bogracz Ostatnio zapanowała iście zimowa aura, więc i potrawy serwowane w mojej kuchni są bardziej treściwe. Niewątpliwe do takich właśnie dan należny madziarski bogracz. Smak długo duszonego mięsa przesycony słodką papryką i aromatycznymi pomidorami ( przezornie zawekowane latem w słoiki) sprawi iż nie straszna nam będzie nawet najmroźniejsza pogoda. składniki dla sześciu osób(...)być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i dokładamy do garnka wołowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez godzinę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą
Miód i pieprzwody, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z patelni. Dodajemy szczyptę kurkumy. Powoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mięso. Dusimy razem kilka minut na małym ogniu. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, makaronem (np. tagliatelle),kaszą albo warzywnymi placuszkami - np. z cukinii
Moje Kuchenne Rewelacjeudkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h. Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka(...)namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszało Udko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy sosem duszony królik
Bon Appetit Małgorzatyduże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z ziemniakami
Wanilia i KardamonKolejny sprawdzony "babciny" przepis. Mięso rozpływa się w ustach ,sos jest wyborny. Czegóż więcej oczekiwać? Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula 60 g masła 250 g śmietany 18% 20 g mąki natka pietruszki mielona papryka sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondlu rozpuszczamy masło ,dodajemy(...)posiekaną cebulę ,smażymy ,cały czas mieszając (ma być lekko szklista). Na cebulę wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki ,zalewamy bulionem ,kładziemy kawałki kurczaka ,oprószamy solą i papryką. Rondel przykrywamy i dusimy mięso na wolnym ogniu 45-50 min na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełniamy dolewamy bulion. Po przygotowaniu ,kurczaka wyjmujemy na talerze ,posypujemy posiekaną natką pietruszki. Do grzybów dodajemy śmietanę
R'n'G Kitchendusimy. 2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę, sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania. Po koniec dodajemy
Apetyczna babeczkaobraną i pokrojoną w kostkę marchew. Całość dusimy przez godzinę na niewielkim ogniu. Z garnka z ugotowaną fasolą odlewamy połowę wody, a całą resztę dodajemy do garnka w którym dusiliśmy mięso (wcześniej wyjmujemy ząbek czosnku w łupinie). Teraz do mięsa i fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek, lubczyk, sól, pieprz oraz maggi. Gotujemy jeszcze przez pięć minut
Miód i pieprzsuche kajzerki 4-5 jajek sól, pieprz ziarnisty 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 ziarna jałowca imbir mielony 1 szt gałki muszkatołowej Przygotowanie: Umyte mięso dusimy w bardzo małej ilości wody wraz z przyprawami (pieprz, listek, ziele, jałowiec) w odpowiednio dużym garze. Nie dodajemy tylko wątroby. Nie solimy także mięsa - łatwiej zmięknie. Mięso wyciągamy kiedy
Kuchnia po mojemudusimy. 2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę oraz groszek. Sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania
Apetyczna babeczkapieprzem. Mieszamy tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły i smażymy przez kilka minut. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Na koniec, w głębokiej patelni z mięsną masą wylądować powinna fasola. Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone ogórki. Posypujemy tartym
Kuchenna Kontrrewolucyaoleju i podsmażam mięso do zrumienienia, dodaje do niego pokrojona w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praską czosnek. Przyprawiam dużą ilością majeranku, kminku mielonego, papryki słodkiej i ostrej. Chwilę duszę. Mięso przekładam do większego garnka, dodaję do niego w kolejności: pokrojoną w większą kostkę paprykę, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy mięso i papryka jest już prawie miękkie
Kuchnia z widokiem na ogródpieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem. Po kilku minutach żeberek z cebulą i marchewką - zalewamy nasze żeberka trzema szklankami wody potrzebujemy więcej, dolewamy więcej. Woda musi przykryć nasz mięso. Dusimy całość pod przykryciem ok 1.30 minut - sprawdzając co jakiś czas czy nie przywiera do garnka, oraz w celu odwrócenia żeberka. Jeśli mięsko jest miękkie a sos odpowiednio gęsty serwujemy nasze
BezglutenowaIzabelakociołek, dodałam śliwki suszone, grzyby oraz cebulę i poddusiłam ok. 15-20 minut. Następnie dołożyłam pokrojone na mniejsze części żeberka, przesmażyłam i dolałam część piwa „bursztynowego”. Kocioł przykryłam i mięso dusiłam pilnując, aby nie odparował nadmiar płynu i w miarę potrzeby podlewałam piwem. Całość przygotowywałam mniej więcej 1,5 godziny, jednak czas należy dopasować do „miękkości” mięsa. Powinno być kruchutkie
Kate's Kitchenpomieści szynkowar wlewamy wodę ( tak by dekielek był nad wodą) i ustawiamy na gazie, wstawiamy szynkowar z mięsem Pilnujemy temp. wody 90 *C, ( i wtedy przydał się termometr) mięso dusimy w takiej temp. przez ok. 2-2,5 godz. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, studzimy i jeśli będzie chłodny wkładamy do lodówki Następnego dnia wyjmująć mięso z szynkowaru. Najlepiej
Proste Potrawybulion Farsz: 100 gr mięsa mielonego, 100 gr pokrojonego prosciutto, 70 gr parmigiano-reggiano, jajko, łyżeczka masła, sól, pieprz. Ciasto: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, oliwa. Na maśle dusimy mięso mielone i prosciutto, dodajemy jajka i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na ciasto mieszamy jajka, mąkę i oliwę. Intensywnie mieszamy, a następnie (po przełożeniu) dokładnie wygniatamy. Odstawiamy
Bon Ton Italia