Schab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1kg schabu bez kości łyżka masła łyżka oliwy sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano 5 gałązek selera naciowego 500-600g pomidorów lub 2 puszki(...)przesmażamy schab z obu stron na rumiano. Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy na kilka sekund wrzątkiem a następnie chłodzimy w bardzo zimnej wodzie. Obieramy ze skórek. Pomidory dodajemy do schabu. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy
Pyry na Gazszklanki zielonego groszku Przygotowanie : Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć mięso z obu stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dusić całość 2-3 minuty, po czym dodać groszek. Danie podawać na ciepło
Magiczne Życie Martyzwijamy w rulon. Brzegi spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladę z każdej strony, dorzucamy posiekaną cebulkę i dusimy ją razem z mięsem, od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso dusimy do chwili gdy będzie dokładnie ugotowane.W tym czasie nadmiar płynu powinien odparować by powstał sos, który ewentualnie możemy zagęścić mąką
Przysmaki Karolkiwszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli, czosnek. Przełożyć do mięsa. Wlać bulion, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Dusić. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać owoce. Dusić aż mięso będzie miękkie. Bitki wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać dwie
królestwo garówKolejna propozycja na schab duszony. Tym razem schab z cebulą, czosnkiem i pomidorami, pachnący majerankiem i lubczykiem. Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych 4 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 300 g pomidorów papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu 2 czubate łyżeczki majeranku 1 płaska łyżeczka lubczyku sól pieprz kilka łyżek oleju lub oliwy(...)cebulę razem mieszamy. Do cebuli dodajemy pomidory, paprykę słodką, majeranek i lubczyk. Całość mieszamy i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. W takim pomidorowo - cebulowym sosie będziemy dusili mięso. Mięso układamy pod cebulą z pomidorami. Dolewamy 1/4 - 1/2 szklanki wody, tak, aby kotlety były przykryte sosem. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli około 30 - 40 minut
Smak mojego domuziele angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie duszenia dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę. Okres duszenia mięsa ok. 1, 5 godziny. Pod koniec duszenia na ok. 15 min dodajemy wątróbkę i jeszcze podduszamy. Mięso z rosołu wyjmujemy i studzimy , to samo robimy z pozostałym mięsem. Oddzielamy
W kuchennym oknie Ewyprowansalskie * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso przesmażyć, przełożyć do garnka. Zalać pomidorami, dobrze doprawić i dusić około 30 minut, do miękkości mięsa. Warzywa pokroić w paseczki. Dodać do mięsa. Dusić aż będę miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Dodać oliwki. Całość spróbować, ewentualnie doprawić świeżymi ziołami. Podawać na ciepło, ale i na zimno smakuje idealnie z pieczywem
Magiczne Życie Martyoleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo. Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu. Smażymy chwilę, po czym zalewamy wodą. Ilość - tak żeby płyn przykrył mięso. Dusimy gulasz na wolnym ogniu, ąż mięso będzie miękkie. Bakłażana kroimy w kostkę, dodajemy do gulaszu - dusimy do miękkości. Gulasz doprawiamy solą pieprzem, cynamonem oraz posiekaną papryczką chilli
kolorowotorcikowoplastry pieczarki dodajemy do cebulki z boczkiem Wszystko razem dusimy około 6 min. Posypujemy słodką papryką i mieszamy. Do całości dokładamy obsmażone mięso i zalewamy wodą, aby przykryła mięso. Dusimy pod przykryciem około 20 min. aż mięso będzie miękkie. Dorzucamy do mięsa pokrojoną paprykę i obranego ze skóry pomidora. Śmietanę rozrabiamy z mąką i zalewamy mięso. Gotujemy chwilę. Całość gotowa
O kuchni z uczuciemDziadek Adam to smakosz, lubi dobrze zjeść. Nie jest jakoś specjalnie wybredny, ale byle czego to raczej nie ruszy. Dziadek Adam ma już swoje
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli na patelni z mięsa będzie wydzielała się Wam woda i soki, to odlewajcie je łyżką, bo mięso nie ma się dusić tylko smażyć. to bardzo ważne. Jeśli dusicie mięso to ona ma całkowicie inną strukturę jest takie jakby ugotowane, a my chcemy uzyskać efekt, pięknej złotej błyszczącej nawierzchni i bardzo soczystego mięsa w środku. Każdy kawałek mięsa smażymy
SMYKWKUCHNIusuwamy pestki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a gdy namokną kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia dodajemy czosnek, mieszamy i zraz po tej czynności dodajemy mięso. Dusimy wszystko razem, aż odparują soki. Następnie dodajemy 100 ml wina, a gdy się zredukuje, kolejne 100 ml. Znów redukujemy, po czym zalewamy wszystko sokiem pomidorowym, dodajemy liść laurowy, kilka(...)czasu do czasu mieszając, jeśli sos za bardzo odparuje dolewamy trochę ciepłej wody. Po godzinie wrzucamy pozostałe składniki - oliwki, papryczki i suszone pomidory, delikatnie doprawiamy solą. Dusimy kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie, mieszając od czasu do czasu i pilnując, żeby sos za bardzo nie odparował. Tak przygotowany gulasz podajemy z ugotowaną quinoą i zieleniną, ja dodałam natkę pietruszki
Quinoa Raz!rozgrzanej oliwie szklimy cebule i czosnek. Dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę. Dusimy przez 10 minut. Później pokrojone pomidory razem z sosem dodajemy do mięsa. Dusimy przez kolejne 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i natką pietruszki do smaku. Ilość według upodobań. Podajemy z ryżem
Życie zaczyna się w kuchniPrzesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty. Na patelni na łyżce wytopionego tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz ją maką, dodaj
Gotuj Sam!przekładamy boczek – smażymy aż się zrumieni, wykładamy do miseczki. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy zamarynowane mięso. Robimy to porcjami, szybko i krótko, aby mięso zrumienić, a nie dusić. Mięso wykładamy, wok oczyszczamy. Na rozgrzany wok wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy drobno pokrojone ostre papryczki, następnie (cały czas mieszając) – czosnek pokrojony w plasterki, cebule, paprykę i por. Warzywa smażymy
mojewypiekiinietylko