równe plasterki. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Przełożyć zeszkloną cebulę do garnka i wlać odrobinę wody - 100 ml. Dorzucić marchewkę i dusić na małym ogniu. Na patelnię wrzucić mięso, d odać(...)odrobinę pieprzu, tymianku i paprykę mieloną i zrumienić. Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Dodać czosnek - przekrojony na pół lub czosnek granulowany. Wymieszać wszystko, przykryć i dusić ok. 20 minut do miękkości mięsa i marchewki. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę. Po użyciu świeżych pomidorów trzeba trochę dłużej dusić, do momentu aż pomidory się rozpadną. Oczywiście można je wcześniej obrać
Ze smakiem bez glutenuDziś na blogu przepis na łopatkę wieprzową duszoną w sosie własnym z brązowymi pieczarkami . Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Całość podałam z kaszą i surówka z kapusty . Ale to było pyszne, polecam. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 500 g brązowych pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku mąka do oprószenia smalec/olej(...)cebulę z pieczarkami, pod koniec dorzucamy czosnek, chwile razem smażymy. Następnie dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy patelnię, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewamy wodą. Smacznego
magiczna kuchnia KasiOdmieniona klasyka. Soczysty kurczak duszony w pieczarkach i marchewce z dodatkiem nowości Lactimy sera topionego truflowego. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka 500 g pieczarek 1 duża marchew 4 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy 1 cebula ser topiony Lactima Truflowy sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kuczaka oczyszczamy, zdejmujemy skórę, myjemy i osuszamy. Umyte pieczarki kroimy w plasterki(...)pieczarki i startą na tarce marchew. Dodajemy ziele, listek, odrobinę soli i pieprzu. Dolewamy wodę tak aby mięso było prawie przykryte. Przykrywamy garnek/patelnię przykrywką i dusimy do miękkości mięsa. Kiedy kurczak jest gotowy doprawiamy całość serkiem wymieszanym z gorącym sosem do smaku. Następnie solą i pieprzem. U mnie podane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
Malinowe PocałunkiSól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju wrzucamy uprzednio pokrojoną cebulę, dusimy ją około 2-3 minut następnie mieszamy ją z dodanym mięsem. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia. Pod konie duszenia dodaję jajko, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (czynność tą wykonujemy
Ania i Marcin gotujągarnku rozgrzać klarowane masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić chwilę, po czym dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem do smaku, podsmażyć 5 minut, zalać gorącym bulionem i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, dodać łyżkę sera mascarpone oraz gorgonzola, dusić chwilę aż ser się rozpuści, zagęścić mąką rozrobioną małą ilością wody, dodać pół pęczka świeżo posiekanego
Wanilia i Kardamonmieszamy, dodajemy cukier i sól. Gdy cebula się z blanszuje dokładamy pieczarki i razem smażymy. Po 10 minutach dokładamy paprykę oraz mięso i podlewamy wodą. 3. Dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie, dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki ziół, warzyw i mięsa połączą się ze sobą. Po przyprawy warto zajrzeć
Apetyczna babeczkaMięsa oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe, namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Krok 2. Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy oczyszczoną wątróbkę - gotujemy jeszcze przez 15 minut. Krok 3. Cebule
Moja Książka Kucharskazamarynowania na około 1 godzinę. Do wysokiej patelni wlewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy indyka z każdej strony. Podlewamy bulionem i dodajemy ajvar. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( sprawdzamy widelcem ). Podczas duszenia od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami, kluskami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyrozgrzanej patelni. W garnku podgrzewamy bulion. Przekładamy do niego podsmażone mięso. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy resztę cebulki. Dokładamy do mięsa, doprawiamy ostrą czerwona papryką. Dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je na półmisek. Sos zagęszczamy mąką z odrobiną wody oraz koncentratem pomidorowym
VioletoweKucharzeniepieprzem z każdej strony. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć kotlety na lekko rumiany kolor z dwóch stron. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Do małego garnka wlać śmietanę i dodać serek topiony. Podgrzewać stale mieszając aż ser się rozpuści. Doprawić gałką muszkatołową, solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na patelni
O kuchni z uczuciemprzyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna. Po tym czasie obsmażam kawałki królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa) Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie. Podaję z ziemniakami i korniszonami
Takie tam pichcenieodstawiamy na 15 minut. W rondlu roztapiamy tłuszcz dodajemy obraną, pokroją w kostkę cebulę smażmy chwilę. Pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, wrzucamy do cebuli, dodajemy również przyprawione mięso oraz serek topiony. Dusimy wszystko do momentu, aż mięso będzie miękkie a serek roztopimy. Smacznego
kgwjanczewoMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier oraz żurawinę. Sos przyprawić do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos. Posypać posiekaną bazylią
Magiczne Życie Martytalerz a na patelnię wrzucić jabłka i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać wszystkie przyprawy i wlać wino. Dokładnie wymieszać aby smaki sie wymieszały a następnie dodać zarumienione mięso. Wszystko chwilkę razem dusić mieszając aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać słodką śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut
Monia miesza i gotujeKruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad. Składniki do przygotowania mięsa: -ok. 1 kg schabu bez kości -olej -pieprz -sól -słodka papryka -3 ząbki czosnku Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron. Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony(...)zrumienienia obu stron, kilka razy obracając. Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia. Warzywa doprawiamy do smaku. Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa. Schab jest gotowy. Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką. Sos brokułowy: -delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego
Maminek kulinarny