mięso duszone - 8529 przepisów (strona:35/569)

Schab duszony w jogurcie 173

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam Wam przepis na schab duszony w jogurcie. Mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne.  Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Do tego polecam surówkę z pora  . Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam do zakładki   mięsa . Składniki 700 g schabu bez kości(...)pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i przyrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Do mięsa wlać jogurt i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz dodać posiekany koperek

O kuchni z uczuciem
POTRAWKA z MIELONEGO INDYKA i KAPUSTY PEKIŃSKIEJ oraz OWOCOWA SALSA 119

wrzucić pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe. Chwilę przesmażyć, aż seler przybierze złotawy kolor. Dodać pokrojony drobno por, chwilę smażyć, po czym dodać mięso mielone. Wymieszać dokładnie i dusić, aż mięso dojdzie (zmieni kolor). Kapustę pekińską posiekać i dodać do potrawki tuż przed końcem przygotowywania. Wymieszać dokładnie i chwilę dusić. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, na samym końcu dodać

Dietolog
Najprostszy gulasz wieprzowy 220

drobną kostkę a marchewkę w plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim porcjami mięso do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie duszone i przykrywamy, żeby nie wystygło. Następnie podsmażamy także cebulę, również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku  zalewamy gorącą(...)miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy ją 2-3 łyżkami sosu, w którym dusiło się mięso. Wszystko wlewamy do mięsa i mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje

Kulinarne przygody Gatity
Duszony schab z pieczarkami 150

mięso było całkowicie zanurzone. Po zagotowaniu przykręcam ogień. Schab duszę się przez około godzinę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i delikatne. Gdy schab jest gotowy wlewamy do kubka odrobinę sosu i rozprowadzamy w nim łyżeczkę mąki. Sos wlewamy do rondelka i mieszamy. Gotowe! Duszony schab w sosie pieczarkowym doskonale smakuje z ziemniakami albo kaszą

Dieta bez mleka
Schab w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami 173

Dzisiaj propozycja w sam raz na obiad. Plastry schabu duszone w sosie z cebulą, podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zapewniam Was, że to idealne połączanie! Do tego ulubiona sałatka i obiad gotowy. Zachwyć najbliższych, jednocześnie nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu. Smacznego! Składniki /dla 2 osób/: 2 plastry schabu 2 cebule 2 łyżki mąki 1 liść laurowy kilka(...)angielskie, zioła prowansalskie i liść laurowy. Gdy cebula będzie już złota dodać pozostałą mąkę i przesmażyć razem. Następnie cebulę zalać bulionem i zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku, dodać mięso i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie były to pieczone ziemniaki. Przepis znajdziecie TUTAJ

Pasja Smaku
"Żółty" kurczak z anansem 113

oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać mrożone warzywa i dusić ok. 15 minut. Ananasy osączyć ( syrop zachować ) i pokroić w kostkę. Ananasy dodać do mięsa i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Ponownie wymieszać. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile

Świat Smaku
Policzki wołowe w wyśmienitym sosie z pieczoną papryką 143

naczynia niewielką ilość wody, tylko tyle, by zakryła dno. Chwilę duszę w ten sposób cebulę i czosnek. Woda zbierze wszystkie smaki z przysmażania. Przelewam całość do garnka z mięsem i duszę pod przykryciem, na małym ogniu około 1,5 h, dolewając co jakiś czas odrobinę wody, jeśli sos za bardzo gęstnieje. Po tym czasie dorzucam pokrojoną pieczoną paprykę, doprawiam lekko(...)solą, chili i oregano. Duszę przynajmniej następne pół godziny, godzinę, sprawdzając miękkość mięsa. Papryka, cebula i czosnek rozpadną się i zagęszczą sos. Ponadto policzki przerośnięte są kleistymi błonkami, więc sos nie powinien być zbyt rzadki. Jeśli taki jest, polecam raczej odkryć garnek i pogotować dłużej, by woda odparowała, niż zagęszczać go mąką, czy czymkolwiek innym. Na koniec doprawiam jeszcze

Pichceniomania
Pierś z kurczaka duszona w cebuli z marchewką 1645

przykryj. Po około 12-15 minutach przewróć piersi na drugą stronę i nakryj ponownie cebulą i duś pod przykrywką jeszcze około 8-10 minut. W czasie gdy mięso się dusi ,rozgrzej masło na osobnej patelni lub w rondelku,wrzuć mrożone marchewki, posól i przykryj pokrywką. Duś na niewielkim ogniu. W momencie kiedy przewrócisz mięso na drugą stronę, wlej do marchewki

Pasje Jolki
Gulasz z papryką i pieczarkami - przepis 107

ulubione danie. Przygotowuję go a kilka sposobów. Oto jeden z nich  z papryką i pieczarkami. Może nie jest szybki w przygotowaniu ale bardzo prosty. Wystarczy pokroić składniki i dusić. Robi się sam. Więc jeżeli macie około godziny czasu na przygotowanie obiadu to polecam gulasz z pieczarkami i papryką. Gulasz z papryką i pieczarkami  Składniki 500 g łopatki wieprzowej(...)obracamy kawałki mięsa na patelni. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Dusimy wszystko razem aż pieczarki zmiękną. Przygotowujemy garnek. Wlewamy do niego ok. 1 cm wody. Przekładamy mięso z pieczarkami z patelni. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Aż mięso będzie kruche. W połowie duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz

Pyza i Surówka
Żeberka w sosie 112

smażymy - powinna się stać błyszcząca i lekko zmięknąć; przekładamy ja na wierzch mięsa. Do garnka dodajemy listki, ziele, pieprz i dolewamy wodę - do połowy zawartości. Garnek przykrywamy i dusimymięso będzie miękkie (pod koniec duszenia możecie całość przemieszać, żeby choć część cebuli spadła do sosu). W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy do smaku

Czary - gary w kuchni
Pulpety w młodej kapuście i pomidorach 113

Moja propozycja na pyszny, rodzinny obiad. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy wybrałam chude mięso wieprzowe, którego nie smażyłam, ale dusiłam razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pulpety podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Zapraszam... Składniki: 600-700 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej) kminek zioła prowansalskie 2 zmiażdżone i 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 mała sucha(...)kminkiem, listkami laurowymi i zielem angielskim, przykryć i dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę lub przetrzeć w palcach do mięsa z kapustą. Dusić do odparowania większości soku. Przyprawić solą, cukrem, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawać z ziemniakami

Czerwień i błękit
Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 138

niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu. Cebulę podsmażyć, pod koniec smażenia dodać czosnek i dodać do mięsa. Dodać również pokrojone pomidory, seler i rodzynki. Dusić, aż mięso będzie miękkie, doprawić solą i pieprzem do smaku.  W razie potrzeby gulasz można zagęścić mąką. Podawać z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z kurczakiem na szybko 554

jest niezastąpiony, jako baza niezwykle prostego, szybkiego do zrobienia i smacznego dania. Składniki : 500 g piersi z kurczaka makaron papryka 3 ząbki czosnku duszone pomidory lub przecier natka pietruszki olej sól, pieprz, majeranek, oregano Mięso czyścimy i kroimy w kostkę ok. 2-3 cm. Obsmażamy na oleju, posypujemy(...)solą i resztą przypraw. Dolewamy tyle wody żeby zakryła mięso i dusimy ok. pół godziny.  W międzyczasie gotujemy makaron, kroimy paprykę w drobną kostkę i przeciskamy czosnek. W rondelku gotujemy brokuły ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso zmięknie dodajemy paprykę, czosnek i 3 łyżki duszonych pomidorów (ewentualnie przecieru). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze

prawdziwe jedzenie
Zupa meksykańska 110

młynku- ścieram na bieżąco) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pęczek pietruszki Na patelni podsmażam posiekaną w kostkę cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodaję mięso mielone i nadal duszę. Gdy mięso się usmaży przekładam je do garnka i zalewam bulionem. Dodaję soję, fasolę, kukurydzę (odcedzone – bez płynu z puszki). Doprawiam solą, pieprzem, chilli, majerankiem, koncentratem pomidorowym. Gotuję około 30 minut

MojaQchnia.pl
GULASZ PO WĘGIERSKU- SPRAWDZONY PRZEPIS 107

Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, oprószam solą i smażę na maśle. Dodaję słodką i ostrą paprykę. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa, zalewam bulionem i duszę, aż mięso będzie miękkie.  Następie zagęszczam sos: mąkę mieszam z zimną wodą, wlewam do gulaszu, dokładnie mieszam i dusze jeszcze przez 5 minut.  Gotowy gulasz podaję z kluskami śląskimi

Kukuleczki

Proponowane wyszukiwania