mięso duszone - 8529 przepisów (strona:39/569)

Zupa meksykańska z mięsem mielonym 155

czerwonej fasoli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie:  Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po usmażeniu przekładamy mięso z cebulką do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni na której smażyliśmy mięso (dolewamy odrobinę oleju) podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę

Aga w kuchni
Duszone udźce indyka 146

czosnkiem i ziołami. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzewamy w dużym garnku olej i wkładamy mięso. Smażymy do zarumienienia po obu stronach. Zalewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do utworzonego sosu. Całość energicznie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku

Qchnia po prostu
Kluski śląskie z gulaszem 166

obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu.  Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.  Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla, zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa.  Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.  Kluski śląskie :  Ugotowane ziemniaki , przeciśnąć przez

Kuchnia Danusi
Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem 192

Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i dodajemy curry. Smażymy do miękkości. Szparagi obieramy i kroimy na nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile dusimy. Zalewamy mięso ze szparagami mlekiem kokosowym i dusimy ok 5 minut.  Po tym czasie dodajemy szpinak, sok z cytryny i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Nadal dusimy na małym ogniu

ChilliJemy
Do chleba. Rillettes wieprzowe 139

kawałeczków mięciutkiego mięsa bardzo powoli duszonego w tłuszczu. Pochodzi z kuchni francuskiej i przypomina nieco pasztet . Podaje się do pieczywa, w temperaturze pokojowej, tak żeby wygodnie było rozsmarować je na kromce chleba czy grzance. Do jego przygotowania wykorzystuje się tłuste części tuszy a po stopieniu w powstałym smalcu dusi się kawałeczki mięsa. Ważne jest dobre doprawienie rillettes ziołami

Smaczna Pyza
Duszone pory z prażonymi orzechami laskowymi 194

Duszone pory w białym winie, z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku. Posypane prażonymi orzechami laskowymi. Świetny dodatek do mięs czy ryb. Polecam w towarzystwie Soczystej

Moja Delicja
Kopytka z gulaszem wieprzowym 164

Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla,  zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować. KOPYTKA  Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka

Kuchnia Danusi
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 151

Od kilku lat nie jem kupowanych pasztetów. Po prostu jakoś kołkiem w gardle mi stają ;) kiedy widzę niemal gładką masę, to zastanawiam się co

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wołowina z marchewką i groszkiem 154

niej mięso z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Dodać ziele angielskie i pieprz, zalać niewielką ilością wrzątku, tak aby zakrył mięso i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać marchewkę pokrojona w plasterki, pomidory z puszki(...)przecier pomidorowy, doprawić solą, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso i marchewka będą miękkie, zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut z uchyloną pokrywką, aby sos zgęstniał. Podawać przybrane natką pietruszki z ryżem lub chlebkiem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Bigos z młodej kapusty (stożkowej) z dodatkiem kiełbasy i łopatki 354

dodatkiem kiełbasy i duszonej łopatki. Polecam! Składniki na 4-6 porcji: 1 główka młodej kapusty, np. stożkowej 1 laska kiełbasy (około 200-220 g) 1 kawałek łopatki (około 300 g) 1 szklanka wody 2 małe, białe cebule kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz odrobina oleju Na samym początku mięso z łopatki umyć(...)przykryciem na bardzo małym ogniu, aż do miękkości łopatki. Duszenie zajęło mi ponad 1 godzinę. Następnie mięso wyjąc za pomocą łyżki cedzakowej i ostudzić. Pozostałą wodę z duszenia łopatki pozostawić! Mięso za pomocą widelca "rozszarpać" na jeszcze mniejsze części. Kapustę pozbawić zewnętrznych liści, umyć, wyciąć głąb i przekroić na 4 części. Za pomocą noża poszatkować. Do garnka przełożyć kapustę. Wlać

Ugotować
WARKOCZ FRANCUSKI Z BROKUŁAMI, KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 129

drobno posiekać. Przyrumienić na oleju ze szczyptą soli. Dodać pieczarki, wlać trochę wody i dusić na małym ogniu, aż zmiękną i woda odparuje. Do pieczarek dodać przyprawione mięso. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż mięso się ugotuje . 3.  Brokuła ugotować ok. 5-7 min. Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie, na którym będziemy piec. Ponacinać po bokach wzdłuż w stronę

Kuchnia Paulettes
Paprykarz węgierski 129

gęstej kwaśnej śmietany 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka kminku pieprz, sól Ziemniaki obrałam, pokroiłam w ćwiartki, obgotowałam 7-10 minut w osolonym wrzątku, odcedziłam, zostawiłam na sicie. Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w kostkę ok. 2x2cm. Słoninę drobno pokroiłam, zesmażyłam na skwarki, dodałam cebulę pokrojoną na cienkie półplasterki, podsmażyłam na złoto. Zdjęłam patelnię z ognia (to bardzo ważne, ponieważ(...)zgorzknieje!), wsypałam 1-2 łyżki słodkiej papryki, dokładnie wymieszałam z cebulą i tłuszczem, wlałam 3 łyżki wody, przykryłam patelnię i na małym ogniu dusiłam 2 minuty.  Wrzuciłam mięso, dokładnie wymieszałam, dusiłam pod przykryciem ok. 30 minut, podlewając wodą od czasu do czasu ( w sumie ok.1/2 szklanki). Kiedy mięso było prawie miękkie, posoliłam je lekko, posypałam pieprzem ziołowym i wrzuciłam

Kuchnia Prezydentowej
Żeberka z piwem karmelowym babci Basi 140

oleju i podsmażamy na nim przyprawione mięso. Gdy się ładnie przyrumieni dodajemy cebulkę i czosnek pokrojone w plasterki , oraz pozostałe przyprawy , Dolewamy trochę wody , przykrywamy pokrywką i dusimy parę minut , aby mięso przeszło przyprawami. Całość zalewamy piwem i wszystko razem dusimy pod przykryciem , aż mięso będzie miękkie. ( w razie wyparowania piwa , dolewamy trochę pozostałego piwa lub wody .) Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym 191

Polędwiczka to mięso bardzo delikatne i szybkie w obróbce. Nie wymaga zbyt długiego smazenia czy duszenia. Dzisiaj przygotowałam ją w sosie musztardowym. Na blogu możecie również znaleźć polędwiczkę miodowo-musztardową . Do mięska polecam sałatkę z pomidorów, ryż lub ziemniaki i obiad gotowy. Szybko i smacznie, polecam Składniki 2 polędwiczki wieprzowe 200 ml śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła(...)plastry około 1,5 grubości. Każdy plaster rozgnieść ręką. Oprószyć solą, pieprzem i zrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Po zarumienieniu wlać 1/2 szklanki wody, przykryć mięso i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i wlać na patelnie z mięsem. Smażyć chwilkę. polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

O kuchni z uczuciem
Kociołek pełen obfitości 107

szkl wody, dodać posiekane liście pora, pokrojonę w paski paprykę, pieczarki i przyprawy oprócz ziemniaków.. (z jabłek jedynie wydrążyć gniazda nasienne i przekroićna pół)  Całość dusićmięso będzie miękkie. Pod koniec dodać ziemniaki i dusić jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Wołowina duszona w cebuli z ogórkiem kiszonym 155

Duszona wołowina z cebulą w sosie własnym to sposób na pyszny obiadek.  Podałam z kluskami śląskimi ale również z kaszą jest pyszna, polecam. Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 2 średnie ogórki kiszone masło do smażenia mąka do obtoczenia 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić(...)czosnkiem zeszklić, dodać do mięsa. Wszystko zalać gorącą wodą tak, by całe mięso zostało przykryte, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa i chwilę jeszcze razem wszystko dusić. Smacznego! Podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą

magiczna kuchnia Kasi
SCHAB W CEBULI A'LA STEK 231

Często przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni.  Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie.  Schab w cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas  kotleta schabowego .  Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę(...)złoty kolor na oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy cebula zezłoci się przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (lub wody) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował.  Podajemy z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania