mięso duszone - 8529 przepisów (strona:49/569)

Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 489

angielskie, gotuje na wolniutkim ogniu. Mięsa: karkówkę i łopatkę kroję w kostkę przekładam na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierś z kaczki z suszonymi figami 142

kaczka sama w sobie jest dosyć tłusta ). Obsmażamy z obu stron. Podlewamy bulionem. Figi kroimy na połowę i dodajemy do mięsa wraz z suszonymi jabłkami. Przykrywamy i dusimy powoli aż do miękkości mięsa. Gdy odparuje nam podczas duszenia płyn uzupełniamy go bulionem lub wodą. Tak przygotowana kaczka najlepiej smakuje z kluskami. SMACZNEGO (function

Smaki Ewy
Gulasz cielęcy z pieczarkami 155

zrumienienia na patelni (na kilku łyżkach oleju) na dużym ogniu. Robimy to w 2 turach, żeby mięso się podsmażyło, a nie udusiło we własnych sokach. Gotowe mięso przekładamy do garnka z warzywami i dusimy razem około 5 minut. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy trochę gorącej wody, mieszamy żeby pozostałości po smażeniu mięsa odkleiły się od dna i całość przelewamy(...)małym ogniu około 5 minut często mieszając. Sos gulaszowy zgęstnieje w tym czasie za sprawą obsmażonej na mięsie mąki. Do gulaszu wlewamy wino i często mieszając dusimy gulasz aż do całkowitej miękkości mięsa (około 40 minut). W tym czasie pilnujemy, żeby gulasz nie przywierał do dna. Danie jest gotowe do podania, ale świetnie nadaje się do odgrzewania, a także

Trzeci talerz
Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami) 378

gulasz nie jest ekstra szybki w przygotowaniu, ale praktycznie robi się sam, bo po pokrojeniu warzyw i przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:). 800g łopatki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 3 łyżeczki koncentratu(...)ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku przyprawami

Szefowa kuchni
mięsny sos z kaczki i wołowiny 112

Wlej wino i gotuj, aż całkowicie odparuje. Dodaj posiekane pomidory i duś pod przykryciem 30 minut. Wątróbkę drobno posiekaj, oprósz mąką i przesmaż chwilę na maśle. Dodaj do duszącego się mięsa, zagotuj i wyłącz ogień. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szerokimi wstążkami lub innym dużym makaronem

Eksperyment sobotni
Schab po prowansalsku 164

łyżeczki ziół prowansalskich oliwa sól i pieprz Dzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji duszonej. Wybór okazał się bardzo trafny. Mięso było mięciutkie, tak, że można je było jeść nawet bez pomocy noża i bardzo aromatyczne. Schab pokroić na kotlety o grubości około(...)pokroić w plasterki i również podsmażyć. Do dosyć dużego garnka (najlepiej z powłoką teflonową) włożyć podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Dodać zioła, koncentrat pomidorowy, kostkę grzybową i posiekany (lub rozkruszony) czosnek. Wlać część wina i wody. Resztę dolewać w trakcie duszenia. Dusić około 1-1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jedyne na co trzeba zwrócić baczną

Świat Domowej Kuchni
Pierożki z mięsem mielonym i porem 135

minut lub do momentu odparowania ca\u0142ej wody. Podajemy ciep\u0142e z sosem sojowym. Gotowe! "]} Uwielbiam pierożki. Smażone, pieczone, duszone i tradycyjne. Dziś przedstawiam Wam proste i niesamowicie smaczne pierożki z pysznym nadzieniem z mielonego mięsa i pora. Pierożki z jednej strony pozostają delikatne, a dzięki początkowemu podsmażeniu mają(...)genialny chrupiący spód. Koniecznie musicie spróbować ich sami! Pierożki z mięsem mielonym i porem Składniki 300g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta 200ml wrzącej wody + 300ml zimnej do duszenia pierożków 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz olej Sposób przygotowania Przygotowujemy ciasto na pierożki. Mąkę przesiewamy

Mostek w kuchni
Gulasz wołowy z papryką 165

coś przygotować pod warunkiem, że uda mi się kupić dobrą wołowinę bo nawet nie mam dobrego i sprawdzonego źródła. Polecam pyszny gulasz paprykowy. Jego przygotowanie zajmuje trochę bo mięso trzeba długo dusić ale potem mięsko rozpływa się w ustach. składniki: 700 g wołowiny u mnie kark 2 duże cebule 2 czerwone papryki olej do smażenia 1 łyżka słodkiej papryki(...)średnim ogniu do miękkości. Co jakiś czas przemieszać i dolewać wodę, która odparowała. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze aż papryka zmięknie. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki można go odparować albo zagęścić jeszcze odrobiną mąki. Gotowy gulasz podawać z dowolnymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
Zupa gulasz 169

pomidora , wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie

Stare Gary
Gulasz z dynią hokkaido 122

smażenia Mięso kroimy w mniejszą kostkę, podsmażamy w rondlu razem z cebulą. Kiedy wyparuje juz cały płyn podlewamy wodą i dodajemy przyprawy oraz obrane i pokrojone pomidory. Dusimymięso będzie miękkie, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy aż dynia będzie miękka, ok 15 min. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
KARCZEK DUSZONY Z CEBULKĄ 210

zrobić: Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, polać po całości sosem sojowym. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie i listek laurowy. Podlewać wodą i dusić, aż mięso zmięknie,doprawić solą i pieprzem. Jak mięso będzie już miękkie, odparować wodę w celu otrzymania pierzynki z cebuli

Kuchnia w opałach
Roladki z karkówki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami 17793

śliwki, ja dawałam po 2-3 sztuki w zależności jak duże śliwki i jak duży plaster mięsa. Następnie zwinąć roladkę zaczynając zwijanie od brzegu przy którym ułożyliśmy śliwki. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki owinąć sznurkiem aby nie rozwinęły się podczas duszenia. Rozgrzać patelnię z olejem i dobrze przysmażyć roladki(...)wszystkich stron. Następnie podlać gorąca wodą, przykryć i dusić do miękkości ok 30 minut. Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz. Z wywaru w którym dusiło się mięso przygotować sos. Jeśli płyn za bardzo odparował a chcemy dużo sosu można dolać nieco wody. Mąkę wymieszać w odrobinie ziemnej wody i wlać do wywaru, zagotować aby sos zgęstniał

Monia miesza i gotuje
Gulasz w muszelkach z sałatą 102

Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę przyprawiamy i wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz smażymy przez 20 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę podlewany wodą wkładamy listek laurowy i dusimymięso będzie miękkie. Mąkę przypalamy na patelni wlewamy szklankę wody wymieszanej z sosem ostrygowym i dokładnie mieszamy. Powstały sos łączymy z mięsem przyprawiamy solą i świeżo z mielonym pieprzem

kgwjanczewo
Sos boloński 150

Publikuję dziś przepis na domowy sos boloński. Przepis i wykonanie tym razem przygotował mój mąż. Sos wyszedł rewelacyjnie smaczny!   Polecam! Sos boloński Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1/2 szklanki bulionu, 2 marchewki, cebula, łodyga selera naciowego, 400 g pomidorów z puszki,  400 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, bazylia, pieprz,  sól, 2 liście(...)posypujemy przyprawami i dusimy do miękkości. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy warzywa, mieszamy i całość dusimy przez 15 minut. Do mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier. Doprawiony sos dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 50 minut (często mieszając).   Sos podajemy

paapilotkaa
Gulasz z dzika 199

obsmażenia mięsa przygotowanie marynata: wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić i zalać pokrojone w dużą kostkę mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na około 24 godziny. duszenie Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.  Do garnka z grubym dnem wlać wino, zagotować, dołożyć obsmażone(...)mięso i warzywa,  postawić na gazie, i wlać do niej  kieliszek wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie, przelać wszystko do garnka z mięsem.  Doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem ok 1 - 2 godzin (zależy od mięsa, trzeba sprawdzać czy już miękkie) .  Kiedy dzik jest już miękki, odcedzamy z garnka mięso i warzywa, odkładamy

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania