mięso duszone - 8529 przepisów (strona:2/569)

Pasztet z indyka (z żurawiną) 146

miał być pasztet z żurawiną. Kremowy, rozpływający się w ustach... Już widziałam plaster tego pasztetu na kromce domowego chleba. Przygotowałam wszystkie składniki, mięso dusiło się na małym ogniu. Ja w międzyczasie porobiłam jeszcze kilka innych spraw, później zmieliłam mięso, wymieszałam, doprawiłam, przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika. Już zacierałam ręce i wychodziłam z kuchni, aż nagle na stole zauważyłam(...)suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z sosu, ostudzić. Kajzerkę pokroić i namoczyć w sosie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem

Obiad gotowy
Przepis na Zupę Gulaszową z Wołowiną 175

razem z sosem przekładam do garnka , dodaję : 500 ml wody , paprykę słodką , kminek . Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem . W tym czasie gdy mięso się dusi przygotuję paprykę i cebulę : Cebulę kroję w drobną kostkę . Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół , usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w paseczki o długości(...)warzywa do zupy gulaszowej : Ziemniaki , pietruszkę , marchew obieram i płuczę . Następnie marchew i pietruszkę kroję w cienkie plasterki . Ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę . Końcowe przygotowanie zupy gulaszowej : Mięso dusiłam w sumie około 40 minut od momentu zagotowania i jest już prawie miękkie . Teraz do garnka dodaję pokrojone ziemniaki , marchew , pietruszkę i dodaję jeszcze 1 litr wody . Dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 296

Obsmażyć do zarumienienia na maśle z obu stron. Przełożyć do rondla wraz  z powstałym bulionem. Cebule zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Zalać wodą tylko tyle by zasłonić mięso. Dusić przez ok. 30 min. Grzyby zalać gorącą wodą, odczekać 5 min, dodać wraz z powstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć

Konrad Gotuje
Bitki z karkówki 125

doprowadzamy do wrzenia. Kotlety kładziemy na wrzątkiem i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy gaz, dolewamy trochę zimnej wody i zakrywamy patelnię pokrywką. Kiedy podczas duszenia mięso zacznie przywierać do patelni dolewamy szklankę zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.  Cebule szatkujemy i dodajemy gdy mięso dusi się z pół godziny. Dodajemy też czubatą łyżeczkę soli i majeranku(...)Dusimy jeszcze godzinę, mięso ma być kruche i różowe. Przed wyjęciem dodaję do sosu pieprz i dosalam jeśli trzeba

prawdziwe jedzenie
Korma z wołowiną 188

lodówce, w misce przykrytej folią spożywczą. Można zrobić to też w dniu gotowania i zostawić na min. 1 godzinę w lodówce. Następnie, w garnku (patelni), w którym będziemy dusić mięso, podsmażyć cebulę na maśle 3-5 minut aż zmięknie i zacznie brązowieć. Ja posypuję cebulę solą, żeby się nie przypalała. Do cebuli dodać mięso z marynaty i podsmażyć 5 minut(...)Następnie zalać taką ilością wody, żeby prawie przykryła mięso i dusić 2 godziny, do miękkiego mięsa. Można to też zrobić w szybkowarze i skrócić czas duszenia o połowę. Gdy mięso jest już gotowe dodać migdały, posiekaną kolendrę i posiekaną papryczkę chilli (uwaga, bez pestek) i dusić kolejne 5-7 minut. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku (sól, cukier

W kuchni wieczorem
Duszony jeleń w czerwonym winie 158

święta, a z pewnością zagości częściej na naszych stołach! Dziczyzna jest o wiele zdrowsza od mięsa hodowlanego, zawiera przede wszystkim znacznie mniejszą ilość tłuszczu, poza tym zawiera mioglobiny (dzięki niej mięso ma mocno czerwony kolor),  która jest świetnie przyswajalnym źródłem żelaza. Takie mięso jest wolne od antybiotyków i pasz wzbogacanych różnymi dodatkami, w końcu te zwierzęta żywią się tylko(...)comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki

Plate of Joy
Uda z indyka po rzymsku. 127

Dziś mam dla Was Kochani przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso. Istotą przygotowania tego dania jest długie duszenie mięsa w passacie pomidorowej doprawionej ziołami. Ja użyła mięsa z indyka, ale każde inne będzie równie smaczne. Bardzo polecam, bo jest to danie z tych mało pracochłonnych, a bardzo smacznych ;) Składniki na uda z indyka po rzymsku(...)pomidorowego-nie koncentratu!) 2 gałązki tymianku 1 gałązka bazylii pieprz sól 1 łyżeczka cukru      Mięso nacieramy solą i pieprzem. Oliwę nagrzewamy w garnku, w którym będziemy dusić mięso (u mnie szybkowar). Mięso podsmażamy z każdej strony, zalewamy przecierem, dodajemy zioła i dusimy na bardzo małym ogniu około 3-4 godziny (w szybkowarze wystarczy 1,5 godziny

Rozpustne gotowanie
Królik duszony w sosie cebulowym 199

Królik to bardzo szlachetne mięso, często robiłam rosół, ale teraz postanowiłam go udusić z cebulką do ziemniaczków. Przyznam że dzieci moje nie przepadają za królikiem, ale ja lubię pasztet z królika, rosół,  mięsko duszone , tylko gotować i jeść :) Królik duszony w sosie cebulowym  SKŁADNIKI: królik - 1 szt cebula - 3 szt liść laurowy - 3 szt ziele angielskie(...)smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.  Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe , podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu.  Cebulę obrać pokroić w krążki, przesmażyć na tłuszczu po mięsie.  Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek.  Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą

Kuchnia Danusi
Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną 141

czosnek na plasterki. W brytfance roztapiamy tłuszcz i układamy plastry schabu. Obsmażamy z każdej strony razem z cebulą i czosnkiem. Mięso oprószamy ostrą papryką. Całość zalewamy wodą ponad poziom mięsa. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas dolewamy wodę. Mięso przekładamy na talerz i przygotowujemy sos. Do szklanki z wodą wsypujemy mąkę, mieszamy trzepaczką i wlewamy, cały(...)czas mieszając, do brytfanki. Czekamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku i wkładamy kawałki mięsaDusimy jeszcze chwilę. Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekaną natką z pietruszki. Podajemy układając porcję mięsa na kaszy z sosem, obsypane ziarnami czarnuszki

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki z duszonym mięsem 134

Jeśli pozostało Wam mięso duszone z poprzedniego dnia można go wykorzystać jako dodatek do naleśników. Ja podałam z sosem barbecue, ale możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. Najlepiej smakuje podane bezpośrednio po usmażeniu naleśników, kiedy są ciepłe. Mięso można również podać z tortillą lub plackami ziemniaczanymi. Za każdym razem smaczne danie. Mięso(...)pokrojoną w piórka cebulę i zalać wodą mięso. Woda powinna przykryć mięso do 3/4 jego wysokości. Wszystko dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu obracając mięso do jego miękkości. U mnie trwało to około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry, a następnie porozrywać widelcem na mniejsze części. Ciasto naleśnikowe 250 g mąki

O kuchni z uczuciem
Karkówka duszona w ciemnym piwie 324

Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami  i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje(...)minut). Wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 3. Do cebuli wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy miód, liście laurowe, ziele angielskie, wkładamy mięso i przykrywamy. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 40 minut, aż będzie miękkie.  4. Mięso wyciągamy na talerz. Zwiększamy ogień i redukujemy sos (około 10 minut). Mięso wkładamy z powrotem, dokładnie mieszamy i gotujemy

My Culinary Art
DUSZONE MIĘSO 116

Takie duszone mięso , które po dotknięciu widelcem się rozchodzi , jest najlepsze i najsmaczniejsze , a do tego jeszcze pyszny sos  na bazie warzyw to jest dopełnienie wspaniałego , domowego posiłku.Danie troszkę babcine , ale najpyszniejsze. 4 grube plastry łopatki 1op.mrożonki groszku z marchewką 0.5 l.bulionu mięsnego 1 łyżka masła Cebulka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała śmietana kremówka(...)opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.W dużym rondlu rozgrzać masło.Cebulę posiekać i przesmażyć, włożyć mięso.Wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową.Przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości.Gdy mięso już jest miękkie,wrzucić warzyw, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 15-20 minut.Jeszcze raz przyprawić jak potrzeba.Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gulasz węgierski 172

podsmażonym mięsem wlać pozostały bulion wołowy. Wsypać ostrą paprykę w proszku (2 łyżki). Dodać pokrojonego pomidora i puree z papryki. Gulasz dusić na małym ogniu, pod przykryciem, bardzo często mieszając, przez 3 - 4 godziny, aż mięso będzie miękkie. W przypadku, gdyby płyn nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam. Na sam koniec duszenia gulasz przyprawić solą. Gulasz podawać(...)sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania gulaszu jest karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec.  Gulasz można posolić dopiero na sam koniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu) duszenia - wówczas mięso będzie miękkie i soczyste.  Podczas duszenia gulasz wymaga częstego

Gospodyni Miejska
Duszona karkówka z pieczarkami 158

duszoną karkówkę z pieczarkami,  do tego pure ziemniaczane, kiszony ogórek i papryka. Składniki: karkówka wieprzowa 500 g pieczarki 300 g cebula 200 g olej rzepakowy 1 łyżka domowa Vegeta 2 łyżki czosnek 5 ząbków szczypiorek 1 pęczek natka pietruszki 1 pęczek śmietana wiejska lub śmietanka 100 ml mąka gryczana 2-3 łyżki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Mięso(...)tłuszczu),  co spowoduje zabezpieczenie przed zbytnim wysuszeniem mięsa podczas właściwej obróbki. W garnku układam warstwami karkówkę i pieczarki  z cebulą (razem z uzyskanym sosem z duszenia). Zalewam wodą do poziomu mięsa, wody ma być niewiele. Dodaję czosnek, szczypiorek, pietruszkę i domową Vegetę . Duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Do szklanki wlewam śmietanę/śmietankę dolewam trochę zimnej

IzaGotuje
Gulasz wieprzowy z łopatki 119

obsmażyć dorzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy wraz z koncentratem. Krótko wszystko podsmażyć. Po tym czasie podlać mięso ok. 2-3 szklankami gorącej wody tak aby tylko lekko je przykryła. Dusić mięso do miękkości. Na koniec jeśli istnieje konieczność doprawić i zagęścić.   Mi przygotowanie gulaszu zajmuje ok 25 minut gdyż najczęściej do duszenia mięsa używam szybkowaru , który naprawdę znacznie skraca

W garach u Gosi

Proponowane wyszukiwania