mięso duszone - 8529 przepisów (strona:23/569)

Strogonow 122

Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem można zaprawić śmietaną

R'n'G Kitchen
sakiewki schabowe z grzybami 199

grzyby. Lekko posoli i usmażyć. Połowę odłożyć. Na każdy plaster mięsa nakładać po  łyżce grzybów i zwijać formując sakiewkę. Związać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso. Dusić pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą, jeśli trzeba. Na pozostałym maśle jeszcze raz przesmażyć resztę grzybów, doprawić i zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Papryka faszerowana 2174

czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie 1-2 minuty krócej, jeżeli wolicie gdy są bardziej twarde). Połowę mięsa

Czerwona Porzeczka
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 382

temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura ok. 120*C do szybszego duszenia mięsa, aczkolwiek nadal jest to około 6 godzin. Ostatnia funkcja (dwie falki) to nic innego jak podtrzymywanie ciepła, które sprawia że posiłek jest idealny do spożycia w każdej chwili.  Opis producenta

Gotowanie i blogowanie
Bitki w sosie musztardowym. 159

cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 250 ml wody, wsypujemy majeranek, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa przygotowujemy sos musztardowy. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, dodajemy musztardę, mieszamy i zagotowujemy.      Ugotowane bitki wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 265

pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Przestawiamy na mały ogień, posypujemy estragonem, po czym dusimy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut. Po 5 minutach dodajemy również paprykę i cebulę mieszając z sosem, a po 10 minutach – cukinię i drobno pokrojone pomarańcze, również mieszając. Gotowe mięso wyjmujemy z patelni i trzymamy w cieple. W międzyczasie kończymy sos – podgrzewamy go dość intensywnie(...)width: 50%;} #gallery-121 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-121 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i sprawione mięso Obsmażonego kurczaka zalewamy brandy i sokiem Mięso dusimy następnie z warzywami Dokańczamy sos, m.in. dodając mascarpone Piersi z kurczaka Nell Gwyn Post Piersi z kurczaka Nell Gwyn pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 143

Dzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania! Składniki dla 3 osób: polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g 1 ząbek czosnku pieprz 3 gałązki tymianku 1 łyżka masła klarowanego świeża pietruszka Sos: 15 g suszonych borowików 1 szklanka wrzątku 6 małych pieczarek 4 szalotki 150 ml sake(...)szalotkę i smażymy jeszcze dwie minuty. Wlewamy wino i odparowujemy alkohol (około 3 minut). Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i solą, wkładamy gałązkę tymianku i mięso. Dusimy pod przykryciem 20 minut, co jakiś czas przewracając polędwicę. 4. Kaszę płuczemy ostatni raz. Do garnka wlewamy wodę z namaczania grzybów, 1,5 szklanki czystej wody, olej, doprawiamy solą

My Culinary Art
Kacze uda w winie i pomarańczach 216

Dzisiaj zapraszam na pyszne aromatyczne kacze uda duszone w winie i pomarańczach. Z dodatkiem suszonych śliwek, pachnące kardamonem, podane z kluseczkami śląskimi i pikantną marchewkową surówką stanowią znakomity pomysł na niedzielny obiad.  Do przygotowania dania użyłem: 4 kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka(...)należy dodać do niego odrobinę czystej wody, gdyby zaś był on za rzadki, należy gotować go bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru płynu i zagęszczenia sosu. W międzyczasie, podczas duszenia mięsa przygotowałem kluski śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem

Wyprawy kulinarne
Zestaw Obiadowy 520 kcal - Na czym to polega? 157

150g to jest około 200 kcal.  Wszystko zależy od rodzaju mięsa i jego obróbki termicznej.  Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem. Proponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g(...)kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska:   mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki

IzaGotuje
Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 197

każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły (kilka różyczek pozostawiamy w całości) dodajemy do wywaru

Moniki Smakołyki
Kurczak w porach 801

Kurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe. Podczas duszenia mięsa powstaje pyszny kremowy sos. Dlatego danie to podaję zawsze w towarzystwie ryżu. Mięso jest bardzo soczyste a por nadaje fajnej ostrości tej potrawie. Szczerze polecam, szczególnie tym zabieganym. Składniki: 4 pojedyncze(...)Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Por przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kroimy w piórka. Wlewamy bulion i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Ilość porcji

Pobite gary Barbary
CHRUPIĄCY, CZOSNKOWY UDZIEC Z INDYKA 178

poprzednią, posypuję je również solą oraz świeżo mielonym pieprzem, a także czosnkiem, gotowym mielonym lub mielę go sama w młynku. Zmniejszam palnik, garnek zakrywam pokrywką i smażę (bardziej nawet duszę, mięso puszcza wodę...) na średnim, a następnie na najmniejszym palniku. W trakcie przewracam jeszcze mięso kilka razy, posypuję je także jeszcze (dość obficie) z 2 razy czosnkiem z młynka

Smaczne Zdrowe
Ryba „po grecku” 270

jednak dość znaczne wykorzystanie oleju roślinnego i „ciężkie” smażenie warzyw. Taka „lajtowa ryba po grecku” słusznie może kojarzyć się z publikowanym przez nas już dość dawno przepisem na dorsza duszonego w warzywach korzennych . Faktycznie, są niezaprzeczalne podobieństwa, choć tamten przepis jest jeszcze nawet „lżejszy”, prostszy i szybszy w przygotowaniu, a zarazem utrzymany w nieco bardziej egzotycznym klimacie. Różne mogą(...)dusimy mięso do miękkości – zwykle od 5 do 15 minut zależnie od gatunku i grubości kawałków ryby, w razie potrzeby odwracamy też w międzyczasie mięso na drugą stronę. Rybę wykładamy na półmisek, przykrywamy warzywami i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy najlepiej na ciepło z lekkim pieczywem, choć niektórzy preferują rybę „po grecku” jako zimną przystawkę. Pokrewne inspiracje Dorsz duszony

Kulinarna Pokusa
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 166

jakiś czas mieszając, tak długo, aż całe straci kolor surowizny – około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Jeśli kupiliście całe pomidory bez skórki, rozdrobnijcie je. Dusimy mięso z pomidorami na małym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut, aż część soku z pomidorów odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Bakłażany myjemy, odcinamy im końce

Karo in the Kitchen
DUSZONE ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 241

kolor z każdej strony. gdy roladki są dobrze obsmażone wrzucamy posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość szklanką wody tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania