Moja kolejna delikatna propozycja dla cierpiących na WZJG, dla osób na diecie, które nie chcą zrezygnować z mięsa oraz dla tych, którzy przykładają wagę do jedzenia jak najmniej przetworzonego. Makaron. Zrobiony w ten sposób na pewno nie zaszkodzi. Mam w domu osobę z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Makaron się przyjął. Nie zaszkodził. Polecam, gdyż czasem tak proste dania nie zalegają(...)smaku I tyle... Na rozgrzany w głębokiej patelni olej kokosowy wrzuć poszatkowany ząbek czosnku. Wlej pomidory i dodaj bazylię. Posól. Wrzuć pokrojone na kotlety piersi kurczaka i przykryj. Duś mięso w pomidorach, aż zmięknie. Międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj makaron z pomidorami podawaj z serem. Piersi z kurczaka albo wykorzystaj do tegoż makaronu, albo do chleba na zimno
Z Kuchni Do Kuchnigodzin Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko , począwszy od rosołów i wywarów, przez wszelkiego typu gulasze (zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza. Crock – pot jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo(...)Warm 60W/h 3 grosze Dla porównania – w moim piekarniku koszt pieczenia ciasta przez 55 minut w temperaturze 180C (grzałka góra – dół, bez termoobiegu) wyniósł 89 groszy. 2-kilogramowy kawałek mięsa musiałabym piec co najmniej dwa razy dłużej czyli minimalny koszt oscylowałby w okolicach 1,80 pln Komu przyda się wolnowar Zdecydowanie łatwiej byłoby napisać komu Crock – Pot się nie przyda
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli dysponujemy ładnym kawałkiem chudej szynki możemy upiec go w całości i podać np. z sosem myśliwskim (moim ulubionym). Zaręczam, że tak podane mięso będzie smakowało wszystkim, a w szczególności mięsożernym panom ... :)) (takowego wyhodowałam na własnej piersi!) ;-) Składniki: 1 ,5kg szynki wieprzowej olej majeranek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany liść laurowy ziele angielskie jałowiec 100g wędzonego boczku(...)soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st 1,5h (reguła-1h na 1kg mięsa). Po tym czasie mięso wykładamy na talerz a sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego koncentrat
Walijskie Pichceniewysmażonego. Gdy mięso jest grube to można po wstępnym obsmażeniu nieco zmniejszyć temperaturę i smażyć chwilę dłużej. Należy jednak uważać by nie przesadzić z czasem bo mięso zrobi się twarde. Wołowinę o wiele lepiej jest nie dosmażyć niż smażyć zbyt długo*. Po usmażeniu dajemy stekowi odpocząć przed podaniem kilka minut podczas których dojdzie w środku, solimy go z wierzchu, minutę(...)samo przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie co dodatkowo powinno wszystkich zachęcić to tej potrawy) *Jeśli już nam się to zdarzy to możemy na patelnię dodać trochę wody i dusić mięso na małym ogniu przez około 30 minut, spowoduje to że mięso znowu zrobi się miękkie, nie będzie już jednak tak smakowite jak od początku poprawnie przygotowane. PS. To chyba
Tanie przepisy studenckiewidoczny, więc zapisuję go ponownie poniżej. SKŁADNIKI 600 g karkówki wieprzowej 1 esencja do duszonych mięs Knorr 3 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 sztuki ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 łyżki mąki dodatkowo: tłuszcz do smażenia, 600 ml wrzątku do duszenia potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem i posypać mąką z obu stron. Następnie każdy kawałek(...)garnku. Dodać przyprawy. Gdy cebula będzie złocista, dodać pozostałą mąkę smażyć jeszcze chwilę. Cebulę przełożyć np. do brytfanny, zalać 600 ml wrzątku, włożyć mięso i dodać esencję Knorr. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Podawać z kaszą. Od siebie dodałam nieco pieprzu i słodkiej papryki
Passions hobbies lifecukinię oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną i dopiero dodajemy papryki i brokuły, dosłownie na 5 minut przed końcem. Risotto stanowi samodzielne danie albo podajemy je z duszonym mięsem
prawdziwe jedzeniepółnocy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita(...)soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę z mlekiem. Kawa dobrego gatunku uprawiana jest w tym rejonie. Większość ludności zamieszkującej południe Indii to hindusi nie jadający mięsa. Potrawy mięsne przyrządzane są tam przez miejscowych wyznawców islamu lub chrześcijan. Kuchnia diaspory-Potrawy kuchni indyjskiej zyskały popularność na całym świecie. W Wielkiej Brytanii , jako byłej metropolii i głównym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiProsta i smaczna sałatka do obiadu z papryki i ogórków małosolnych, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut. Idealna do duszonego mięsa lub grilla, polecam. Składniki: 2 papryki czerwone 6 ogórków małosolnych lub kiszonych 1 cebula cukrowa 2 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Czubryca zielona Sposób przygotowania: Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, ogórki
Bajeczna Kuchniapora i marchewkę posiekać drobno do podsmażonego mięsa dodaj posiekane warzywa dodaj sól i pieprz do smaku oraz bazylię smaż przez chwilę wszystko razem dodaj opakowanie przecieru pomidorowego do mięsa duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut podawaj z makaronem, a na wierzchu posyp startym serem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeBardzo smacznie danie, które praktycznie robi się samo.. Wystarczy odrobina cierpliwości :-) Czas przygotowywania: 40 minut Czas duszenia mięsa: 1,5 godziny Ilość porcji
AniaGotuje.plpuchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów
Kulinarne przygody GatityTradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość zależy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoleju, dodajemy mięso i podsmażamy do momentu aż będzie miękkie. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, cukinie kroimy w pół plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa, dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz odcedzoną fasolę, dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi
Bajeczna Kuchniapremedytacją, również ono jest podobne). Widocznie mam już to gdzieś głęboko zakodowane, że dodatek alkoholu (najczęściej wina lub piwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego tygodnia , również jest ważny - chyba żadne inne warzywo nie nadaje tak aromatu i charakteru całemu daniu, jak ona. Polecam. Składniki
zadanie-gotowaniemocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut
Gosia gotuje