mięso duszone - 8529 przepisów (strona:4/569)

Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki 152

początku kroimy mięso w kostkę i dusimy w garnku pod przykryciem 30 min. W czasie gdy mięso się dusi przygotowujemy grzyby obieramy, kroimy. Pokrojone grzyby wsypujemy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez 5 min. Następnie odcedzamy grzyby. Kolejno kroimy cebulę w gruba kostkę. Po 30 minutach duszenia grzyby i cebulę wsypujemy do garnka z mięsem. Całość solimy, pieprzymy(...)dodajemy vegety i dusimy pod przykryciem do momentu gdy mięso będzie wystarczająco miękkie. Ja duszę od 1-1,5 godziny w zależności od jakości mięsa. Po tym czasie zagęszczam sos dodając równocześnie wodę i mąkę(mąkę przesiać przez sitko). Mieszamy do zagotowania. Ściągamy z palnika i dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszam i wkładam z powrotem na palnik. Należy spróbować

Sprawdzone przepisy kulinarne
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 236

kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 2015-10-11 02:54:10 Oryginalna w smaku i atrakcyjna z wyglądu, acz nadal „swojska” karkówka duszona w piwie z papryką i pieczarkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 4 plastry karkówki wieprzowej (po ok. 200g / 1,5cm) 350g pieczarek po 1 małej czerwonej, żółtej(...)gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawiona karkówka Pokrojone warzywa Najpierw obsmażamy mięso... ...a następnie warzywa... ...które zalewamy piwem i krótko dusimy Następnie dusimy mięso i warzywa razem do końca Karkówka duszona z papryką i pieczarkami Post Karkówka duszona z papryką i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Duszony karczek z papryką 97

Dzięki temu niezbyt ciekawy i ładny karczek prezentuje się całkiem nieźle Wydawać by się mogło, że akurat ten kawałek mięsa jest dość tłusty, ale dzięki długiemu duszeniu cały tłuszcz się wytapia i sprawia, że karczek jest delikatny, soczysty i przepyszny. Duszony karczek z papryką Składniki: 4 plastry karczku mąka 2 łyżki oleju lub smalcu czosnek granulowany pieprz sól(...)Rozgrzewamy patelkę na średnim ogniu. Dodajemy 2-3 łyżki masła i paprykę. Odrobinę solimy i przykrywamy. Dusimy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie. Na mięso układamy kolorową paprykę i podajemy z dodatkiem ziemniaczków, ryżu, czy kaszy. Smacznego Artykuł Duszony karczek z papryką pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie 113

poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche. Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso dusi się długo bo ponad 3 godziny ale dzięki temu dosłownie rozpływa się w ustach. Może dlatego jest modnym aktualnie hitem w wielu restauracjach? Na talerzu doskonale komponuje się z kaszą

Milion Smaków
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 200

ząbków czosnku. Nakryć arkuszem folii aluminiowej lub pokrywką naczynia, pozostawiając szczeliny dla parującej z mięsa wody. Udusić w temperaturze 170-180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Podczas duszenia obracać delikatnie mięso. Podczas opiekania powstanie niezbyt ciemny sos, ale bardzo aromatyczny. Po wyjęciu mięsa sos z cebulą i czosnkiem można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Ja takiego zmiksowanego sosu

Codzienna kuchnia niecodzienna
GULASZ WOŁOWY - BAZA 144

mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu już ich ma dawno(...)odrobinę ( ok 1/2 łyżeczki) oleju rzepakowaego. Wrzucam Mięso. Snażę na małym ogniu ok 5 minut.  Do usmażonego Mięsa wlewam zimną wodę. Duszę ok 20-25 min aż mięso będzie miękkkie. Duszę na małym ogniu. Do mięsa dodaję Koncentrat Pomidorowy.  Duszę kolejne 10 minut. Dodaję Mieszankę Chińską.  Duszę jeszcze ok 3-4 minut. Warzywa muszą być chrupiące

Gotowanie Patki
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 176

też moja kuchnia (ale z pewnością nie zapał!). Bardzo mi się podoba to, że gdy za oknem jest już ciemno, ja sobie siedzę pod kocem, a wspaniały zapach duszonego mięsa rozchodzi się po mieszkaniu na długo przed podaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych(...)minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze

Tajskie smaki
gulasz z winem i piwem 110

głębokim rondlu rozgrzej połowę oleju i obsmaż partię mięsa. ważne jest, by nie wkładać na patelnię zbyt dużo na raz, bo wtedy nie będzie się smażyć, a zacznie dusić. zrumienione mięso odkładaj na talerz. po skończeniu smażenia zlej nadmiar tłuszczu, a z powrotem włóż mięso, zwiększ ogień i wlej 1 litr wody, wino i piwo. dopraw cukrem i sosem worcestershire(...)plastry. na pozostałym oleju smaż warzywa, aż zaczną mieć wyraźnie zrumienione brzegi. jeśli warzyw jest więcej niż 1 warstwa na patelni, należy również smażyć partiami. po godzinie duszenia mięsa dodaj do niego warzywa, ostrą papryczkę i duś około 30 minut. tuż przede końcem duszenia, na patelni przesmaż koncentrat. dodaj do gulaszu, przypraw solą i chwilę razem pogotuj

Eksperyment sobotni
Karkówka duszona z cebulą i jabłkiem 132

Dzisiaj zapraszam na karkówkę duszoną z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią mięso duszone z cebulą. Dodatek jabłka sprawia, że sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz cebula nadal jest dominująca w  smaku i aromacie. Mięso doprawione tylko solą(...)wody, ale tak, aby, przykryła wszystkie składniki. Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie mięciutkie. Czas zależy od jakości mięsa. Ja ostatnio dusiłam 80 minut. W trakcie duszenia należy spróbować powstały sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Smak mojego domu
Duszona cielęcina z warzywami 77

Duszone mięsa są zdrowsze, bardziej soczyste i pełniejsze aromatu niż gotowane, pieczone czy smażone. Cielęcina do duszenia nadaje się idealnie - miękkie i delikatne mięso, które podczas duszenia przejdzie smakiem warzyw i ziół i nie straci swoich wartości odżywczych. W związku z tym, że młode mięso ma bardzo mało tłuszczu a za to sporo tkanki łącznej zdecydowanie lepiej je piec

Milion Smaków
Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem 124

Dzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem Ajvaru i wędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam! Składniki na 10 roladek: 10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach(...)gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. W trakcie gotowania obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i dodać do wywaru z mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać Ajvar, wędzoną paprykę w proszku, przemieszać i gotować

Czerwień i błękit
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 153

ładny rumiany kolor), rozpoczynamy duszenie, czyli podlewamy nasze mięso gorącą wodą (ok.1/4 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym palniku. Co jakiś czas sprawdzamy i dolewamy wyparowaną ilość płynów. Mięso dusimy w ten sposób do miękkości, u mnie zwykle trwa to ok.1,5h. Gotowe mięso wykładamy na półmisek, a z pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy

Smaczne Zdrowe
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 216

chłodne miejsce. Po tym czasie układamy po plasterku szynki,i kawałku pokrojonego na równe plastry serka topionego oraz ogórka zawijamy w rulony .Możemy spiąć wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia. Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy(...)rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki.Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania. Podajemy gotowaną kaszą

Wanilia i Kardamon
Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną 155

dzisiejszy obiad polecam pyszną duszoną kaczkę w sosie musztardowym. Mięso jest miękkie i rozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 udka z kaczki, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki(...)kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram  i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę na małym ogniu około godziny. 2. Następnie do mięsa dodaję suszoną żurawinę. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru spod mięsa. Masę dodaję do mięsa. Mieszam i duszę jeszcze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczeń wołowa w ciemnym sosie cebulowym 179

czosnkiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i dusić prawie do miękkości - około 40-60 minut. Pod koniec duszenia dodać pozostałe 2 ząbki czosnku, posiekane drobno. Mięso posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosu w zasadzie nie trzeba niczym zagęszczać, gdyż podczas duszenia cebula i czosnek rozpadną się. Po wyjęciu mięsa można pozostały

Codzienna kuchnia niecodzienna