mięso duszone - 8529 przepisów (strona:68/569)

Gulasz wołowy z makaronem i grzybami 114

Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby. Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy. Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron układamy

R'n'G Kitchen
Królik w śmietanie 100

Klasyka polskiej kuchni - delikatne, kruche mięso z królika duszone w bulionie i śmietanie. Na przygotowanie dania trzeba poświęcić nieco czasu ale efekt rekompensuje włożony trud - mięso wręcz rozpływa się w ustach

Milion Smaków
Gulasz starobawarski 203

masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki [ mąki nie dawałam] . Zagotować (gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy gulasz posypać startą skórką z cytryny

Moje domowe kucharzenie
Schab po meksykańsku 189

przyprawy: sól, pieprz np. cayen, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka o oczywiście ostra papryka/chilli oraz ewentualnie odrobina kolendry i kminku mielonego, a do duszenia warzyw można wtedy dorzucić 2 listki laurowe.   1. Mięso lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posypać przyprawą meksykańską. Obtoczyć w mące i obsmażyć na dużym ogniu z obu stron. 2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę(...)skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę, paprykę i pomidory, wsypać cukier, szczyptę soli i podsmażyć. Całość dodać do mięsa, zalać bulionem i dusić do miękkości schabu (ok 30-40 minut) w razie potrzeby podlewając co raz odrobiną wody. 3. Dodać keczup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdyby sos był za rzadki - zostawić

Kto ugości moich gości?
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 215

lekko przestygnie razem z bazylią. Przelewamy sos z powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki, ocet, skórkę, oregano i resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut. Mięso dzielimy na kawałki i przekładamy do gotowego sosu. Dusimy razem kolejne 10 minut. Sos mięsny mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem ale idealnie pasuje również do pieczonych ziemniaków

Dzieje kuchennej Wiewióry
cielęcina w sosie grzybowym... 142

rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso z każdej strony, wlać grzyby z wodą, dodać liście laurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mięso wyjąć i pokroić na 3-4 cm plastry śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać natkę pietruszki, włożyć porcje mięsa

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepszy gulasz z papryką 135

garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Placki ziemniaczane z delikatnym gulaszem indyczym w sosie paprykowo - śmietanowym. 150

kostkę -czosnek niedźwiedzi -masło klarowane Cebulę smażymy na maśle, dorzucamy mięso, solimy, pieprzymy i dodajemy czosnku niedźwiedziego. Podsmażamy, dodajemy paprykę i pieczarki oraz łyżkę sosu sojowego. Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. Odkładamy pokrywkę i redukujemy sos. Podlewamy kilkoma łyżkami śmietanki i podsmażamy do zgęstnienia. Podajemy według uznania

BaRepas
Schab w sosie chrzanowym 379

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700 g schabu olej do smażenia szklanka wody bulionetka  Knorr do duszonych mięs 2,5 łyżki chrzanu np. sarmacki 3 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki sól, pieprz Mięso dokładnie myjemy i kroimy na grube kotlety. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy(...)śmietanę i mąkę, dokładnie aby nie powstały grudki. Dodajemy po trochu gorącą wodę. Gdy składniki się połączą przelewamy na patelnie i zagotowujemy, sos nam zgęstnieje. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i całość dusimy pod przykryciem 45 minut.  Podajemy posypane koperkiem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kotleciki KusKus 159

ziołowy Wykonanie: Kurczaka drobniutko pokroić i obtoczyć w przyprawach. (Każdy może je dodać wedle uznania, ja zawsze rzucam je na oko, i zawsze mi pasuje). Drobniutko posiekać paprykę. Mięso i paprykę dusimy w rondelku. Można dodać oczywiście odrobinę oliwy, ale ja wolę na wodzie, a potem dolewam mleko, żeby mięso mi nie przywierało. (Z mlekiem jest bardziej delikatne, super, naprawdę

Moje pyszne gotowanie
Knedle z mięsem 163

uznania 1 łyżka oleju 1 cebula sól pieprz do farszu Mięso z łopatki pokroić w dużą kostkę.  Udka przekroić opłukać. Na patelni rozgrzać  olej dodać przyprawione mięso i udka. Dusi na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. Zrobi si wywar wodny. Będzie potrzebny do farszu.  Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać

W kuchennym oknie Ewy
Paprykowe naleśniki z wołowym farszem 179

jest za gęste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Pieczarki oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy w rondelku olej, dodajemy warzywa, dusimy przez 10 minut.  Następnie dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i dalej dusimy.  Pod koniec dodajemy keczup oraz przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą meksykańską.  Delikatnie studzimy. Farszem napełniamy naleśniki i zwijamy w rulonik. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 183

dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki , oprószyć solą, pieprzem i włożyć do cebuli. Wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut, obracając co jakiś czas mięso. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką(...)wierzch ułożyć podsmażone jabłko. Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy mięso jest miękkie. żeberka duszone w kapuście kiszonej

O kuchni z uczuciem
dyniowe curry 177

sosie z dynią. Oczywiście jest to moja wersja i najpierw to ugotowałem, a potem szukałem nazwy :) Wieprzowe mięso w sosie z warzywami i puree z dyni... Pokrojone mięso smażymy i dusimy,podlewając lekko wodą, aż do miękkości. Włoszczyznę i zamrożone puree gotujemy... Nastawiamy makaron lub ryż czy ziemniaki...Przyprawiamy mięso, sólą, pieprzem, curry, papryką. Miękkie mięso dodajemy do warzyw, również

chleba naszego
Błyskawiczne piątki - Zupa gulaszowa ze śmietanką 128

cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki lub zmielone. Całość przełożyć do garnka, dodać marchewkę, ziemniaki oraz wodę. Zagotować, przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietankę. Podawać na ciepło z chlebem

Magiczne Życie Marty
Naleśniki meksykańskie 391

oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa. 2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa. 3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa.  4. Całość podlać przecierem pomidorowym

Kto ugości moich gości?
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 144

cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki - tak jak lubimy. Całość przełożyć do garnka, dodać włoszczyznę oraz wodę. Zagotować. przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z jajkiem oraz dodając wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę, dodawać małymi porcjami kluseczki. Całość zagotować. Przecedzić. Można kluseczki ugotować w zupie

Magiczne Życie Marty