mięso duszone - 8529 przepisów (strona:68/569)

Roladki z cukinii z mięsem w pomidorach 256

cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą do mięsa mielonego/mięsa duszonego itp. 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego  2 łyżki przygotowanego j.w. sosu Farsz Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso mielone z kurczaka - smażyć aż odparują wszystkie soki(...)bieżącą wodą pieczarki pokroić na drobne kawałki i wrzucić na patelnię. Smażyć do odparowania - pieczarki o ponad połowę zmniejszą swoja objętość . Dorzucić do reszty podsmażonych składników. Do miski z mięsem, cebula i pieczarkami dosypać kaszę manną, bułkę tarta i przyprawy. Wbić całe jajko. Wyrobić przez kilka minut ręką na jednorodną masę. Farsz gotowy! Sos Pomidory malinowe sparzyć i obrać

Grunt to przepis!
Bitki w sosie śmietanowym 131

susz warzywny bulion listek, ziele około 1 szkl. śmietany 30-36% koperek Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić.Podsmażyć , przełożyć do garnka , wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa.Pod koniec dodać koperek i śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Mięso mielone z warzywami. 141

sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać czosnek drobno posiekany,paprykę ostrą, paprykę słodką, pieprz, przecier pomidorowy i mięso mielone. Wszystko zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę i dołożyć do mięsa. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. Na koniec

O kuchni z uczuciem
bitki w sosie jarzynowym 105

musztardą ( z jednej strony ) i odstawić na dwie godziny do lodówki. 2. Na patelni rozgrzać olej, mięso obtoczyć w mące i podsmażyć z dwóch stron . Włożyć do garnka z wodą (ja dałam 2 litry ) dodać listek laurowy, ziele angielskie, wedetę, sól i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. 3. Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę(...)plasterki a marchew i seler tarkować na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni : najpierw cebula, a gdy się zeszkli dodać resztę warzyw. Dodać do podduszonego mięsa i razem dusić jeszcze ok. 20 minut. Sos doprawić do smaku , zagęścić zawiesiną. Bitki podawać z ryżem lub ziemniakami

Darcia w kuchni
Schab w warzywach 202

Dzisiaj zapraszam na aromatyczny schab w warzywach. Jest to kolejna propozycja na schab duszony. Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Wprost rozpływa się w ustach.  Podsmażone warzywa dodają mu niesamowitego aromatu :) Od wielu już lat nie smażę tradycyjnych kotletów schabowych. Zastąpiły je kotlety duszone z podsmażanymi warzywami. Składniki: 0,5 kg schabu sól i pieprz(...)papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Schab w warzywach robię w dużej, wysokiej patelni-rondlu z pokrywką.  Schab kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa. Pieczarki kroimy na plasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę w półplasterki. Kotlety, po okresie

Smak mojego domu
Porady kulinarne: Jak gotować mięso a jak przygotowywać wywar z mięsa? 153

Mięso z dziczyzny (źródło: freeimages.com / Mario Carangi) Mięso można przygotować na wiele sposobów, jednakże są dwa zasadnicze zastosowania mięsa: mięso gotowane, pieczone czy duszone w wielu postaciach i wywary z mięsa jako bazy do zup, sosów itp. W tych dwóch zastosowaniach z mięsem należy postępować różnorako, aby wydobyć z niego to, co najlepsze. Jeśli gotujemy wywar z mięsa (nieważne

WojnaNaSmaki.pl
GULASZ WOŁOWY Z PAPRYKĄ I GRUSZKĄ 128

wykładamy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso oraz przyprawy. Zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu około godzinę, co jakiś czas mieszając. Gdy woda odparuje, podlewamy pozostałym bulionem. Paprykę(...)myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Paprykę i gruszki wrzucamy do gulaszu i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami lub kaszą ( u mnie - jęczmienna

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak prawie meksykański 186

minut i zmniejszamy temperaturę. Dodajemy przyprawy i dusimy często mieszając przez kolejne 10 minut. Mięso polewamy sokiem z limonki. Wyciśniętą limonkę kroimy na ćwiartki i dodajemy do mięsa – przed podaniem wyciągamy. Dusimy kolejne 5-10 minut. Taki kurczak dobrze będzie się komponował także z kuskusem lub ryżem

Kucharzyca
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 152

kukurydza konserwowa  Przygotowanie : Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Poddusić i dodać marchewkę. Dodać czerwoną paprykę, grzyby i cukinie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest

Magiczne Życie Marty
Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami 104

wolnowara. Mięso w garnku zalać gorącym bulionem (płyn powinien sięgać do polowy warzyw), przykryć. Wolnowar ustawić na pozycji Low na 8 godzin. Jeśli płyn się wygotuje, w trakcie duszenia można podlać mięso ok pół szklanki gorącego bulionu (z reguły jednak płynu wystarcza do końca gotowania). Ossobuco podawać z szafranowym risotto albo bardziej swojsko - z ugotowaną na sypko kaszą lub ziemniakami

Obiad gotowy
Gulasz wołowy z makaronem i grzybami 84

Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby. Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy. Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron układamy

R'n'G Kitchen
Królik w śmietanie 74

Klasyka polskiej kuchni - delikatne, kruche mięso z królika duszone w bulionie i śmietanie. Na przygotowanie dania trzeba poświęcić nieco czasu ale efekt rekompensuje włożony trud - mięso wręcz rozpływa się w ustach

Milion Smaków
Gulasz starobawarski 177

masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki [ mąki nie dawałam] . Zagotować (gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy gulasz posypać startą skórką z cytryny

Moje domowe kucharzenie
Schab po meksykańsku 157

przyprawy: sól, pieprz np. cayen, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka o oczywiście ostra papryka/chilli oraz ewentualnie odrobina kolendry i kminku mielonego, a do duszenia warzyw można wtedy dorzucić 2 listki laurowe.   1. Mięso lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posypać przyprawą meksykańską. Obtoczyć w mące i obsmażyć na dużym ogniu z obu stron. 2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę(...)skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę, paprykę i pomidory, wsypać cukier, szczyptę soli i podsmażyć. Całość dodać do mięsa, zalać bulionem i dusić do miękkości schabu (ok 30-40 minut) w razie potrzeby podlewając co raz odrobiną wody. 3. Dodać keczup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdyby sos był za rzadki - zostawić

Kto ugości moich gości?
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 187

lekko przestygnie razem z bazylią. Przelewamy sos z powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki, ocet, skórkę, oregano i resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut. Mięso dzielimy na kawałki i przekładamy do gotowego sosu. Dusimy razem kolejne 10 minut. Sos mięsny mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem ale idealnie pasuje również do pieczonych ziemniaków

Dzieje kuchennej Wiewióry