mięso duszone - 8529 przepisów (strona:67/569)

gulasz z szynki z czosnkiem niedźwiedzim i papryką słodką... 145

mięso, dodać kucharka, paprykę słodką, czosnek granulowany dodać pokrojoną w kostkę cebulę i z mięsem podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do mięsa zagęszczając sos, wsypać czosnek niedźwiedzi, doprawić przyprawą w płynie - gulasz jest pyszny do kaszy, ryżu, ziemniaków, makaronu................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 163

mięso zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody.  Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy makaron, łyżkę soli i gotuje przez ok. 5 min do średniej miękkości. Następnie makaron odcedzamy i przemywamy zimną wodą

Kuchnia Łukasza
Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-marchewkowym 379

rondelku, w któr ym będziemy przygotowywać sos. Następnie dodajemy przysmażone z obu stron mięso, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść lau rowy. Dusimy. 3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę. 4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem

Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 305

dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki nałożyć gulasz

Ala piecze i gotuje
Krokiety z mięsem i kapustą 152

mąka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy i dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną (dusić około 10 minut). Następnie dodajemy drobno posiekane mięso. Wszystko jeszcze lekko dusimy, solimy, pieprzymy do smaku. Paprykę w międzyczasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak zacznie odchodzić skórka to wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy do zimnej wody. Wtedy fajnie obiera

Ania i Marcin gotują
Żeberka duszone z cebulą, miodem i jabłkiem 166

Święta i po świętach, a ja dzisiaj zapraszam na pyszne zeberka wieprzowe duszone z miodem i jabłkiem. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama preferuje ziemniaczki, decyduje jak zawsze kwestia gustu. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 duża cebula 2 jabłka o zwartym miąższu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej(...)olej i podsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, goździki, gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku oraz 1/2 szklanki wody.  Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 35-40 minut. Mięso powinno być prawie miękkie. Po tym czasie dorzucić obrane, pokrojone w drobna koskę jabłka i musztardę. Przykryć i dusić kolejne 15 minut... jabłka powinny się

Gosia gotuje
Sos paprykowy z indyczym mięsem 135

pokrojone w paski papryki. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy aż papryka będzie miękka. Dodajemy wysmażone wcześniej mięso. Przecier mieszamy z wodą, oregano i cukrem, zalewamy paprykę z mięsem i chwile razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub z cukinii np.  placki z cukinii

Kulinarne przemyslenia
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 137

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, aż zmieni kolor i nie będzie surowe, Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek i dusimy. Po około 5 minutach dodajemy krojone pomidory z puszki i koncentrat, dusimy kolejne 5 minut. Następnie mięso zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, gotujemy na małym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka w słodkim sosie 183

Cebule kroimy w krążki i delikatnie zarumieniamy. Każdy plaster karkówki obsmażamy i przekładamy do brytfanny, dodajemy cebulę. Wykonujemy sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia

Justa próbuje gotować
Letni bigos 165

nożem.Koperek drobno posiekać.  W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki

Wanilia i Kardamon
Gulasz a'la Strogonow 133

mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz

Passion of Cooking
gulasz z kurkami... 145

czas pół papryczki chilli z pestkami, cebulę, czosnek obrać i pokroić, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać z 10 minut wlać wodę, wsypać kucharka, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kiedy mięso będzie już dobre dodać śmietanę 18% i gotować bez przykrycia z 5 minut, wsypać koperek i przyprawę w płynie do smaku podać z ugotowanymi ziemniakami

W Mojej Kuchni Lubię
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji) 137

Sami wiecie , że taki zwykły boczuś upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny. Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku. Po pierwsze mięso jest delikatne , rozpływa sie w ustach. Po drugie mogę zrobić w ten sposób nawet mały kawałek ( w piekarniku raczej pół kg piec nie będę). I po trzecie Pozostaje mi jeszcze wspaniały

Buniabaje w kuchni
Królik duszony w białym winie, z warzywami 191

Królik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło

Smaczna Pyza
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 229

pieprzu i smażymy ok. 10 min na mocnym ogniu – mięso powinno się dobrze przyrumienić (nie martwcie się, że będzie suche – po 2 h duszenia w winie odzyska soczystość). Pod koniec solimy mięso, mieszamy i przerzucamy je do garnka z warzywami. 4. KONCENTRAT + WINO(...)patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy go ok. 1 min, a następnie dolewamy szklankę wina. Gotujemy przez minutę i przelewamy do garnka z warzywami i mięsem. 5. POMIDORY + LIŚĆ LAUROWY + DUSZENIE (1 h) Do garnka dodajemy pomidory z puszki, liść laurowy, szczyptę cukru oraz opcjonalnie 1/2 szklanki bulionu. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę

Nerds Kitchen
Indyk duszony z porem, kasza jęczmienna i koperek 169

wolnym ogniu. W tym czasie myjecie, kroicie i solicie mięso. Kiedy por lekko się zeszkli, dodajecie kawałki indyka, podlewacie odrobiną wody, mieszacie i na wolnym ogniu dusicie pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W garnku zagotowujecie szklankę wody, solicie, wsypujecie kaszę i gotujecie do miękkości. Po ugotowaniu kaszę należy zestawić z palnika, żeby zaparowała. Możecie wlać do niej łyżkę oliwy

GRUBY WAŁEK
Duszone żeberka 115

brązowy kolor. Przełożyć do rondla. 2 . Umyte i osuszone pieczarki i cebule pokroić w paski . Podsmażyć na tym samym tłuszczu co żeberka . Przełożyć do rondla z mięsem. Podlać 1/2 szklanki wody i dusić , od czasu do czasu obracać mięso . 3 . Obrać ziemniaki i przekroić je na 4 jeśli są duże . Przy mniejszych można na 2 części lub pozostawić w całości(...)mięso będzie na wpół miękkie ( ok 30 minut) . Wrzucić kartofle do żeberek ,podlać wodą ,zamieszać i przykryć pokrywką . Dusić na wolnym ogniu do miękkości . pod koniec oprószyć solą i pieprzem oraz majerankiem . Można podać z młodą kapustą , brokułem lub mizerią

Eli Gotowanie