podałam orientacyjnie. Można dać go więcej lub mniej, jak kto lubi. Formę przykryć pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej - nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny ! ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g. papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki kasza gryczana 3 woreczki woda 1 szkl. ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku mąka 1 łyżka + woda(...)olej do smażenia ~~METODA~~ Mięso kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy papryką, solą, przyprawą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, przysmażamy, mieszamy. Dolewamy 1/2 szkl. wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu. Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej
Kuchnia Paulettesfarszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-) SKŁADNIKI FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej (1 torebka) -1 mała cebulka -kilka sztuk pieczarek -1 marchewka -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -300g mięsa mielonego -1 duży ząbek czosnku -troszkę oleju -wegeta oraz pieprz do smaku DODATKOWO -3 średnie cukinie -200g sera żółtego -oregano Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)garnka dajemy troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu. następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy. Można spróbować
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem (jak ja), makaronem, albo samo. W każdym wypadku powinno smakować tak samo dobrze. Przepis dodaję
Pasja SmakuSchab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Schab po prowansalsku bardzo dobrze smakuje podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu(...)godziny*. Sos powinien lekko się zredukować. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. *mięso musi być miękkie i delikatnie odchodzić od widelca; ewentualnie przedłużyć czas duszenia, aż do uzyskania pożądanej miękkości schabu
Ugotowaćłyżki smalcu, powinien pokrywać patelnię cienką warstwą i na średnim ogniu obsmażamy mięso, po kilka różnych rodzajów na raz, do lekkiego zrumienienia. Pilnujcie, żeby mięso nie puściło wody i nie zaczęło się dusić – ma się szybko zamknąć i leciutko podsmażyć, a nie dusić. Nie wrzucajcie za dużo na raz na patelnię, nie róbcie na niej tłoku. Smażymy i zamykamy(...)drugi dzień wykrawamy boki z formy, na wszelki wypadek, żeby nic się nie odłamało , a formę obracamy nad deską i wyklepujemy pasztet ze środka. Jest naprawdę idealny – podsmażenie i duszenie mięsa zachowuje całą jego soczystość . Używamy też płynu-galaretki i tłuszczu pozostałego z gotowania – to sam skondensowany smak . Pasztet jest miękki ale zwarty, lekki , da się kroić w plastry
Karo in the KitchenPrzełożyć do rondla albo głębszego naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami
Tagebuch po polskuprzyprawy i grzyby i dusimy aż do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Ziemniaki obieramy i na patelni na większym ogniu przyrumieniamy je lekko ze wszystkich stron. Pod koniec duszenia mięsa dodajemy do sosu ziemniaki i dusimy jeszcze ok 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Zalecam zostawi jeszcze na 10 min potrawę pod przykryciem
Gotowanie jest łatwenajczęściej wykorzystuję kapustę własnoręcznie wyhodowaną;) przez moją teściową;))) Bigos z kapusty można przygotować na kilka sposobów. Może być ze świeżej lub kiszonej kapusty. Może być z mięsem lub bez mięsa. Ja zapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem. Składniki: 1 duża młoda kapusta 1 marchewka 2 cebule 1 łyżka wędzonej papryki szynka wieprzowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)marchewką, wlewamy wodę tyle, aby zakryła kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, dodaje listki i ziele. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na patelni przez cały czas dusimy mięso z szynki pokrojone w kostkę. Podlewamy wodą jeśli tego potrzebuje. Miękkie mięso dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dużooo koperku świeżego
Życie zaczyna się w kuchniPolędwiczki duszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 gram kurek 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz kolorowy grubo mielony Sól 2 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki śmietany(...)roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi
Bajeczna Kuchniarozgrzewam olej i wkładam mięso. Smażę na rumiano. Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy. Duszę dalej. Marchewkę obieram następnie za pomocą obieraczki kroję wstążki. Dodaję do mięsa. Duszę aż sos będzie gęsty. Dodaję makaron. Całość mieszam. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkipatelnię ( z przykrywką), lekko wysmażając mięso. Następnie do boczku dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut
Miód i pieprzpieprz 6 łyżek prawdziwego masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej ****************************************** Na 4 łyżkach przesmażyć miąższ z dyni , posypać solą i pieprzem , dodać orzechy , ułożyć mięso i zalać śmietaną z wywarem . Dusić mięso do miękkości ,zagęścić mąką sos.Jest to danie łatwe i jednogarnkowe.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami. Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa. Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić
Kuchnia Danusiszklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić mięso. W tym czasie obrać umytą marchew startą na grubych oczkach oraz pokrojone w kostkę seler i paprykę. Dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy, zioła, słodką paprykę
Czerwień i błękitpokrojone pieczarki. Chwilę podsmażać ( najlepiej jeśli pieczarki nie puszczą wody), doprawić pieprzem i trochę maggi. Pieczarki z cebulką dodać do schabu i zalać gorącą wodą tak aby zakryło mięso. Dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Dolać śmietankę i zagotować. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą itd. Uwaga! Schab można lekko rozbić
talerz przyjemnościWstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni, powinno mieć złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy wodę, w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawę węgierską, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy
Bajeczna KuchniaDuszone mięsa mają kilka niepodważalnych zalet: są mięciutkie, soczyste i zdrowsze od smażonych. Pałki przygotowane w ten sposób są przesiąknięte smakiem warzyw i aromatem przypraw a ich przygotowanie jest bardzo łatwe. SKŁADNIKI: 10 pałek z kurczaka sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano (opcjonalnie przyprawa typu gyros) oliwa
Pyry na Gazcebulą oraz obsypać przyprawami. Następnie należy podsmażyć mięso na patelni z odrobiną oleju. W rondelku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę , dodać wodę i podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem, do momentu, gdy mięso i warzywa będą już miękkie. Na koniec zaprawić mąką i śmietaną. (mąkę zmieszać dokładnie ze śmietaną, dolać do tego kilka łyżek gorącego
The Sweet Damselkawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 2 szklanek) i dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przygotowane mięso dusić co najmniej 1,5 godziny* na małym ogniu. Pod sam koniec duszenia posmakować sos i ewentualnie doprawić. Wyjąć mięso i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki
Ugotowaćoraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość jeszcze chwilę. Następnie dodajemy suszone grzyby (nie muszą być wcześniej namoczone), ziele angielskie, liść laurowy i podlewamy całość wodą, tak, aby zakryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, na koniec rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zaciągamy go. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Walijskie Pichcenie