mięso duszone - 8529 przepisów (strona:14/569)

Placek po węgiersku 180

pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami. Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa. Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić

Kuchnia Danusi
Cukinia faszerowana sosem z indyka, pomidorów i warzyw 140

szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić mięso. W tym czasie obrać umytą marchew startą na grubych oczkach oraz pokrojone w kostkę seler i paprykę. Dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy, zioła, słodką paprykę

Czerwień i błękit
Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym 141

pokrojone pieczarki. Chwilę podsmażać ( najlepiej jeśli pieczarki nie puszczą wody), doprawić pieprzem i trochę maggi. Pieczarki z cebulką dodać do schabu i zalać gorącą wodą tak aby zakryło mięso. Dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Dolać śmietankę i zagotować. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą itd. Uwaga! Schab można lekko rozbić

talerz przyjemności
Placek po węgiersku 157

Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni, powinno mieć złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy wodę, w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawę węgierską, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy

Bajeczna Kuchnia
Pałki kurczaka duszone w warzywach 117

Duszone mięsa mają kilka niepodważalnych zalet: są mięciutkie, soczyste i zdrowsze od smażonych. Pałki przygotowane w ten sposób są przesiąknięte smakiem warzyw i aromatem przypraw a ich przygotowanie jest bardzo łatwe. SKŁADNIKI: 10 pałek z kurczaka sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano (opcjonalnie przyprawa typu gyros) oliwa

Pyry na Gaz
Duszony indyk 204

cebulą oraz obsypać przyprawami. Następnie należy podsmażyć mięso na patelni z odrobiną oleju. W rondelku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę , dodać  wodę i podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem, do momentu, gdy mięso i warzywa będą już miękkie. Na koniec zaprawić mąką i śmietaną. (mąkę zmieszać dokładnie ze śmietaną, dolać do tego kilka łyżek gorącego

The Sweet Damsel
Schab w sosie własnym 188

kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 2 szklanek) i dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przygotowane mięso dusić co najmniej 1,5 godziny* na małym ogniu.  Pod sam koniec duszenia posmakować sos i ewentualnie doprawić. Wyjąć mięso i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki

Ugotować
GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI 206

oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość jeszcze chwilę. Następnie dodajemy suszone grzyby (nie muszą być wcześniej namoczone), ziele angielskie, liść laurowy i podlewamy całość wodą, tak, aby zakryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, na koniec rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zaciągamy go. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Walijskie Pichcenie
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 170

smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso. Zlewam powstały sos - dodaję odrobinę mąki rozrobionej  w odrobinie wody i porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy

W kuchni Karmel-itki
Polski "kebab" 80

Coś w stylu "kebaba", łopatka wieprzowa duszona z cebulą, idealnie nadająca się do pity, przypominająca polskiego kebaba. Danie to jest kolejnym daniem, które robi się samo, i idealnie nadaję się dla większej ilości osób. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym oraz warzywami takimi jak sałata, pomidor lub ogórek kiszony. Klasyczny przepis na łopatkę, podany w nie co zmodernizowany sposób. Polecam(...)mięsa kładziemy ząbki czosnku i kostkę mięsną, po czym podlewamy 2 szklankami wody. Całość dusimy 30 minut w 220 stopniach. Po tym czasie, zmniejszamy temperature do 200 stopni i dusimy mięso 2.5 godziny.  Podajemy w pitach, z sosem czosnkowym oraz warzywami. Smacznego

Klasyka Gotowania
Żeberka wieprzowe według Gordona Ramsay'a 213

naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Do mięsa wkrój dymkę, wlej 400 ml bulionu i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Po 30 min. duszenia obróć mięso i duś kolejne 30 min. Przed podaniem warto podsmażyć ponownie mięso na patelni, wtedy zyska jeszcze lepszy smak. Jako dodatek proponuję rucolę, lub lekką sałatkę z warzyw sezonowych oraz pieczone

Calzonella.com
Szynka duszona we włoszczyźnie 99

Soczyste, kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a powszechnie dostępne. Składniki: 1kg szynki 2-3 marchewki ½ dużego selera 2 pietruszki strąk czerwonej papryki 1-2 łyżki oleju rzepakowego bulion wieprzowy ząbek czosnku biała cebula sól, czarny pieprz, majeranek(...)Sposób przygotowania: Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Mięso obsmażamy na oleju rzepakowym. Mięso podlewamy bulionem lub opcjonalnie wodą tak aby było całe przykryte i dusimy na małym ogniu przez około godzinę z dodatkiem ząbka czosnku i całej cebuli. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew i pietruszki w plasterki, seler

Pyry na Gaz
Schab w sosie curry 169

Schab w nietypowej odsłonie. Mięso duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem pikantnego curry. Podane z ryżem będzie miłą odmianą od schabu duszonego w tradycyjnym sosie. Do sosu dodajemy paprykę, a całość dopełniamy ziarnami sezamu, które świetnie kontrastują z całością. Polecam! Schab w sosie curry Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu 2 ząbki czosnku pół puszki mleka kokosowego(...)rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym czosnkiem , kolendrą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie mięso obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wlewamy bulion i mleko kokosowe i dusimy pod przykryciem do miękkości. Paprykę podsmażamy  kilka minut na oliwie, dodajemy do schabu pod koniec gotowania. Sos doprawiamy pastą curry, solą i pieprzem. Podgrzewamy razem

Smak mojej kuchni
Szynka duszona w sosie własnym z warzywami 175

się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję je wcześniej - można też ugotować je osobno, ale wtedy cały wywar z nich trzeba by wylać a tak wykorzystuje się go do duszenia mięsa). 3. Mięso przełożyć na patelnię, obsmażyć, wrzucić do gotującego się bulionu (tego, w którym gotowały się warzywa), dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie

Kto ugości moich gości?
Gulasz wieprzowy z fasolą 156

ogień i dusimy pod przykryciem 60 minut. 2. W między czasie gotujemy naszą fasolę do miękkości w osolonej wodzie (powinno nam to zająć akurat 60 minut). Przecedzamy. 3. Gdy mięso dusi się już godzinę, a nasza fasola jest miękka, dodajemy fasolę do garnka z mięsem. Dokładnie mieszamy, zwiększamy odrobinę ogień i gotujemy bez przykrycia około 20 minut - w tym czasie

My Culinary Art
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 233

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej(...)dynię. Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: boczek , bulion

https:KKuchniaMniam
Gulasz wieprzowy z cukinią i papryką 115

rozgrzany tłuszcz. Dorzucamy 2 pokrojone w piórka cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Smażymy całość przez 10 minut często mieszając. Następnie dolewamy bulion i dusimy mięso aż zmięknie.W międzyczasie obieramy cukinię, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Z papryką postępujemy podobnie. Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy warzywa i nadal dusimy

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania