oleju, dodajemy mięso i podsmażamy do momentu aż będzie miękkie. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, cukinie kroimy w pół plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa, dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz odcedzoną fasolę, dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi
Bajeczna Kuchniapremedytacją, również ono jest podobne). Widocznie mam już to gdzieś głęboko zakodowane, że dodatek alkoholu (najczęściej wina lub piwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego tygodnia , również jest ważny - chyba żadne inne warzywo nie nadaje tak aromatu i charakteru całemu daniu, jak ona. Polecam. Składniki
zadanie-gotowaniemocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut
Gosia gotujesmażę kilka plastrów schabu (bez żadnej panierki, jedynie z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski. Na rozgrzaną patelnię daję makaron i mięso, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, słonecznik, sól, bazylię i oregano. Znów duszę przez kilka minut. Na koniec daję pokrojony w słupki ogórek, połowę pomidorków cherry
WielopokoleniowoKiszone jabłka to wyjątkowy specjał, kiedyś bardzo popularny, dzisiaj nieco już zapomniany. Jabłka kiszone są znakomitym dodatkiem do pieczonych czy duszonych mięs, do sałatek lub innych potraw jakie sobie wymyślicie. Wybierajcie do kiszenia jabłuszka nieduże bo takie łatwiej układać w słojach. Można też owoce kroić na połówki czy ćwiartki, ale nie wyglądają już tak ładnie jak w całości. Papierówki
Smaczna Pyzaszklista. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, marchewki obieramy, kroimy w pół plastry, dodajemy do mięsa, dusimy do miękkości. Cukinię kroimy na małe kawałki, dodajemy do warzyw i dusimy przez kilka minut. ciecierzycę odsączamy z zalewy, dodajemy do potrawki, wlewamy przecier pomidorowy i przez kilka minut
Bajeczna Kuchniabazie warzyw, lekkich dań z ryb czy drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również kremowych), a także przygotowania ciast i galaretek. Warto odkryć dla siebie ten smak i znaleźć najlepsze połączenie. Szczepanówka http://soki.lublin.pl/ http://szczepanowka.pl/ Gospodarstwo Ogrodnicze
Obiad gotowypieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania
Kulinarne przygody Gatityklarowane i lekko zrumienić kurczaka z każdej strony. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki ostrej papryki i zalać wszystko mlekiem kokosowym. Mango pokroić w kostkę i dodać do mięsa, Dusić wszystko jeszcze około 5-6 minut na wolnym ogniu. kurczak z mango
O kuchni z uczuciemilość oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, marchewki i pietruszkę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko zalać pomidorami z puszki i dodać podsmażone mięso. Dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku. Smacznego
kuchnia doskiSkładniki: 2 golonki z indyka musztarda piri-piri miód przyprawa do indyka Galeo przyprawa do mięsa duszonego Galeo olej Przygotowanie: Z golonki wyciąć kości, środek nasmarować musztardą i miodem i posypać … Czytaj dalej Golonki z indyka
czarrna od kuchnioczywiście chcesz mieć lepsze samopoczucie i tryskać energią do końca dnia. Zestaw z kotletem schabowym to tradycja naszej polskiej kuchni. Osobiście bardziej preferuje pieczenie, grill lub mięso duszone. Przyznam się szczerze, że nawet nigdy nie nauczyłem się smażyć kotletów schabowych lub kotletów z piersi kurczaka. Wolałem przygotowywać bardziej wyrafinowane potrawy np. przyprawić pierś z kurczaka lub indyka
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedodajemy pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi lub podajemy w ich towarzystwie. WSKAZÓWKI: do podania makaron farfalle, ryż, kasza kuskus, kasza
Kopystką po garachWszystko za sprawą młodych francuskich kogutów, które były do kupienia w jednej z dużych sieci marketów. Kogucik był niewielki, ważył niecały kilogram, robiłam jednego, ale lepiej robić większą porcję. Dusiłam mięso w garnku na kuchence - ok 2 godzin. Wyszło pysznie, jednak zbyt mocno odparowałam sos. Chcąc nie chcąc, zrobiłam powtórkę. Tym razem garnek z mięsem wstawiłam do piekarnika i pilnowałam
Stare Garyposiekaną cebulę, por oraz czosnek. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i całość posmażyć chwilkę. Nastepnie zalać zawartość patelni wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) i przełożyć do niej kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest go dużo. Na koniec uświetnić sos zahartowaną wcześniej śmietaną 18%. Podawać
Walijskie Pichcenie