mięso duszone - 8529 przepisów (strona:65/569)

Pomarańczowy indyk 121

indyka 200 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 1 liść laurowy 1 brokuł 1 cukinia opcjonalnie kilka plastrów pomarańczy Wykonanie: Ryż brązowy gotujemy. W tym czasie cebulę i mięso pokrojone w paski dusimy na patelni około 5 minut. Dolewamy sok pomarańczowy, wkładamy liść laurowy, dusimy około 10 minut.  W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki brokuła, gotujemy 2 minuty(...)Dorzucamy cukinię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok. 3 minut. Odlewamy wodę, warzywa i ugotowany ryż dorzucamy do mięsa i cebuli (możemy dodać plasterki pomarańczy), dusimy 2 minuty.  Przekładamy na talerze, dekorujemy np. przysmażonymi plastrami pomarańczy

Powiedz dietom nie
Gulasz wieprzowy 125

jest on od rodzaju użytego mięsa a nawet tego czy krowa była młoda czy stara;) Każdy zabierający się za gotowanie swój rozum przecież ma- w trakcie sprawdzamy i dusimy dotąd, aż mięso będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;) W trakcie w razie potrzeby podlewamy szklanką wody, albo i drugą. Mniej więcej w połowie duszenia dolewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy

Aromatyczne Podróże
Kasza gryczana z warzywami i dynią 118

zimno  do podania parmezan tarty świeża bazylia Dużą patelnie rozgrzej, dodaj olej kokosowy, około łyżki. Podsmaż pora pokrojonego w talarki. Wsyp mrożone warzywa-słupki, przykryj i duś. Międzyczasie udusiłam mielone mięso z cielęciny z niewielką ilością tartej marchewki, które to mięso dodałam do warzyw, ale tylko w ilości jednej łyżki. Możecie śmiało pominąć mięso. Po chwili dodałam dynię

Z Kuchni Do Kuchni
Bitki ze schabu duszone z marchewką 106

Bitki ze schabu z marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego.  Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, kruche i bardzo pyszne. A tu zapraszam na   Schab w piwnym cieście   i  Schab duszony z cebulą   Składniki: 8 plastrów schabu 4 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki suszonego(...)Wrzucić cebulę, podsmażyć, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie do cebuli dodać mięso, marchewkę, lubczyk, liść laurowy oraz ziele angielskie, całość zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Całość dusić na małym ogniu około 34-40 minut do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewać wodą. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, wlać do mięsa, dokładnie wymieszać i zagotować

magiczna kuchnia Kasi
Wieprzowina duszona w warzywach i pomidorach 149

przednówku nawet w kuchni. Wcale nie chce mi się wymyślać dań i prawdę mówiąc gotuję byle szybko i łatwo. Taki też był ten obiad - zwykłe, duszone w warzywach, mięso, ale mięciutkie i pyszne więc bardzo nam smakowało. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 121

Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną.  Główną jej zaletą jest wyborny smak.  Należy do warzyw niskokalorycznych . Składa się w 90 procentach z wody a   100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! Ponadto:  odkwasza organizm   sprzyja przemianie materii.  bogata w witaminy(...)czosnku i tymianek. Dodałam zmielone mięso i  przyprawy. Mieszałam i smażyłam około 10 minut. Następnie odsączyłam nadmiar sosu z pomidorów. Najlepiej przez sitko.  Przełożyłam je do mięsa. Wymieszałam i dusiłam przez kolejne 10-15 minut.   Starłam ser na tarce.   Wsypałam go do mięsa. Wymieszałam, doprawiłam wszystko do smaku i farsz gotowy. Możecie na koniec wsypać

potrawyregionalne
Karkówka z jabłkami i żurawiną w cydrze 169

oleju. Przełożyć do szerokiego garnka, zalać cydrem, zrzucić ziele, listki laurowe i jałowiec i dusić pod przykryciem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Dodać do mięsa razem z żurawiną. Dusić aż karkówka będzie miękka, a jabłka i żurawina nasączone sosem. Mięso podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką, np. z czerwonej kapusty

Czerwień i błękit
Łopatka duszona w rękawie z kapustą 115

Łopatka duszona w rękawie wraz z kapustą to moja propozycja na pyszny niedzielny obiad. Mięciutka, soczysta, smaczna porcja mięsa. Kapusta uduszona z mięsem jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne propozycje na dania mięsne. Zapraszam i polecam! Składniki 1 mała główka kapusty białej 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 1 duża cebula sól(...)ręcznikiem papierowym. Oprószyć z każdej strony mięso solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Ułożyć mięso na kapuście w rękawie i obłożyć go po bokach kapustą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Rękaw związać i wykałaczką zrobić na górze dwie dziurki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 godzin (piekłam z termoobiegiem) łopatka duszona w rękawie z kapustą

O kuchni z uczuciem
Kurczak z Curry i ananasem 85

łyżka mąki - około 50g śmietant 30% - odrobina oleju do smażenia WYKONANIE: Do dużej patelni dajemy odrobinę oleju, cebule pokrojoną w kostkę, mięso pokrojone w kostkę. i całość dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę, sok z ananasa, kukurydzę, mąkę rozbita w pół szklanki zimnej wody. Całość zagotować dodać wszystkie przyprawy i na końcu śmietanę

Dziś Ja gotuje
MISZ - MASZ Z DUSZONĄ SZYNKĄ WIEPRZOWĄ I SOCZEWICĄ 105

paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.Przyprawic jeszcze raz jak trzeba do smaku i nie gotowe!. Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
cukinia faszerowana 171

Żeby nafaszerować cukinię  musimy przygotować farsz i wyczyścić ją z nasion :) Farsz: mielone mięso, cebula, czosnek, ryż i ser :) przyprawy sól, pieprz  ...  Cebulę i czosnek dusimy, ryż gotujemy... Mięso smażymy i dodajemy przygotowany ryż, cebulę i czosnek, a na koniec przecier :) Tak przygotowany farsz jest gotowy do zjedzenia, ale napełniamy nim wydrążone cukinie :) Wstawiamy do piekarnika

chleba naszego
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 295

obsmażamy mięso zkażdej strony. Przekładamy do rondelka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę na złoty kolor. Cebulęz masłem przelewamy do mięsa i wszystko zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, odlewamy niewielką ilość sosu do osobnego naczynia i mieszamy ze śmietaną. Zalewamy mięso, dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze około 3-5 minut. Doprawiamy do smaku

kuchnia doski
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 208

cieniutkie plasterki czosnek. Gdy zmiękną i dojdą do siebie dolewamy około 2,5 szklanki wosy i dodajemy bitki wraz z powstałym na patelni sosem. Dusimy około godzinę - mięso ma być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach. Pod koniec duszenia wlewamy do szklanki pół sosu i zaprawiamy mąką kukurydzianą. Mieszamy do powstania gładkiej masy małą trzepaczką. Wlewamy

Zasmakuj Kuchni
Rozgrzewająca zupa gulaszowa . 128

grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso , dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy . Marchew, pieczarki , cebulę obieramy , myjemy i kroimy w półplasterki , przekładamy do mięsa , wlewamy połowę bulionu , przykrywamy i dusimy na małym ogniu około(...)minut. Następnie obieramy ziemniaki , myjemy i kroimy w grubą kostkę , dodajemy do gulaszu razem z kukurydzą , fasolką i czerwoną papryką pokrojoną w paseczki. Wlewamy resztę bulionu i dusimy tak długo aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy jeszcze solą , vegetą lub pieprzem .Zupa gulaszowa ma mieć gęstą konsystencję . Jeśli bulion wam za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Cymes nie cymes 191

garnka wlać litr wody, zagotować. Włożyć mięso, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut.  Następnie dodać cebulę, marchew i ziemniaki oraz masło. Dusić pod przykryciem, aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie i zaczną częściowo się rozpadać (całkowicie nie rozgotowywać), co pewien czas zamieszać. Jeśli podczas gotowania cymes będzie zbyt gęsty, należy podlewać

Kuchcik gotuje
Lekki bigos na grillowanych bakłażanach 160

szklankami wody i gotować do miękkości. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Dodać do mięsa w połowie gotowania i dalej dusić aż kapusta i mięso będą miękkie. Następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i świeżej kapusty razem z kapustą kiszoną, posiekanym czosnkiem, zielem angielskim i liściem

Czerwień i błękit
Schab jesienny z pieczarkami 135

groszku mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 30 min. Pory kroimy w talarki, a cebulę w kostkę(...)dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy por oraz cebulę i lekko solimy. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy do podduszonych warzyw i mieszamy. Dodajemy groszek konserwowy (lub mrożony) i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy jeszcze 10 min. Ja dodatkowo na ostatnie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Curry z wieprzowiny -SHIKAR KARI 141

dodać posiekaną papryczkę chilli, kardamon, imbir, cynamon i wyciśnięty sok z cytryny, a następnie mięso. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso będzie rumiane. Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem

O kuchni z uczuciem