mięso duszone - 8529 przepisów (strona:86/569)

Pasztet z zająca 216

zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka bułki i studzimy. Po wystudzeniu bułki i mięsa przepuszczamy dwukrotnie przez

Moje Kuchenne Rewelacje
Żeberka II 162

Wczoraj na obiad podałam pyszne żeberka- moje były z makaronem, ale rewelacyjne są z kaszą lub duszonymi ziemniakami, aż ślinka leci ...:) Jak mawiała moja babcia, jak dasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew(...)soczyste . Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem.  Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze I obiad gotowy. Obiad podałam z makaronem I ogórkami konserwowymi. Życzę smacznego I miłego dnia

Smaki Edyty
Gulasz na piwie 122

Aromatyczny gulasz duszony w piwie to szybkie danie jednogarnkowe, niezbyt pracochłonne. Gulasz jest lekko słodki, z dodatkiem szczypty cynamonu, który nadaje mu aromatu. U mnie danie podane z kluskami kładzionymi, ale można je również podać z ziemniakami, świeżym pieczywem lub kaszą. Zamiast piwa można użyć bulionu warzywnego. Polecam! Gulasz na piwie Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wieprzowego(...)drewnianą łyżką by zebrać wszystko po smażeniu mięsa i warzyw. Piwo przelewamy do rondelka, dodajemy bulion, cukier, cynamon, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gulasz dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy mocniej do smaku solą i pieprzem. Kluski: jajko mieszamy widelcem z wodą solą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do powstania gęstego ciasta

Smak mojej kuchni
Bitki wołowe w sosie własnym 977

rozgrzewające , więc czas , w sam raz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie muszę chyba opisywać smaku duszonej wołowiny , każdy go zna i kocha " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 5 osób(...)obraną i posiekaną cebulę , podlewamy 2 szklankami wody , solimy , doprawiamy sosem worcester ( lub maggi ) i dusimy pod szczelnym przykryciem na malutkim ogniu , przez około 1,5 – 2 godziny . Co jakiś czas trzeba zaglądać ,żeby woda nie wyparowała całkowicie i nie przypaliło się nam mięso , w razie potrzeby dolewamy szklankę wody ( na oko , tyle, żeby, było dosyć sosu -mięso

Ogrodnik w podróży
Gulasz z warzywami 147

piórka i chwilę smażyć. Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą, dodać pokrojony, paprykę, seler naciowy, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec wkładamy brokuła podzielonego na różyczki i dusimy jeszcze do jego miękkości. W razie potrzeby mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, wlać

O kuchni z uczuciem
LECZO Z KLOPSIKAMI I CUKINIĄ 165

również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać(...)jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformujemy mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć kuleczki z mięsa i przykryć pokrywką, dusić ok 10 minut . Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe leczo jedliśmy z ryżem i kiszonymi ogórkami

Mała w garnku miesza
Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka 359

lubczyku olej do smażenia Najpierw przygotować gulasz. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę lub paseczki. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do garnka razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry, dorzucić

Czerwień i błękit
Żeberka z patelni 173

poruszania. 3. Kiedy mięso zamknie włókna wlać na patelnię pozostałą w naczyniu marynatę i wrzucić cebulę. Podsmażyć. Dolać odrobinę wody przegotowanej (podobno od „surowej” mięso twardnieje). Przykryć i dusić ok 1,5 godz. Co jakiś czas dolewać wody ale po odrobinie. 4. Kiedy mięso jest już miękkie, cebula rozgotowana całkowicie danie jest gotowe. Można wywar zblendować i zaprawić

Mama z miasta
Gulasz z szynki 186

oleju i podsmażyć cebulę  Do smażącej cebuli, wrzucić pokrojone w kostkę mięso i dodać przyprawy. Smażyć wszystko chwilę na dużym ogniu stale mieszać,wlać wodę i dusić pod  przykryciem,aż mięso zmięknie. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki ogórek kiszony i czosnek. 2. Gdy mięso zmięknie w pojemniku rozmieszać mąkę z wodą, dodać do gotującego się mięsa

W królestwie smaków Beaty
Łopatka w sosie z kaszą gryczaną 189

grubsze kawałki przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut.  Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu wkładamy mięso smażymy na złoty kolor. Cebulę obieramy kroimy w kostkę dokładamy do mięsa, wkładamy listek laurowy, dusić pod przykryciem około 20 minut podlewając wodą. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy mięso będzie miękkie zaprawiamy mąką roztrzepaną w szklance wody zagotowujemy, sos przyprawiamy solą i pieprzem

kgwjanczewo
Opolska karkówka na kapuście 190

dodać do kapusty. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać pół szklanki gorącej wody, żeby wymieszała się z sokiem i tłuszczem z mięsa i cały płyn przelać do garnka z kapustą. Dodać posiekany czosnek i czosnek granulowany. Dusić na małym ogniu(...)przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą. W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać sodo kapusty. Całość posolić i popieprzyć. Dusić do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, a pomidory się rozpadną. Wyłączyć gaz i na koniec dodać świeży, posiekany koperek

Trzeci talerz
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 156

mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. W garnku roztopić 1 łyżkę masła,dodać rozgnieciony czosnek i szpinak. Dusić kilka minut. Na każdym płacie mięsa rozłożyć porcję szpinaku,ułożyć kawałek fety,zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,ułożyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać mięso

Kolorowa kuchnia Elki
Gulasz po węgiersku 115

papryki 2-3 szklanki gorącej wody natka pietruszki 2 łyżki oleju sól, pieprz 100 g kaszy gryczanej Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone mięso. Obsmażyć. Zalać dwiema szklankami wody i dusić pod przykryciem 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pietruszkę w kostkę. Czosnek posiekać. Po upływie 20 minut dodać do mięsa. Dodać również słodką paprykę

Moja Galeria Smaku
Karkówka duszona w sosie własnym 103

zarumienienia, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze chwilę. Następnie mięso podlewamy wodą (ok 500 ml), dodajemy ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, sos chili. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok godziny). Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę, w razie potrzeby podlewamy wodą

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz wołowy z pieczarkami 198

cebula 1 duża marchewka olej natka, śmietana (opcjonalnie) Wykonanie Mięso kroimy na mniejsze kawałki, pieprzymy i obsypujemy mąką. Na rozgrzany olej wykładamy mięso i rumienimy je. Mięso podlewamy niewielką ilością wody i dusimy ok 1h. Dodajemy pozostałe przyprawy. W razie konieczności, wodę uzupełniamy. Powinno być jej ciągle tyle, aby przykrywać mięso. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę

Mieszam w Garnku
Duszony indyk z cieciorką i pietruszką 127

Duszony indyk z cieciorką i pietruszką Udziec z indyka, czy pieczony, czy też duszony zawsze wychodzi delikatny, soczysty i miękki. Jeśli posiadacie puszkę cieciorki, to danie to wykonacie błyskawicznie. Jeśli jednak macie cieciorkę w torebce, to nie przerażajcie się, wystarczy ją tylko namoczyć na noc, a potem ugotować do miękkości. Udziec najpierw podsmażyć, dodać garść przypraw, poddusić wszystko(...)rondlu lub patelni obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju. Do mięsa dodać cebulkę z czosnkiem, wlać wino, wszystkie przyprawy, delikatnie posolić i dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby, gdyby sos za bardzo zredukował się dolać wody.  Pod koniec duszenia wsypać odsączoną cieciorkę, posiekaną

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania