrojoną w kostkę) paprykę i przyprawy i jeszcze chwile dusimy na końcu dodajemy kulki mięsne i pod przykryciem dalej dusimy tak żeby mięso doszło już w sosie SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość