mięso duszone - 8529 przepisów (strona:19/569)

Gulasz z cebulką i rozmarynem 153

papryką. Dodać rozmaryn i chwilkę smażyć aż warzywa nabiorą złotego koloru. Dodać mięso wcześniej obtoczone w mące. Przesmażyć, podlać szklanką zimnej wody. Zagotować, dodać esencję o sosu cebulowego i dusić mięso o miękkości

Magiczne Życie Marty
Kurczak, szalwia i roladki. 213

roladki w sosie z wina i bulionu. Na oliwie z oliwek podsmazamy mieso z kazdej strony. Nastepnie dodajemy cebule i podsmazamy ja do miekkosci. Dolewamy bulion i wino i dusimy mieso okolo 15 minut. W tym czasie sos powinien sie zredukowac.Smacznego

Przysmaki Karolki
DWORSKA KACZKA DUSZONA Z KAPUSTĄ MODRĄ, CYNAMONEM I JAŁOWCEM 192

Męskie przygody w opuszczonych dworach, willach, fabrykach i leśnych chatach. Surowe warunki, surowe mięso, wiatr, ziąb, jedna mała butla z gazem i trochę większa – z wodą. Wszystko to znajdziecie w nowym cyklu dla twardzieli – ABANDONED KITCHEN proudly powered by GRUBY WAŁEK. Będzie dużo białka i dużo żelaza! Wyjechaliśmy we trzech przed świtem objuczeni w sprzęt fotograficzny i kuchenny(...)dodać do garnka. Wymieszać, podlać winem i dusić 10-15 minut. Obrać ziemniaki „w powietrzu”, umyć, pokroić na połówki i dodać do garnka. Na wierzchu ułożyć mięso. Dusić około 30 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą lub winem. Dodać pieprz i sól do smaku, ewentualnie też papryki, cynamonu i tymianku. Jeżeli składniki nadal będą twarde

GRUBY WAŁEK
Gulasz mięsny z dynią. 203

rumiano z obu stron na oleju. Następnie przekładamy do garnka. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę siekamy w talarki, wrzucamy do mięsa. Dolewamy wody do połowy mięsa i dusimy. Kiedy mięso już jest prawie miękkie dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię.  W razie potrzeby dolewamy wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku oraz zagęszczamy łyżką

Radość kipiąca uśmiechem.
Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką 219

łyżki masy na patelnię (formujemy placki). Smażymy na rumiano. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem. Wątróbka: Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do duszonego mięsa, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą. Dokładnie

VioletoweKucharzenie
Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie 225

mnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy podstawowe .Jedno jest ważne - prawdziwe masło , dobre mięso ( polędwica ) , dużo grzybów i dobra kwaśna śmietana . Czyli wszystko co najlepsze i do tego klasyka czyli kasza .Nikt sie temu nie oprze. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Placek po węgiersku 297

podobnej wielkości jak wołowina. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż wołowinę, tak aby obsmażyła się z każdej strony. Następnie dorzuć do mięsa 2/3 pokrojonej cebuli oraz paprykę. Smaż ok 2-3 minut. Dodaj teraz passatę pomidorową i połowę wina i duś kilka minut. Przyszedł czas na doprawienie dania – dodaj sól i pieprz do smaku oraz Tabasco, jeśli przypraw będzie(...)zawsze doprawić jeszcze pod koniec duszenia. Przykryj danie pokrywką i na niewielkim ogniu duś danie. Uwaga – sos będzie parował, dlatego co 10-15 minut trzeba dodać trochę wody. Duś mięso aż stanie się miękkie, około 1,5 h. Ostatnim razem zamiast wody wlej resztę białego wina – sos dostanie jeszcze więcej smaku. Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części

nietylkopasta.pl
Kaczka na niedzielę 161

godzien króla. Kaczka jest duszona z najprostszymi dodatkami: cebulką, czosnkiem , tymiankiem i liściem laurowym. Nic jej więcej do szczęścia (smaku) nie trzeba. Ja moją przygotowywałam w szybkowarze. Zajęło mi to 30 minut. Ale tradycjonaliści duszą ją przez ok. 2 godziny w tradycyjny sposób. Nie podaję dokładnych proporcji, ale sposób przygotowania wybornej kaczki. Aby mięso było delikatne i kruche nalerzy(...)rumiano, oprószamy suszonym tymiankiem. Dodajemy liść laurowy, krążki cebuli z marynaty i ząbek czosnku ( dla podkręcenia smaku można dodać część małej papryczki chili) . Zalewamy wrzącą wodą do połowy wysokości mięsa. Dusimy do miękkości uzupełniając płyn w razie odparowania. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Wieprzowina z ziemniakami 139

kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do rondla z mięsem. Cebulę i czosnek siekamy ,szklimy ,oprószamy solą i dodajemy do całości. Dodajemy cukier i kilka łyżek wody zagotowujemy. Dusimy mięso na wolnym ogniu do miękkości

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami 262

muszkatołowej Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z mięsem i czosnkiem na głębokiej patelni. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić mięso i cebulę do miękkości Pieczarki pokroić w talarki i również podsmażyć tak aby wyparowała z nich woda, lekko posolić Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (tak aby się nie rozsypywały

IMPRESJA SMAKU
Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo 347

wszystkie miałam w domu. Jednak właściwie wszystko udało mi się dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :) Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć bo miałam do wyboru wołowinę, wieprzowinę kurczaka lub rybę. Z racji szybkości przygotowania wybrałam kurczaka inne rodzaje zostawiając sobie na inne okazje. Vindaloo razem ze mną i Kasią gotowały jeszcze(...)wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając mnóstwo aromatycznych przypraw. Czasami razem z mięsem dusi się także ziemniaki, ale te zostały jakby przypisane daniu przez pomyłkę - w języku hindi słowo "aloo" oznacza ziemniaka. Vindaloo (vindalho, vindallo) to jedno z najostrzejszych curry kuchni indyjskiej

Smaczna Pyza
Kark z jelenia duszony w winie 151

czasu przygotowuję swoją ulubioną dziczyznę po myśliwsku (przepis oczywiście znajdziecie na blogu). Tym razem szukając czegoś ciekawego przed wizytą gości trafiłam na 2,5 kg kawałek karku z jelenia. Mięso dusiło się w winie ok. 3 godzin dlatego warto przygotować to danie dzień przed podaniem. Wymagana jest też cierpliwość bo mięso mięknie bardzo powoli. Ale warto czekać bo ostatecznie

Milion Smaków
Żeberka ziołowe w cydrze z miodem i gorczycą 165

Zapach jeszcze do teraz unosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp. i pyszne domowe danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo(...)powstałym na patelni sosem (dodaj na patelnię wodę i wypłucz dolewając taki pozostały sos do garnka z mięsem, nic nie może się zmarnować, a ten sos jest bardzo cenny i smakowy). Po kilku minutach dodaj musztardę, miód, podlej cydrem. Mieszaj, duś do miękkości żeberek, na koniec zagęść mąką kukurydzianą, ewentualnie ponownie dopraw do smaku – smacznego

Zasmakuj Kuchni
Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami 166

Przełożyć do garnka, zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kostki mięsne i koncentrat pomidorowy.  Po zagotowaniu zredukować ogień i dusić mięso pod przykryciem około 80 minut. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do sosu razem z oliwkami krótko przed końcem

Nie tylko w kuchni
Homar w maśle 183

minuty. Wyjmujemy, studzimy, dzielimy na części (wyciągamy mięso z ogona i szczypiec, pancerz możemy roztłuc i wykorzystać do jakiegoś wywaru). Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy, w tym dusimy mięso około 10-15 minut. Odcedzamy od tłuszczu i wykładamy na talerz. Masło przelewamy do miseczki i pozwalamy mu stężeć (jest idealne do kanapek czy smażenia). Voila! Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku