Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i białego wina, z dodatkiem jabłek, moreli i orzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć(...)ogniu przez ok. 5 minut. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wino, zagotować. Łopatką zeskrobać wszystko, co przywarło podczas smażenia. Całość przelać do garnka. Dodać bulion, jabłka, cynamon, skórkę z cytryny i miód. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 75 minut. Dodać morele, posiekane i rozgniecione łodyżki mięty (listki zachować) oraz zmielone orzechy
Pełny talerzKawałki kurczaka obtaczamy dokładnie w masie oliwkowej i układamy na dużej patelni. Ewentualny nadmiar masy również wkładamy na patelnię. Dusimy powoli na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem przez ok. 75 minut, co pewien czas poruszając zawartością naczynia i odwracając mięso na drugą stronę. Finalnie powinniśmy otrzymać gęsty sos oliwkowo-ziołowy z minimalną ilością płynu – dlatego jeśli stwierdzimy pod koniec duszenia(...)align: center;width: 50%;} #gallery-59 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-59 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pocięte oliwki Udka z masą oliwkową na początku duszenia Uduszone mięso z sosem oliwkowym Udka z kurczaka w sosie oliwkowym Post Udka z kurczaka w sosie oliwkowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusastaram się sama przygotowywać smakołyki do koszyka, a jednym z nich jest tuszonka. Kiedyś taki słoik był u nas obowiązkowym wyposażeniem każdego wakacyjnego wyjazdu - tuszonka (тушёнка) czyli mięso w sosie własnym duszone w słoiku. Czy muszę pisać, że swoja, domowa smakowała najlepiej na świecie? Ostatnio domową produkcją tuszonki zajął się brat. Przetestował kilka przepisów i opracował swój sposób(...)zrobienie mięsa w słoiku. Tuszonkę można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowiny, a nawet z drobiu. Do jej przygotowania lepiej wybierać mięso nieco tłustsze, jak na przykład karkówka, podczas duszenia tłuszcz się wytopi i zbierze u góry słoika, a samo mięso zanurzone będzie w smakowitej galaretce. Kolejną sprawą jest sposób i czas duszenia. Można pasteryzować słoiki
Obiad gotowyziele angielskie i dusimy do miękkości kapusty. Odcedzamy z wody, jeśli to konieczne, następnie zalewamy odrobiną octu by nadać intensywny kolor. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem i nacieramy solą i pieprzem. Każdy płat obficie smarujemy koncentratem oraz musztardą. Cebulę kroimy w plastry(...)boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichabrytfanny lub dużej patelni, dodać 200ml bulionu, 200ml wody, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, majeranek i słodką czerwoną paprykę. Dusić całość pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolać nieco wody. Gdy mięso już się udusi, wyłożyć je na talerz, wywalić liście laurowe i ziele angielskie, a sos wraz z warzywami zblendować
Kulinarne PrzebojePulpeciki z mielonego mięsa drobiowego duszone w cukinii i pomidorach. Prosty i bardzo smaczny obiad, który swobodnie mogą zjeść osoby będące na diecie. 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 pomidory 1 cukinia 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz czarny PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułeczki 1 jajko sól pieprz ziołowy(...)dodać pokrojone pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Przyprawić, a kiedy pomidory zaczną puszczać sok, dodać pulpeciki i chwilę dusić. Tak przygotowane pulpeciki można podać, np z ryżem lub makaronem. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: cukinia , indyk , pomidory
https:KKuchniaMniampłacie mięsa położyć dwa plasterki cukinii. Na cukinii położyć dwa plasterki salami i jedno jajko. Zwijać wszystko w roladki, mocno dociskając. Jeśli trzeba, na czas duszenia można mięso związać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, odsmażyć ze wszystkich stron a następnie przykryć pokrywką i dusić około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobną kostkę wraz z cebulą. Dodajemy do usmażonego mięsa wraz z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie wlewamy wino i chwilę mieszamy, aby odparowało. Zmniejszamy płomień i dusimy przez 10 min, aby mięso przeszło smakiem rozmarynu i wina. Po tym czasie wlewamy ciepły bulion oraz pomidory i nadal dusimy pod przykryciem przez 30 min. Sprawdzamy konsystencję sosu, jeśli jest rzadki(...)przykrycia na nieco większym płomieniu na 10 min, aby całość się zredukowała. Można także zagęścić łyżką mąki rozmieszanej uprzednio w zimnej wodzie. Podczas, gdy mięso z bulionem się dusi, zabieramy się za przygotowanie sosu. Biały ser rozdrabniamy widelcem, dolewamy do niego mleka i przyprawiamy gałką muszkatołową. Nie dodajemy, ani soli, ani pieprzu. Nie podgrzewamy, sos ma zostać
Kuchnia od dwojgaobieramy pieczarki ze skórki i dokładnie płuczemy. Siekamy w paski. Dodajemy do podsmażonego mięsa i przykrywamy pokrywką. Myjemy i kroimy paprykę w kostkę. Dodajemy do lekko podduszonego mięsa. Wrzucamy ziele angielskie. Dusimy około godziny, aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli w trakcie duszenia wydzieliła się zbyt mała ilość wywaru można podlać bulionem warzywnym. Na sam koniec
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będzie miękka. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce
Kulinarne życiePrzygotowanie: Do rozgrzanej głębokiej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy powoli mięso (wcześniej doprawione pieprzem i chilli). Obsmażamy każdy kawałek z każdej strony. Dodajemy wymieszane razem czerwone pesto i pomidory z puszki. Stopniowo dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 30 minut, dodajemy oliwki, grzybki mun oraz wino. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy(...)małym ogniu przez 3 godziny. W połowie duszenia dodajemy troszkę octu balsamicznego taki chlust. Pod sam koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i szczyptę soli himalajskiej. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy. Ja podałam mięso z makaronem do spaghetti z pełnego ziarna. Na koniec posypałam pietruszka
ClauditteMissCookingzblendowałam. Potem ją udusiłam na małym ogniu wraz z cebula i czosnkiem, a potem odparowałam. Wyszła pyszna ! Używam jej jako pasty na kanapki, dodaje do duszonych warzyw czy też mięsa. No i oczywiście zamknęłam ja też w słoikach. Na zimę będzie w sam raz. Zachęcam Was do jej przygotowania, tak naprawdę robi się sama. Parę słów(...)kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega
Kulinarne przygody GatityKawałki kurczaka czyli ćwiartki czy udka/pałki najczęściej piekę w piekarniku. Tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić mięsko duszone. Dodałam dużo majeranku i cebulki, które nadały mięsku fajny aromat. składniki: 3 ćwiartki z kurczaka (ok 1 kg) 2 duże cebule 1 czubata łyżka majeranku sól 2 listki laurowe olej kokosowy 1 l gorącej wody 2 łyżki mąki pszennej Ćwiartki(...)kokosowego i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron, tak aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso zalać gorącą wodą. Dodać majeranek, pokrojoną cebulę, listki laurowe oraz sól do smaku. Dusić aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie już miękkie przełożyć je na talerz. Płyn, który pozostał w garnku ( powinno go zostać ok pół litra) zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody
Monia miesza i gotuje