mięso duszone - 8529 przepisów (strona:41/569)

placek po węgiersku 137

woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety. Pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki, podsmażyłam i dodałam do duszącego się mięsa. Cebulę i paprykę obrałam. Cebulę pokroiłam w piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam jeszcze

Darcia w kuchni
GULASZ MEKSYKAŃSKI Z BIAŁĄ FASOLĄ 124

pióra. W rondlu na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, smażymy aż mięso lekko się podpiecze, podlewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Dusimymięso zmięknie, dodajemy paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą

słodki bratek
Bigos z młodej kapusty 164

słodką papryką i podsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i dusić na małym ogniu do miękkości. Kapustę umyć i poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem

Ze smakiem i z pasją
Jesienne suropieki 146

podania:  bułka+masło Przygotowanie: Mięso kroimy na dość cienkie kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu. sos: Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni.  Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu(...)Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki z cebulą oraz odsączone śliwki z rodzynkami i zioła.  Do sosu wkładamy usmażone mięso i dusimy całość 20-30 minut mieszając od czasu do czasu (warzywa łatwo się przypalają).  Mięso wyjmujemy z garnka,a sos przecieramy przez sito.  Mięso polewamy sosem i podajemy

Bon appetit mon amie
placki ziemniaczane z gulaszem 164

Następnie dołożyć pokrojone mięso i kiełbasę .Wszystko zarumienić i dołożyć pokrojone pieczarki. Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, (w razie potrzeby dolać bulion, tylko tak by przykryć mięso), i dusić około8-10 minut. mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem,wymieszać ,całość zagęścić  śmietanką

w mojej kuchni
POLĘDWICZKI W SOSIE POROWYM 157

samym tłuszczu smażę pory z dodatkiem soli i tymianku przez 2 minuty, często mieszam. Wlewam wodę, duszę pod przykryciem kolejne 2 minuty. Następnie wlewam soki z mięsa, mieszam, duszę jeszcze minutę. Wkładam polędwiczki, po chwili wlewam śmietanę i dodaję musztardę. Zagotowuję i delikatnie mieszam. Podgrzewam jeszcze około pół minuty, zdejmuję z ognia

JejKuchnia
Gęś duszona w warzywach 131

wyobrażam sobie Święta Niepodległości bez podania na obiad gęsi. Ze względu na wysoki koszt i długość pieczenia czy duszenia gęsi nie przygotowuję tego mięsa często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia(...)stronę. Chwilę smażymy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wykładamy na dno garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem ok. 2,30-3 h. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z czerwoną kapustą, albo buraczkami. Ja uwielbiam to mięso jeszcze z dodatkiem

Pobite gary Barbary
Wołowina Blue 141

Wołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Jakiś czas temu od koleżanki z bloga Gotuj z Blue Raven dostałam ciekawy przepis na wołowinę. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, od razu(...)grubym dnem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 4 godzin („aby tylko pyrkało”). Pod koniec miksujemy w blenderze białą fasolę odsączoną z zalewy (dodałam jeszcze ząbek czosnku) i zagęszczamy sos. Wołowina Blue kusi aromatem już od pierwszych chwil. Potem, w miarę gotowania, uwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca

mojewypiekiinietylko
Szynka duszona w sosie cebulowym 181

rozpływa się w ustach, ponieważ jest idealnie miękkie i soczyste. Taką szynkę możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Najważniejsze jest to, że trzeba ją dusić tak długo, aż mięso będzie rozpadać się pod wpływem nacisku widelca.  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej (bez skóry) 3 szklanki wody 2-3 cebule sól, pieprz ostra papryka 2-3 liście(...)poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Taką szynkę możecie przygotować w zwykłym garnku, tj. dusić pod przykryciem co najmniej 1,5 godziny. Ewentualnie czas duszenia wydłużyć, aż do uzyskania pożądanej miękkości mięsa.  Pod sam koniec szynkę i liście laurowe wyjąć z garnka, a sos zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt rzadki

Ugotować
Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią 149

siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do całkowitego rozmrożenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy zamarynowane mięso i dusimy całość, około 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy. Przecedzone i opłukane dodajemy do farszu.  Całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tandoori Love Soup with Chicken 140

łyżeczka kardamonu,  1 łyżka utartego imbiru,  1 czerwona papryczka chilli). Do głębokiej rozgrzanej patelni przekładamy mięso wraz z całą marynatą. Obsmażamy. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy wodę. Patelnię zakrywamy i dusimy około 30 minut. Pod koniec gotowanie dodajemy warzywa i znowu gotujemy przez jakieś 15-20 minut

ClauditteMissCooking
Królik w sosie paprykowym 241

Delikatne mięso z królika duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką czerwoną i grzybami leśnymi. To smaczne mięso podałam z kopytkami. Polecam na niedzielny obiad :) 4 nogi z królika 2 papryki czerwone 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 4-6 podgrzybków papryka słodka mielona sól pieprz czarny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mąka pszenna(...)zalać wodą, tak aby mięso było pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: królik , papryka , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Pasztet z Sarny 120

dwie Sól pieprz liść laurowy Owoc Jałowca 8 ziaren 2 suche bułki kajzerki Sposób: Mięso pokroić w kostkę średniej grubości Najpierw podsmażyć sarnę (ogólnie mięso do długiej obróbki ) Później boczek Smażyć często mieszając i dusić(...)małym ogniu dodać jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy i przyprawy Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu i zagotować później mięso I tak dusić około 2.5 do 3 godzin ponieważ mięso musi być bardzo miękkie Na małym ogniu pamiętajmy o  częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć ja kroje zawsze drobno w kosteczkę Podczas

Viola cooks with passion
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 156

takich kompanów. Kupujemy wołowinę. Nie musi być droga część, szukajcie śmiało np. goleni  (ok. 1,2 kg) , która nadaje się z powodzeniem do duszenia (ok. 30 zł/kg). Jeśli macie sprawdzonego dostawcę mięsa pytajcie co ma, co może załatwić aby w rozsądnej cenie nadawało się do długiego i powolnego duszenia.  Insze składniki. Wybierając wino nie musimy oczywiście kupować(...)inny 180 minut, jeszcze inny 4,5 godziny. Jak jest naprawdę? Hmm, a jaki jest cel? Aby mięso było kruche ale aby się nie rozpadało samoistnie podczas duszenia. Ja czekałem na swoje mięso 4h (po 3 godzinach dorzuciłem gałązkę rozmarynu i czosnek). Po tym czasie przelewam ponownie mięso przez sito, zachowany płyn przelewamy na szeroką i duża patelnię (szklankę tego

Right Behind The Kitchen
Indyk w sosie teriyaki z ryżem 149

Sposób wykonania: Oczyszczone mięso kroimy na małe kawałki. Na patelni mieszamy i rozgrzewamy składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, sok z cytryny, miód, imbir i zmiażdżony czosnek. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po paru minutach mieszamy tak aby mięso równomiernie się przesmażyło. Przez ostatnie 5 minut smażenia zwiększamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Sos w tym czasie się zredukuje

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania