mięso duszone - 8529 przepisów (strona:59/569)

Sznycle z indyka w sosie pomarańczowym z soczewicą 170

Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Patelnię rozgrzać i obsmażyć sznycle z obu stron. Dodać sok pomarańczowy (2 łyżki zostawić), połowę skórki pomarańczowej i bulion, dusić razem z mięsem ok. 10 minut. Następnie dodać filety z pomarańczy i dusić jeszcze 5-7 minut. Soczewicę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając skórkę pomarańczową i kumin. Na koniec

Pełny talerz
Obiadowy garnek - potrawka z soczewicą 163

czerwona TESCO * 4 łyżki oleju rzepakowego * natka pietruszki     Przygotowanie : Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki i podsmażyć, dodać mięso mielone i dusić aż straci surowość. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Gdy składniki się podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy

Magiczne Życie Marty
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym 419

wrzącej wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu do całkowitej miękkości mięsa (zwykle powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie dłużej - polędwiczki mają być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach).   Na osobnej patelce , na maśle podsma ż amy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Gdy się zeszkli(...)podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu.   Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym z Kurkami 220

wrzącej wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu do całkowitej miękkości mięsa (zwykle powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie dłużej - polędwiczki mają być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach).   Sos Kurkowo-Śmietanowy: Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy.  Na osobnej patelce , na maśle podsma(...)wszystko podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu.   Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Bitki w jesiennym sosie z powidłami i keczupem 514

Brzmi dziwnie?:) Mięso w sosie z powideł i keczupu jest niewątpliwie oryginalne, choć również popularne, bo co jakiś czas trafiam na podobny przepis, zazwyczaj w formie zapiekanki. Ja przedstawiam wersję skróconą, gdzie schab (lub kurczak jeśli wolicie) smażymy i robimy sos już bez zapiekania.  800g schabu 3 duże cebule 200g keczupu pikantnego 200g powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki pieprzu(...)Wlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy przez około 30-40 minut aż mięso i cebula będą miękkie. 2. Keczup, powidła i przyprawy mieszamy ze sobą, wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Dusimy jeszcze przez około 5 minut

Szefowa kuchni
Gulasz z szynki z warzywami 195

oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość podsmażamy i po kilku minutach dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli podczas duszenia woda wyparuje – dolewamy. Gulasz zaprawiamy koncentratem pomidorowym i dodajemy drobno posiekany koperek . Całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowany gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami 237

samym dnie układamy papryczkę, czosnek i chili, a następnie obkładamy kurczaka papryką i oliwkami. Zalewamy składniki winem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Dusimy do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. Od czasu do czasu, nie otwierając brytfanny, warto wstrząsnąć składniki i „wykąpać” je w sosie. Na 10 minut przed końcem duszenia usuwamy przykrycie brytfanny oraz(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-126 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-126 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawione mięso i warzywa Kurczaka najpierw obsmażamy Następnie okładamy warzywami i dusimy w winie Na koniec odkrywamy i dodajemy winogrona Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami Post Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
Placek po węgiersku 166

patelni, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Potem dokładamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i dalej smażymy do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę

Oryginalny smak
Makaron w pomidorach z kurczakiem 127

porcje: -160 g makaronu (u mnie orkiszowy) -270 g mięsa -3 pomidory+bazylia -100 g pieczarek  -łyżka tłuszczu do smażenia -łyżeczka masła klarowanego do duszenia pieczarek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania i smażymy. Zdejmujemy z patelni. 3. Pieczarki(...)kroimy drobno i dusimy na maśle klarowanym. 4. Pomidory kroimy w kostkę (możecie uprzednio sparzyć i obrać ze skórki).   5. Do podduszonych pieczarek dorzucamy mięso, makaron, pomidory, przyprawiamy, mieszamy i dusimy parę minut do przejścia smakiem wszystkich składników.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 936 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Królik w śmietance 193

mięso było przynajmniej w połowie przykryte. Dodajemy włoszczyznę i dusimy ok. 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy sól i pozostałe przyprawy. Gotowe! Można jeszcze nieco odparować sos i go zblendować (ja zostawiłam bez ucierania). Można podać z ziemniakami i duszoną marchewką. Pasuje też surówka z selera. Smacznego

Mama z miasta
Gulasz 161

mięsa wieprzowego  1 marchew  1 cebula  2 ząbki czosnku  sól, pieprz  majeranek  ziele angielskie, listek laurowy  bulionetka do duszonych mięs Knorr Mięso pokroić w kostkę , obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać cebulę, marchewkę, wodę , przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 348

podsypię do wyrabiania. Przepis jest zdecydowanie wart powtórzenia… Zapraszam więc na pyszne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami… Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami Składniki: ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka) 2 cebule 1/2 kg kapusty kiszonej garść grzybów suszonych sól, pieprz, majeranek olej rzepakowy Ciasto (na 80 pierogów) 600 g mąki pszennej szczypta soli(...)grzyby i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać odciśniętą kapustę i dusić 5-10 minut. Dodać ugotowane i pokrojone mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadać. Przestudzić farsz. Jeśli jest zbyt wodnisty odcisnąć nadmiar płynu. Farsz drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia lub -jak ja- zmiksować delikatnie

UgotujmyTo.pl
Bogracz 893

przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc. 2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej(...)ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę. 3. W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się wody. 4. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodaję ziemniaki i pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła. 5. Kiedy już mięso i warzywa

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z dynią 134

dynia pojawia się na straganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz(...)pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Można je również pozbawić gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne. Warzywa dodać do mięsa. 5. Dolać bulion. Całość dusić na małym ogniu przez 1,5-2h, aż mięso będzie miękkie. 6. Po tym czasie sprawdzić, czy gulasz nie wymaga doprawienia. Podawać z natką pietruszki. Smacznego

Moja Galeria Smaku
GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT 193

skóry, kroimy w kostkę ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę i obsmażamy krótko, przekładamy do kociołka, kolej na mięso – obsmażamy je do zrumienienia, następnie dodajemy do papryki, zalewamy ciepłym bulionem i powoli zaczynamy duszenie. Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy cebulę, dosyć krótko i zdejmujemy z ognia. Gdy patelnia już wytraci temperaturę dosypujemy sproszkowaną paprykę słodką(...)patelni, kilka suszonych pomidorów i posiekany czosnek. Gdy mięso jest już nieco miękkie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą, dorzucamy kminek i dusimy do miękkości mięsa. Porcja dla 3 osób.   Artykuł GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak

Proponowane wyszukiwania