mięso duszone - 8529 przepisów (strona:16/569)

Pulpety w sosie pomidorowym 260

porządnie wyrobić rękoma. Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut. Pomidory przełożyć do mięsa. Dusić do odparowania części soku. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki

Czerwień i błękit
Schab duszony. Schab w sosie. 51968

ziarenek ziela angielskiego i 5 listków laurowych. Dusić mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 50-60 minut. Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na sam koniec schab wyjąć z garnka, a pozostały sos zagęścić mąką lub zabielić śmietaną. Smacznego! The post Schab duszony. Schab w sosie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Gulasz wołowy 155

podsmażamy. Następnie podlewamy wod ą  i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gulasz należy w miarę potrzeb podlewać wod ą . Mięso dusimy do miękkości, następnie dodajemy pokrojon ą  w kostkę czerwon ą  paprykę i dusimy przez kilka minut, aż  papryka zrobi się miękka. Gulasz

kulinarne odsłony pati
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 160

moczonych grzybów NIE WYLEWAĆ!!!, doda się ją potem do garnka z mięsem . Gulasz w trakcie duszenia Zamarynowane mięso wyjąć wcześniej z lodówki i pozostawić na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie podsmażyć krótko na gorącej patelni na smalcu. Przełożyć do garnka w którym będzie duszony gulasz.  Na tym samym smalcu podsmażyć cebulę i potem dodać do garnka(...)Wszystko zalać wodą na tyle, aby przykryła mięso. Dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Dusić ok. 30-40 minut do miękkości - czas duszenia zależy od wielkości kawałków i jakości mięsa . Po zaprawieniu mąką Jeśli gulasz wyjdzie za rzadki, można go zagęścić mąką ziemniaczaną - 1 łyżka tu wystarczy . Należy ją wcześniej rozprowadzić w 2-3 łyżkach zimnej

Grunt to przepis!
Polędwiczki w sosie śmietanowym ze smardzówkami i suszonymi pomidorami 158

Świeże smardzówki też nie lubią być długo gotowane czy duszone więc z obu tych składników można zrobić dość szybkie danie. Szybkie, ale to nie znaczy byle jakie. Takie mięso duszone z grzybami, w śmietanowym sosie doprawionym czosnkiem i pomidorami to coś pysznego! Świetne danie na szybki i jednocześnie bardzo smaczny obiad. Trwa właśnie sezon na grzyby z rodziny

Smaczna Pyza
Golonka gotowana we własnym sosie. 204

duże cebule 4 ząbki czosnku 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka tymianku (lub majeranku) 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego (lub innej przyprawy do mięs) sól pieprz ewentualnie przyprawa do gulaszu olej mąka do zagęszczenia sosu      W sporym garnku, rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju(...)dolewamy wodę (w takiej ilości, żeby mięso było zanurzone do 1/2 wysokości), dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, tymianek, przyprawę do mięsa, trochę soli i pieprzu. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu 90 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos rozpuszczoną w wodzie mąką (około 1-2 łyżek mąki), zagotowujemy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą

Rozpustne gotowanie
Filet z kurczaka z warzywami w stylu ratatouille 333

razy więcej niż mięsa. To zabieg w pełni zamierzony, aby było i zdrowo, i kolorowo. Tym bardziej, że wybrany rodzaj mięsa oraz sposób jego przyrządzenia (krótkie intensywne smażenie w celu jego „zamknięcia”, a potem „spokojne” duszenie) sprawiają, że jest ono jednocześnie soczyste i miękkie, jak również nie zawiera dużo tłuszczu, a za to całkiem sporo białka. Warzywa osiągają z kolei(...)łyżki oliwy. Filety z kurczaka smażymy intensywnie przez 5 minut ze wszystkich stron do zezłocenia się. Następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i dodajemy wszystkie warzywa oprócz pomidorów. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso z warzywami dość powoli, pod przykryciem przez 12 minut. Od czasu do czasu mieszamy warzywa. Na 4 minuty przed końcem duszenia dodajemy również pomidory. Uwagi W przypadku tej potrawy

Kulinarna Pokusa
Sycący kociołek zimowy 174

dusić mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki obrać. Papryki umyć i wyciąć gniazda nasienne. Ziemniaki i papryki pokroić w nieregularną kostkę, po czym dodać do lekko już mięknącego mięsa. Dusić nadal do miękkości warzyw, w razie potrzeby dolewając wody. Do szklanki wsypać 2 łyżki mąki, wlać tyle wody, aby dało się całość dobrze wymieszać i wlać energicznie mieszając do gulaszu

Passions hobbies life
Pałki z patelni, z cebulą i pomidorami 178

Podsmażone pałki z kurczaka, duszone w sosie z cebulą i pomidorami. Delikatne, mięciutkie mięso i wyrazisty sos. Najlepsze są latem, gdy mamy dostęp do dobrych pomidorów. To one są tu najważniejsze. Składniki: 6 pałek z kurczaka (około 750 g mięsa) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju (polecam rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 1 czubata łyżeczka majeranku(...)bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek. Podsmażamy go 2-3 minuty.  Dodajemy majeranek, paprykę słodką, pieprz, sól, pomidory, wodę. Całość mieszamy i dokładamy pałki z kurczaka. Patelnię przykrywamy. Mięso dusimy 50 minut. W połowie czasu duszenia, pałki przewracamy na drugą stronę oraz próbujemy sos i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy pieprzem i solą. Po tym czasie na krótko (około 3 minuty

Smak mojego domu
Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem 180

tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość

Pobite gary Barbary
Karczek obsmażany z papryką - pyszny 145

ogniu do miękkości mięsa, przewracając je na obie strony Pyrkające mięso przykrywamy pokrywką i podlewamy co jakiś czas winem, aby mięso było cały czas w nim zanurzone Pod koniec duszenia mięsa ( około 30 min) doprawiamy mielonym kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem Danie to jest bardzo syte, smaczne i naprawdę proste do zrobienia

Proste Potrawy
Gulasz z sałatką Nadwiślicką Orzech. 173

plasterki marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka, mieszamy, dolewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Gdy wywar odparuje dolejcie resztę bulionu .Mięso dusimy tak długo aż będzie miękkie.Gęstość sosu zależy od waszego upodobania, jeśli lubicie rzadki dolejcie więcej bulionu lub wody, jeśli gęsty możecie w 1/2 szklanki wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej

Sama słodycz i szczypta chili
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 196

Mięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka, jest niezwykle popularne w Polsce. Ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się jako baza do bardzo wielu potraw. Można je gotować, dusić, piec, smażyć i grillować. Świetnie komponuje się z niemal wszystkimi przyprawami – filety z kurczaka można więc przyrządzić na ostro lub łagodnie, a także w słodkiej wersji (rewelacyjnie komponuje(...)niej jakiś kwaśny składnik, np. odrobina soku z cytryny. Kolejną istotną kwestią jest sam sposób przyrządzania piersi z kurczaka, który zagwarantuje, że wszystkie cenne soki pozostaną wewnątrz. Zanim zaczniemy mięso dusić, piec czy smażyć, musimy wstępnie poddać je działaniu wysokiej temperatury. Spowoduje ona ścięcie białka, przez co wilgoć zamknięta w mięsie nie będzie miała „drogi ucieczki”. Później rzecz jasna zmniejszamy

CookMag

Proponowane wyszukiwania