mięso duszone - 8529 przepisów (strona:26/569)

Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 142

soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika(...)marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia 1. Schab pokroić na kawałki (ja przedzieliłam plastry jeszcze wzdłóż na pół - łatwiej jest je później układać w naczyniu). Obsypać ulubionymi przyprawami i nalać tyle

Kto ugości moich gości?
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 220

Eeeeeeeh. I jeszcze raz ogromnye EH. Drogie użytkowniczki durszlaka - czytajcie opisy akcji! Wielkimi literami oznaczyłam, że przepisy na mięso duszone nie będą akceptowane, a połowa blogowiczek z uporem maniaka dodawała wyłącznie takie. Stąd ilość przepisów tym razem nie jest porywająca. Mimo wszystko te, które zostały zaakceptowane są bardzo, bardzo ciekawe, a królowały głównie szaszłyki. Szykuję już mięsną akcję(...)kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka

Kuchenna Kontrrewolucya
Najprostszy sos pieczarkowy 315

pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka(...)maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie wylewamy na patelnię, szybko mieszamy i dusimy pieczarki pod przykryciem przez 10 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Piersi z kurczaka duszone w pomidorach z makaronem 225

Moja kolejna delikatna propozycja dla cierpiących na WZJG, dla osób na diecie, które nie chcą zrezygnować z mięsa oraz dla tych, którzy przykładają wagę do jedzenia jak najmniej przetworzonego. Makaron. Zrobiony w ten sposób na pewno nie zaszkodzi. Mam w domu osobę z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Makaron się przyjął. Nie zaszkodził. Polecam, gdyż czasem tak proste dania nie zalegają(...)smaku I tyle... Na rozgrzany w głębokiej patelni olej kokosowy wrzuć poszatkowany ząbek czosnku. Wlej pomidory i dodaj bazylię. Posól. Wrzuć pokrojone na kotlety piersi kurczaka i przykryj. Duś mięso w pomidorach, aż zmięknie. Międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj makaron z pomidorami podawaj z serem.  Piersi z kurczaka albo wykorzystaj do tegoż makaronu, albo do chleba na zimno

Z Kuchni Do Kuchni
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 134

godzin Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko , począwszy od rosołów i wywarów, przez wszelkiego typu gulasze (zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza. Crock – pot jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo(...)Warm 60W/h 3 grosze Dla porównania – w moim piekarniku koszt pieczenia ciasta przez 55 minut w temperaturze 180C (grzałka góra – dół, bez termoobiegu) wyniósł 89 groszy. 2-kilogramowy kawałek mięsa musiałabym piec co najmniej dwa razy dłużej czyli minimalny koszt oscylowałby w okolicach 1,80 pln Komu przyda się wolnowar Zdecydowanie łatwiej byłoby napisać komu Crock – Pot się nie przyda

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM 273

Jeśli dysponujemy ładnym kawałkiem chudej szynki możemy upiec go w całości i podać np. z sosem myśliwskim (moim ulubionym).  Zaręczam, że tak podane mięso będzie smakowało wszystkim,  a w szczególności mięsożernym panom ... :)) (takowego wyhodowałam na własnej piersi!) ;-) Składniki: 1 ,5kg szynki wieprzowej olej majeranek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany liść laurowy ziele angielskie jałowiec 100g wędzonego boczku(...)soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st 1,5h (reguła-1h na 1kg mięsa). Po tym czasie mięso wykładamy na talerz a sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego koncentrat

Walijskie Pichcenie
Stek wołowy 150

wysmażonego. Gdy mięso jest grube to można po wstępnym obsmażeniu nieco zmniejszyć temperaturę i smażyć chwilę dłużej. Należy jednak uważać by nie przesadzić z czasem bo mięso zrobi się twarde. Wołowinę o wiele lepiej jest nie dosmażyć niż smażyć zbyt długo*. Po usmażeniu dajemy stekowi odpocząć przed podaniem kilka minut podczas których dojdzie w środku, solimy go z wierzchu, minutę(...)samo przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie co dodatkowo powinno wszystkich zachęcić to tej potrawy) *Jeśli już nam się to zdarzy to możemy na patelnię dodać trochę wody i dusić mięso na małym ogniu przez około 30 minut, spowoduje to że mięso znowu zrobi się miękkie, nie będzie już jednak tak smakowite jak od początku poprawnie przygotowane. PS. To chyba

Tanie przepisy studenckie
Bitki z karkówki z esencją Knorr 161

widoczny, więc zapisuję go ponownie poniżej. SKŁADNIKI 600 g karkówki wieprzowej 1 esencja do duszonych mięs Knorr 3 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 sztuki ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 łyżki mąki dodatkowo: tłuszcz do smażenia, 600 ml wrzątku do duszenia potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem i posypać mąką z obu stron. Następnie każdy kawałek(...)garnku. Dodać przyprawy. Gdy cebula będzie złocista, dodać pozostałą mąkę smażyć jeszcze chwilę. Cebulę przełożyć np. do brytfanny, zalać 600 ml wrzątku, włożyć mięso i dodać esencję Knorr. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Podawać z kaszą. Od siebie dodałam nieco pieprzu i słodkiej papryki

Passions hobbies life
Brokułowe risotto 203

cukinię oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną i dopiero dodajemy papryki i brokuły, dosłownie na 5 minut przed końcem. Risotto stanowi samodzielne danie albo podajemy je z duszonym mięsem

prawdziwe jedzenie
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 196

północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita(...)soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę z mlekiem. Kawa dobrego gatunku uprawiana jest w tym rejonie. Większość ludności zamieszkującej południe Indii to hindusi nie jadający mięsa. Potrawy mięsne przyrządzane są tam przez miejscowych wyznawców islamu lub chrześcijan. Kuchnia diaspory-Potrawy  kuchni indyjskiej zyskały popularność na całym świecie. W Wielkiej Brytanii , jako byłej metropolii i głównym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z papryki 253

Prosta i smaczna sałatka do obiadu z papryki i ogórków małosolnych, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut. Idealna do duszonego mięsa lub grilla, polecam. Składniki: 2 papryki czerwone 6 ogórków małosolnych lub kiszonych 1 cebula cukrowa 2 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Czubryca zielona Sposób przygotowania: Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, ogórki

Bajeczna Kuchnia
Makaron pióra z sosem bolognese 118

pora i marchewkę posiekać drobno do podsmażonego mięsa dodaj posiekane warzywa dodaj sól i pieprz do smaku oraz bazylię smaż przez chwilę wszystko razem dodaj opakowanie przecieru pomidorowego do mięsa duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut podawaj z makaronem, a na wierzchu posyp startym serem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pręga wołowa duszona w sosie cebulowym 149

Bardzo smacznie danie, które praktycznie robi się samo.. Wystarczy odrobina cierpliwości :-) Czas przygotowywania:  40 minut Czas duszenia mięsa: 1,5 godziny Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 139

puchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs.  Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w  occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka - pomysł na tani obiad 197

Tradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość  zależy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata