mięso duszone - 8529 przepisów (strona:7/569)

C - Placki po węgiersku 124

kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny. Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
wołowina duszona z pieczarką 161

obsmażamy je z obu stron, na złoty kolor. Następnie przesmażone mięso zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut. W tym czasie na  patelni rozgrzewamy kolejne dwie łyżki masła i na dużym ogniu przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki. Teraz możemy do garnka z duszonym mięsem  dodać koncentrat  pomidory oraz grzyby, a kiedy(...)całość ponownie się zagotuje, doprawiamy całość pieprzem ( i ewentualnie solą)  nakrywamy przykrywką i dusimy przez 15-20 minut. Uduszone mięso nakładamy   na talerze i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Rillettes z gęsi z nutą macierzanki i pomarańczy 179

Rillettes jest przygotowane tylko z tłuszczu gęsiego  i powinno być przechowywane w lodówce. W temperaturze pokojowej zaczyna się topić, po schłodzeniu ponownie stężeje.  Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie Składniki:  Pierś gęsi z kością (ok. 1 kg), 400 g tłuszczu gęsiego, 4 plastry  prosciutto , skórka otarta z pomarańczy, 100 ml soku z pomarańczy, kilka gałązek(...)kości i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do smalcu razem ze skórą i kością,  dodać skórkę i sok z pomarańczy, 4 gałązki macierzanki i dusić na małym ogniu do czas, aż mięso zacznie się rozpadać (ok. 4 godz.). Pod koniec duszenia usunąć skórę, kość i gałązki, do mięsa dodać prosciutto pokrojone w cienkie paski, po 10 minutach

SzczyptaSmaQ
Domowy gulasz wołowy - tradycyjny jak u Mamy (a raczej Taty) 190

Przygotowanie: Mięso myjemy i drobno kroimy.  Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej strony. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchewkę. Wszystko razem chwilę dusimy. Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy pod przykryciem minimum godzinę (optymalnie jest dusić na małym

ChilliJemy
Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami 261

Pieczeń wieprzowa  z szynki z duszonymi warzywami jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i   mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej  kapusty.Było pysznie. Składniki: 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki 1 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól,pieprz kolorowy do smaku margaryna bulion warzywny mąka pszenna do zagęszczenia(...)dwóch stron.Podlewać bulionem warzywnym i dusić.Warzywa oczyścić.Marchewkę i pietruszkę pokroić w półplasterki,cebulę w kostkę a czosnek w plasterki.Na około pół godziny przed końcem duszenia dodać do mięsa warzywa i całość dusić do miękkości mięsa i warzyw.Sos zagęścić mąką i doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Polski pasztet z królika 130

mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso z królika zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dorzucamy(...)opłukaną i oczyszczoną wątróbkę i dusimy jeszcze 10 minut. Mięso i wątróbkę wyciągamy, żeby przestygły. Bułki namaczamy w wywarze i odciskamy. Mięso z królika oddzielamy od kości. Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę. Boczek i słoninę również kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek ze słoniną i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy cebulę i wszystko razem

Trzeci talerz
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 147

jeszcze raz czynimy to samo. Podsmażone mięso zalewamy wodą tak, by przykryła mięso z około 2 centymetrową nadwyżką. Dodajemy sos sojowy oraz kardamon. Wszystko razem mieszamy, zamykamy patelnię i dusimy mięso do miękkości. Podczas duszenia należy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora

Kuchenna Kontrrewolucya
Schabowe poduszki nadziewane serami 129

przykryła mięso do połowy). Dorzucamy rozmaryn, rozgnieciony ząbek czosnku (nie musimy go obierać), przykrywamy i dusimy na średnim ogniu. Podczas duszenia kilkukrotnie obracamy mięso i uzupełniamy wodę. Mięso dusimy około 40 minut, aż schab będzie miękki. Jeśli większość wody odparowała to ją uzupełniamy. Po tym czasie wyrzucamy czosnek i rozmaryn. W kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietanką. Dodajemy do niej

PatiGotuje
Indyk w sosie czekoladowym z truskawkami, podany z marchewkowym makaronem 124

marchewki, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso płuczę, przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą i wlewam do mięsa. Następnie wlewam wino oraz wsypuję paprykę mieloną. Mięso duszę około godziny na małym ogniu. 2. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję w ćwiartki. Owoce dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą 170

Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę. Razem z groszkiem wrzuć do wrzątku bez soli  i gotuj do miękkości kilkanaście minut. Odlej, ale wodę z gotowania pozostaw do duszenia mięsa. Soczewicę opłucz na sitku i wsyp do wrzątku. Gotuj (najlepiej bez soli) do miękkości, ok 7 minut. Odcedź. Najlepiej ugotuj bezpośrednio przed podaniem lub tuż przed tym przelej jeszcze(...)tylko trochę zredukować sos. Ma wtedy najlepszy smak. Ja nie miałam już tyle czasu. Możesz do sosu dodać trochę świeżej posiekanej natki pietruszki. Dodaj do gotowego sosu mięso i wsyp warzywa. Przemieszaj. Duś kilka minut na małym ogniu. Bitki podawaj z ziemniakami lub kluskami. Możesz też podać z samą soczewicą, ale wtedy 4-5 łyżek soczewicy (surowej) przypadnie na jedną

Anioszek w kuchni
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 234

wytopić. Usmażone skwarki przekładamy do garnka w którym będziemy gotować gulasz (możecie je też zachować na koniec, jeśli chcecie, aby były wyczuwalne – my uważamy, że lepiej, aby dusiły się razem z mięsem, gdyż rozpadną się i nadadzą potrawie odpowiedniej konsystencji oraz smaku), wytopiony tłuszcz zostawiamy na patelni. 2. WOŁOWINA (15 min) + WYWAR (1h) Kawałek wołowiny oczyszczamy z większych kawałków tłuszczu(...)rozgrzaną patelnię, na której wszystko smażyliśmy wlewamy wino i chwilę gotujemy. W ten sposób zdejmujemy z patelni resztki „smaku” ze smażenia. Następnie przelewamy ciepłe wino do garnka z mięsem. 8 . DUSZENIE (2 -3h) Do garnka ze skwarkami, mięsem, cebulą, czosnkiem oraz winem dolewamy ugotowany bulion. Dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (kilka gałązek) oraz 1 listek laurowy. Dusimy pod przykryciem

Nerds Kitchen
Schab w sosie śmietanowym 201

domu na to danie mówiło się sztuka mięsa. W stołówce do której chodziłam na obiady w dzieciństwie sztuką mięsa nazywano szynkę wieprzową w sosie . Sztuką mięsa nazywa się też duszoną wołowinę(...)pozostańmy przy dzisiejszym schabie. Tak przygotowany schab jest bardzo delikatny, kruchy, rozpływa się w ustach, a sos do mięsa przygotowany jest na bazie wywaru z dodatkiem śmietany. Uwielbiam duszone mięsa z sosami, np. zrazy wołowe zawijane , czy też wieprzowe , a tak przygotowany schab w sosie jest pyszny. Polecam Schab w sosie śmietanowym : 1 kg schabu 2 szklanki wrzącej wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puree z kalafiora i duszona wieprzowina 93

plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron. Przełożyć do garnka do duszenia przepłukać patelnię i to również dodać do mięsa. Dodać przyprawy i ocet oraz czosnek. Dusić mięso do miękkości . ok 45-50 min. Sos odparować lub w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Podawać z puree z kalafiora

Gotowanie jest łatwe
Musztardowa karkówka na patyku 218

Dziś polecam przepis na duszoną karkówkę w sosie musztardowym. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag karkówki bez kości, 1/2 cebuli, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 2 szklanki wody, 1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę(...)mięso razem z cebulą. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu do miękkości.  3. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania