kaczki daje wiele możliwości. Można je dusić, opiekać, gotować i piec. Kaczka nie jest wymagającym mięsem, jednak należy poświęcić jej więcej czasu. Mięso kaczki różni się nieco składem od mięsa kurcząt i indyków. Zawiera więcej tłuszczu, nie jest tak delikatne i pewnie dlatego wiele osób go nie lubi. Warto jednak wspomnieć,że kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza(...)potasu oraz witamin z grupy B. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal). Warto pamiętać, że kaczkę najlepiej opiekać w tłuszczu, który wytopi się podczas obróbki termicznej. Kaczka na puree z groszku Mięso duszone w winie nabrało przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodały mu suszone śliwki i świeży majeranek
Ciasna KuchniaŚwietny sposób na podanie kaczki. Mięso duszone w kapuście jest smaczne i bardzo soczyste. Pomarańczowy sok nadaje daniu wyjątkowego aromatu. Moje mięso, jak i kapusta były tak pyszne, że nie dodawałam już pieprzu, ani soli. Inspiracja składniki: połówka kaczki 1/2 główki czerwonej kapusty 2 szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego sól pieprz do smaku oliwa(...)kaczce naciąć w kratkę, obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Kapustę poszatkować, wrzucić do rondla, wlać sok, dodać miód i ocet. Wstawić na ogień, zagotować, włożyć mięso, ustawić maleńki ogień. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając kapustę oraz obracając kaczkę, do chwili, aż mięso będzie miękkie, tzn ok godziny. Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Podawać mięso
6niebośrednim ogniu. Morele kroimy na pół i wraz z rodzynkami wrzucamy do garnka. Dodajemy gorącej wody, tyle aby zakryła mięso. Dusimy 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso razem z sosem przekładamy do miski. Na dnie garnka po duszonym mięsie (nie myjemy go) układamy warstwę ryżu, na to warstwę mięsa, następnie znów warstwę ryżu i mięsa. Odstawiamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/obiadowego. W roli głównej schab, a ściślej mówiąc kotleciki schabowe duszone z cebulką i jabłkiem. To właśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku. SKŁADNIKI 1/2 kg schabu be kości 4 jabłka 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki wody olej do smażenia WYKONANIE Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę - nie rozbijamy. Przyprawiamy(...)obsmażamy do lekkiego zarumienienia na tłuszczu po kotletach. Cebulę dodajemy do kotletów i dusimy dalej ok. 40 min. Jabłka obieramy , kroimy w ósemki i pod koniec duszenia dodajemy do mięsa. Dusimy dalej, aż jabłka lekko się rozgotują. Na koniec danie posypujemy majerankiem i jeszcze 5 min gotujemy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewyodstawiłem na pół godziny. Rozgrzałem na patelni oliwę, obsmażyłem mięso. Dodałem wino, miód i dusiłem pod przykryciem około 10 minut. Mandarynki po umyciu sparzyłem, pokroiłem w plastry. Włożyłem do mięsa, dusiłem razem dalej około 3 minuty. Z sosu wyjąłem mięso i mandarynki, ułożyłem je na ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem
R'n'G Kitchenmyjemy i drobno kroimy. Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej strony przez około 20 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz paprykę. Całość dusimy. Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy całość przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas
ChilliJemyKluski śląskie podane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad-klasyka kuchni polskiej! Składniki: Kluski: 1 kg gotowanych ziemniaków około 25-30 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Potrawka mięsna: 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek! 1 duża cebula(...)podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej w małej ilości wody.Zagotowujemy
Wanilia i KardamonBitki wołowe w sosie to pomysł na tradycyjny, polski, domowy obiad. Przyznam, że jako dziecko nie przepadałam za bitkami – teraz duszone mięso w aromatycznym sosie to dla mnie coś przepysznego. Te są cudowne (moim zdaniem najlepsze!) – kilka suszonych grzybków nadaje sosowi wyjątkową głębię, a dzięki użyciu rostbefu zamiast udźca, bitki są niezwykle miękkie i delikatne. Pamiętajmy(...)laurowy i ziele angielskie. Włączamy mały ogień i dusimy 1 godzinę. Po godzinie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy kolejną godzinę, choć już po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie (moje mięso było dobrej jakości i bitki po 1,5 godzinie były gotowe, zazwyczaj jednak trzeba dusić ok. 2 godzin). Bitki można
Poezja smakumięsa). Indyka dokładnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i zmniejszamy ogień. Przyprawiamy kurkumą i kminem rzymskim. Mięso dusimy do miękkości. W między czasie dodajemy sok z małej limonki i jedną – dwie łyżki miodu i trochę startego imbiru. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką w proszku – najlepiej taką(...)przyprawę przygotować samemu. Domowe przyprawy – chili Do indyka dodajemy posiekaną kolendrę i szczypiorek. Można dodać również pokrojonego w kostkę ananasa. Gdy mięso będzie się dusić, gotujemy kaszę. Postępujemy wg zaleceń na opakowaniu. Ja do przygotowania tej potrawy użyłem kaszy orkiszowej, ale doskonale sprawdzi się także inny gatunek. Gdy kasza się ugotuje, a indyk będzie miękki – obiad gotowy. Smacznego
MarcinChefostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron, uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę(...)przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos. Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny
prawdziwe jedzenietradycyjne bitki z wołowiny . Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Składniki: 50 dag szynki wieprzowej sól, pieprz(...)Plastry szynki z obu stron oprószamy solą, papryką i pieprzem i obtaczamy w mącę. Obsmażamy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju, podlewamy wrzącą wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy posiekane kurki, oprószamy otartym majerankiem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (ewentualnie uzupełniamy wrzącą wodą gdy sos za wcześnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolędwicą wieprzową można zrobić wiele rzeczy, ale jedną z popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory(...)lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki – one również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 2016-02-12 03:14:29 Oryginalna, lekko pikantna potrawka z polędwicy wieprzowej
Kulinarna Pokusapokroić w kostkę - dodać do mięsa. Zalać piwem i dusić, a ż płyn prawie całkowicie wyparuje. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kabanosy w kawałki - dodać do mięsa - dusić. Doda ć p omidory, doprawić do smaku solą i przyprawą Tandari Masala Royal Brand. Dusić kilka m inut. Bułki - odciąć wier zch, wydrążyć. Wnętrze posamrowac rozmąconym jajkiem
kolorowotorcikowoSycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa • 1 seler • 4 marchewki • 2 pietruszki • 5 ziemniaków • 2 łyżki vegety Mięso • 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości • 4 cebule • 1 papryka czerwona • 25 dkg pieczarek • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • sól, pieprz do smaku • olej(...)pokroić w kostkę, podsmażyć. • Podlać wodą ok. 3 szklanki, dodać przyprawy i dusić 30 minut. • Paprykę i pieczarki oczyścić, pokroić i dodać pod koniec duszenia mięsa. • Połączyć zmiksowane warzywa z mięsem i dalej dusić, aż mieso będzie miękkie. • Na koniec dodać koncentrat, keczup, groszek i resztę przypraw do smaku. Najlepiej
To co kochamkrótko podsmażamy kąski, z każdej strony. Pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Zawartość patelni zalewamy około 500-700 ml wody i przelewamy wszystko do garnuszka, w którym będziemy dusić mięso. Pamiętajcie żeby przy pomocy wody zebrać całą zawartość patelni, to jest skarbnica smaku dla naszego sosu. Leciutko solimy i pieprzymy, dokładamy liście laurowe i zaczynamy dusić na małym ogniu(...)oraz jeśli to konieczne, dolewamy niewielką ilość wody. Kilka łyżek ciepłej wody mieszamy z łyżką śmietany, dokładamy kapary i miksujemy. Przed zmiksowaniem Taką mieszankę dodajemy do mięsa, gdy to już zmięknie. Dusimy jeszcze przez około 10 minut, doprawiamy pieprzem i jeśli jest taka potrzeba- solą, choć myślę, że kapary dodadzą jej zupełnie wystarczającą ilość. Serwujemy z ulubioną kaszą, ryżem
Pichceniomania