Podsmażone pałki z kurczaka, duszone w sosie z cebulą i pomidorami. Delikatne, mięciutkie mięso i wyrazisty sos. Najlepsze są latem, gdy mamy dostęp do dobrych pomidorów. To one są tu najważniejsze. Składniki: 6 pałek z kurczaka (około 750 g mięsa) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju (polecam rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 1 czubata łyżeczka majeranku(...)bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek. Podsmażamy go 2-3 minuty. Dodajemy majeranek, paprykę słodką, pieprz, sól, pomidory, wodę. Całość mieszamy i dokładamy pałki z kurczaka. Patelnię przykrywamy. Mięso dusimy 50 minut. W połowie czasu duszenia, pałki przewracamy na drugą stronę oraz próbujemy sos i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy pieprzem i solą. Po tym czasie na krótko (około 3 minuty
Smak mojego domutłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość
Pobite gary Barbaryogniu do miękkości mięsa, przewracając je na obie strony Pyrkające mięso przykrywamy pokrywką i podlewamy co jakiś czas winem, aby mięso było cały czas w nim zanurzone Pod koniec duszenia mięsa ( około 30 min) doprawiamy mielonym kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem Danie to jest bardzo syte, smaczne i naprawdę proste do zrobienia
Proste Potrawyplasterki marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka, mieszamy, dolewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Gdy wywar odparuje dolejcie resztę bulionu .Mięso dusimy tak długo aż będzie miękkie.Gęstość sosu zależy od waszego upodobania, jeśli lubicie rzadki dolejcie więcej bulionu lub wody, jeśli gęsty możecie w 1/2 szklanki wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Sama słodycz i szczypta chiliMięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka, jest niezwykle popularne w Polsce. Ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się jako baza do bardzo wielu potraw. Można je gotować, dusić, piec, smażyć i grillować. Świetnie komponuje się z niemal wszystkimi przyprawami – filety z kurczaka można więc przyrządzić na ostro lub łagodnie, a także w słodkiej wersji (rewelacyjnie komponuje(...)niej jakiś kwaśny składnik, np. odrobina soku z cytryny. Kolejną istotną kwestią jest sam sposób przyrządzania piersi z kurczaka, który zagwarantuje, że wszystkie cenne soki pozostaną wewnątrz. Zanim zaczniemy mięso dusić, piec czy smażyć, musimy wstępnie poddać je działaniu wysokiej temperatury. Spowoduje ona ścięcie białka, przez co wilgoć zamknięta w mięsie nie będzie miała „drogi ucieczki”. Później rzecz jasna zmniejszamy
CookMagaromatyczna pieczona karkówka. Ajwar i krojone pomidory sprawiają, że mięso nabiera śródziemnomorskiego charakteru. Mięsko podałam na talerzu Jesień - Porcelana Bogucice . 1 kg karkówki Przyprawa do duszonego mięsa Sól Czarny pieprz w ziarnach 5 cebul 4 marchewki 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do warzyw 195 g ostrego ajwaru 395 g krojonych pomidorów z bazylią 100 ml wody Karkówkę dokładnie(...)żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do duszonych mięs, solą i rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę w słupki. Warzywa układamy na mięsie. Ajwar mieszamy z krojonymi pomidorami i wodą. Zalewamy całość w naczyniu. Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 20 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso i delikatnie obrócić na drugą
VioletoweKucharzeniepiana, to znaczy, że są odpowiednie. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogarniamy resztę przepisu. 2. FORMOWANIE STEKÓW (10 min) Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych(...)zastąpić wodą), dodajemy ketchup, sos worcester i jeszcze nieco soli. Wszystko mieszamy i gotujemy na mocnym ogniu ok. 4 min, aż sos się nieco zredukuje i lekko zgęstnieje. 5 . DUSZENIE MIĘSA (5 min) Do sosu dorzucamy usmażone kotlety, pokrywamy je nim z każdej strony i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min, przewracając je od czasu do czasu
Nerds Kitchencytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować parę minut. Nie rozgotować! Mięso natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać masło z olejem i wlać trochę syropu z owoców. Wsypać estragon i dusić mięso około 30minut na małym ogniu. Od czasu do czasu podlać kompotem. Mięsa nie rumienić. Pokroić w małą kostkę. Z kompotu wyjąć owoce i gorący wymieszać z żelatyną. Dodać
Kulinarny karnet Christopherasmażyć przez kilka minut. W rondlu podgrzać masło, wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony, dodać grzyby z cebulą. Całość zalać bulionem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso dusić na małym ogniu w razie potrzeby podlać bulionem. Kiedy mięso będzie już miękkie, sos zagęścić wodą z mąką. Smacznego
magiczna kuchnia Kasidolewamy do niej wodę – około 300 – 400 ml i wkładamy mięsne rogaliki. Do wody dodajemy ulubionych ziół – u mnie był to majeranek, a także słodką paprykę. Mięso dusimy w wodzie, w razie potrzeby dolewając jej – tak, aby mięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe różyczki
Via Gustowolnowarze, rozgnieść, dodać do mięsa, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby doprawić sola i pieprzem. Rozdzielić mięso do 4 naczynek, lekko ugnieść, zalać sosem pozostałym z duszenia mięsa. Pozostawić do wystudzenia, następnie dobrze schłodzić w lodówce. Trzymać w naczynkach przykrytych folią spożywczą, maksymalnie przez tydzień. Podawać rilletes np. na ciepłych grzankach, z rzodkiewkami i marynowanymi cebulkami
Stare Garyświeżo mielony pieprz do smaku olej do podsmażenia cebulki Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy się zarumieni dodaj posiekany lub starty czosnek i mięso. Duś pod przykryciem. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Przecier wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj z farszem. Gdy papryka zmięknie, odsącz fasolkę
Ze smakiem i z pasjąwarzywa. Krok 7. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz z e świeżą kapustą , zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Krok 8. Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy(...)pozostałą cebulą. Krok 9. Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki. Krok 10. Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę. Krok 11. Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut. Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem
Moja Książka KucharskaDania z królika dosyć często goszczą na moim stole. Poprzednio zaprosiłam Was na pysznego królika duszonego w pomidorach .. Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich , kopytek jak i ryżu czy kaszy. Podałam(...)powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do mięsa. Podawać z ulubionymi dodatkami. * królika można zrobić w tradycyjnym garnku, jednak czas duszenia mięsa wydłuży się do 1,5- 2 godzin. Należy pamiętać, aby podlewać mięso co jakiś czas wodą. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklance