mięso duszone - 8529 przepisów (strona:52/569)

Schab w sosie paprykowym 168

dwie łyżeczki tartego chrzanu. Przykryć i dalej dusić. Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na maśle, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również pokrojoną w paseczki paprykę. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Wołowina w sosie grzybowym 112

Mięso wołowe duszone z grzybami suszonymi jest smaczne i aromatyczne, najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi i dowolną surówką. Składniki: 0,5 kilograma wołowiny 1 cebula Garść suszonych grzybów Przyprawa do wołowiny Skworcu Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 łyżki mąki do zagęszczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w plastry

Bajeczna Kuchnia
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i konfiturą z żurawiny . 134

lodówki. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej piersi skórką do dołu. Lekko obsmażamy z obydwu stron . Następnie obkładamy pokrojonymi jabłkami  , wlewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimymięso będzie odpowiednio miękkie. Jeśli piersi wydają się jeszcze za twarde można dolać więcej bulionu. Upieczone piersi wykładamy na półmisek w całości ewentualnie kroimy w plastry , na wierzch układamy miękki mus który

Sama słodycz i szczypta chili
Wołowina z sosie słodko ostrym. 141

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego

ClauditteMissCooking
Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli 131

opiekacza posmarowałem ostrą musztardą Dijon oraz,  jeszcze mało popularnym u nas, sosem BBQ firmy HP . Aby podkręcić ostrość użyłem kilku plasterków papryczki chilli . Dla równowagi wybrałem pomidory, duszoną (z mięsem na patelni) cebulę oraz korniszony od teściówki. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że taką ciepłą, soczystą kanapkę pożera się w kilkanaście sekund . Nim cała miazga pokręci się

Right Behind The Kitchen
SCHAB NA OSTRO Z KAWĄ I KASZĄ BULGUR 158

Wieprzowina,polski przysmak królujący od lat na naszych stołach.Kuchnia polska nie może się obejść bez cudownego,różowego mięs,z lekkim przerostem tłuszczu,co nadaje jej walory smakowe ,ale co dla nielicznych ,niestety jest kaloryczna.Najlepsza jest pieczona,duszona lub smażona.Powinno się ją podawać z sałatą lub surówką z marchewki,z ziemniaczkami lub tak jak ja z kaszą bulgur.Jest(...)cebulę z czosnkiem,i zeszklić.Wsypujemy mąkę,robimy zasmażkę,dodajemy 1/2 szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;) 268

który totalnie trafił w gust mojego Męża. Mi z resztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam  mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej(...)gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe. Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem papryki i pomidorów. Syna też kusił

Kuchnia po mojemu
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 177

Lubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem(...)rozpadły podczas duszenia. W  wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimymięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem.  Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina.   Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Żeberka wieprzowe duszone. 263

włożyć mięso. Przyrumienić z każdej strony. Podlać mięso wodą przykryć rondel pokrywką i na wolnym ogniu dusić do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać  mięso w sosie. Podawać z ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówkami

O kuchni z uczuciem
Schab z pieczarkami i cebulą 66231

Dzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy(...)mieszamy. Do tak przygotowanej cebuli z pieczarkami, przekładamy mięso. Kotlety układamy na spodzie patelni, pod pieczarkami.  Dolewamy około 150 - 200 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 35 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie.  W międzyczasie, po około 15 minutach duszenia, sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.  Smacznego

Smak mojego domu
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 177

Taleggio i Grana Padano. Wszystkie one chronione są znakiem DOP (chroniona nazwa pochodzenia) W regionie tym hoduje się bydło cenionej rasy  razza piemontese,  a mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jako bollito misto . Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików(...)ambitne spośród piemonckich dań -  fritto misto . Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie  griva .  Tapulone  to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior

Z Kuchni Do Kuchni
Schab duszony z marchewką i groszkiem 183

stron. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Smażyć chwilę, po czym dolać wodę i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć mięso i dorzucić groszek. Dusić marchewkę z groszkiem aż marchewka zmięknie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprze. Ponownie włożyć mięso

My simple kitchen
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 176

kroimy na ćwiartki. Większe grzyby dzielimy na kawałki. Po upływie 30 minut cebulę i grzyby dodajemy do brytfanny, posypując całość estragonem i nasionami kopru włoskiego. Dusimy całość jeszcze przez kolejne 60 minut, czasami odwracając mięso na drugą stronę i lekko przerzucając warzywa. Kaczkę podajemy razem z warzywami i pieczonymi ziemniakami, które przygotowujemy w międzyczasie. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-50 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-50 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki Składniki marynaty Marynowanie mięsa Podsmażamy boczek Podsmażamy kaczkę Składniki gotowe do duszenia Po dodaniu grzybów, cebuli i ziół Kaczka po umbryjsku Post Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Kurczak duszony w pomidorach 122

Jest to danie szybkie i proste do przygotowania, które możemy podać jako obiad lub wziąć na lunch do pracy. Mięso dzięki powolnemu duszeniu staje się aromatyczne i soczyste. A świeże pomidory i zioła nadają mu włoskiego charakteru. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 duże pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia, suszone pomidory z chilli ½  łyżki(...)kurczaka z każdej strony do zarumienienia. Do garnka wlać pół łyżki oliwy i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie pomidory i kurczaka. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a z pomidorów utworzy się sos (ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by nadmiar płynu odparował). W międzyczasie

Dobra karma
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 155

dzisiejszego tażinu potrwa to aż 3 godziny! Czy warto jest tyle czekać? Odpowiedź oczywiście brzmi - tak. Wyobraźcie sobie pyszny, aromatyczny gulasz, w którym mięso jest soczyste i rozpływające się w ustach. Tak smakuje tażin. Tradycyjnie składniki dusi się w specjalnym glinianym naczyniu posiadającym wysoką, stożkowatą pokrywę (od którego tażin wziął swoją nazwę). Więzi ona parę wodną i lotne związki aromatyczne(...)wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc ( ja zaspałam i wstawiłam je na 2 godz. - też było dobrze ). Rozgrzej sporo oliwy w Twoim naczyniu do duszenia. Obsmaż kawałki mięsa na średnim ogniu przez 5 minut, dodaj cebulę i posiekane łodyżki kolendry i smaż jeszcze chwilę. Teraz dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, wlej 400 ml bulionu i wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa