mięso się dobrze zamarynowało. Gotowe mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy resztę marynaty, która pozostała w misce i dusimy do momentu, gdy mięso będzie gotowe (dosłownie 10 minut, jeżeli plastry nie są za grube). Ważne, by nie przetrzymać mięsa zbyt długo, bo będzie suche i twarde. Gotowe mięso polewamy na talerzu sosem
MarcinChefkrócej. Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojone pieczarki. Czosnek miażdżymy w prasce i dodajemy do całości, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy chwilkę. Jeśli z mięsa powstanie dużo tłuszczu, wody-należy to odlać, bo w pieczeniu papryki zrobi się za dużo sosu. farsz ściągamy z ognia, i dodajemy do niego kaszę jaglaną-ugotowaną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOdstawić minimum na 4 godziny. Następnie mięso odsączyć z marynaty i kłaść na rozgrzaną patelnię. Mocno obsmażyć z obu stron. Następnie dolać ok 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. W międzyczasie przygotować warzywa na patelnię, które na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, czy - jak kto lubi - odrobiną vegety. Gotowe mięso wyłożyć na warzywach
My simple kitchendusi, gdyż tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam(...)podsmażać 5 minut, mieszając. 3. Następnie dolać bulion i przykryć naczynie. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut (lub do miękkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, dodać sok z cytryny i dusić jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia, dodać pokrojoną kolendrę i szczypiorek (trochę zieleniny zostawić do dekoracji), wymieszać, przykryć, zostawić na 5 minut. Wlać jogurt lub kefir
Kuchnia Prezydentowejjeszcze 1 minutę. Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku do uzyskania ładnego koloru brązowego, następnie dodajemy pokrojone na pół (lub ćwiartki) pieczarki. Całość dusimy kilka(...)chwil. Kroimy marchewkę oraz dynię i również dodajemy do reszty składników, smażmy 2 minuty i dolewamy wino. Całość gotujemy na dużym ogniu 2 minuty, dolewamy bulion i dusimy 2 godziny aż mięso zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy. Podajemy z kluskami śląskimi
Mango Papajajedzenie, że na tradycyjny węgierski kociołek jakoś zabrakło czasu. Zdecydowałam się jednak przygotować go w domu w wolnowarze. Zupa gulaszowa przygotowana w ten sposób udała się wyśmienicie, mięso długo i powoli duszone było miękkie i aromatyczne. Polecam przyrządzenie jej w ten sposób, jeśli jednak nie macie wolnowara, zupę można jak najbardziej przygotować w zwykłym garnku na palniku lub "dusić(...)Zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać mięso, posolić i przesmażyć, aż mięso się przyrumieni. Przełożyć do wolnowara, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Zalać wodą, na tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy. Przykryć i dusić przez 3-4 godziny na wysokim grzaniu. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki
Codzienne GotowanieUdka z indyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej i mamy szybki obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią(...)chwilę i wlać 2 szklanki wody. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, doprawić papryką ostrą i słodką,solą oraz pieprzem. Wlać sos worcestershire i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. udka z indyka z pieczarkami
O kuchni z uczuciemstron. 2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachnastępnie dodać czosnek oraz mięso. Mięso obsmażyć z każdej strony i dodać papryczkę chili oraz pozostałą paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie - przez około 1 godzinę. Na koniec paprykarz doprawić według uznania
Mama Gotujewysokiej patelni, dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy ketchup pomidorowy, chwilkę przesmażamy, wlewamy ok. 250 ml wody i dusimy ok. 30 minut aż woda odparuje (jeśli mięso jest jeszcze twardawe uzupełniamy wrzącą wodę i dusimy dalej). Następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, pokrojoną paprykę, ziemniaki i gotujemy na małym ogniu jeszcze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo(...)powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi), od czasu do czasu mieszając nieco zawartość. W razie potrzeby możemy dodać więcej bulionu. Odwracamy mięso na drugą stronę oraz dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy wszystko jeszcze przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i tak, aby skończył się gotować
Kulinarna Pokusałyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania i duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy. Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso kroimy w kosteczkę. Obie patelnie rozgrzewamy, na każdą po 2 łyżki oliwy(...)wykładamy mięso, które wcześniej obtoczyliśmy w czosnku granulowanym. Smażymy, dodajemy cebulę i 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę. Smażymy mieszając około 20 minut na średnim ogniu. * Do rozgrzanej głębokiej patelni wrzucamy pokrojona w kostkę świeżą paprykę oraz tę konserwową, pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojoną w kostkę cukinię i ananasa. Całość zalewamy wodą octową z papryki. Doprawiamy pieprzem i dusimy
ClauditteMissCookingolej i obsmażamy mięso z każdej strony, a następnie przekładamy je do rondla, dodajemy liście, ziele, pieprz, dolewamy ok. 150 ml wody i na małym palniku dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Jeśli woda całkiem odparuje dolejcie jej. Tłuszcz, na którym było podsmażane mięso podgrzewamy, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy (żeby nie zrobiły się kluchy), dolewamy 50 ml zimniej
Czary - gary w kuchnipapryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę namaczamy w wodzie na noc. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, aby było całkowicie przykryte i dusimy ok 15 mi, aż trochę zmięknie Dodajemy obraną(...)pokrojoną w kostkę marchew, sól i pieprz, a po kilku minutach, wlewamy ok. 1/2 litra wody i dodajemy fasolkę i soczewicę, następnie pokrojoną w kostkę papryczkę. Dusimy aż warzywa i mięso zmiękną, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy
e-PrzepisyKulinarneczęści. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę i zeszklij ją. Dodaj mięso. Podsmaż je z każdej strony. Gdy każdy kawałek się zetnie, dodaj pieczarki. Przemieszaj i przykryj garnek. Duś ok 10 minut, często mieszając. W kubku wymieszaj wodę(...)śmietaną, koncentratem i mąką. Wlej do garnka. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Wrzuć paprykę skórką do sosu. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić. Duś ok 20 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie, a z papryki zacznie odchodzić skórka. Wyjmij miękką paprykę, pozostaw do lekkiego przestudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć z powrotem do sosu
Anioszek w kuchniwielu domach na obiad. Jest bardzo smaczne, tanie i można zrobić ich tyle żaby spokojnie starczyło na dwa dni. Najczęściej gotowe pulpety obsmaża się, a następnie dusi w sosie by mięso w środku było ugotowane. Ja moje przygotowałam w trochę inny sposób, bo bez smażenia. Gotowy sos zblendowałam a następnie dodałam do niego pulpety i udusiłam. Są dzięki temu zdecydowanie(...)ząbki czosnku, posiekane oregano, tymianek, bazylia, czerwony pieprz, sól, 3 opakowania pomidorów w puszcze olej Przygotowanie: Mięso, bułkę oraz połowę posiekanej cebulki dokładnie wyrabiamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy czosnek i cebulkę. Dusimy 10 minut. Po tym czasie sos blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Wrzucamy pulpety i wszystko razem gotujemy
Życie ze smakiemPyszna wołowina duszona w warzywami to odchudzona wersja tradycyjnego gulaszu. Mięso włożyłam do woreczka i poddusiłam z warzywami. Podałam z kaszą jęczmienną. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 500 g mięsa wołowego Kilka mini marchewek lub 1 duża Kalafior Groszek mrożony 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej
Gotowanie Patkiinną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia, ale też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest
Karo in the Kitchenminut w 170 stopni, aby się podpiekło. Nie dodajemy tłuszczu, bo karkówka jest naturalnie tłustym mięsem. Po 20 minutach dolewamy wywar po gotowaniu kapusty, zakrywając mięso do jego połowy, przykrywamy i dusimy w 160 stopniach przez godzinę. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i wilgotne. Pyszne! Polecam
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierś kurczaka duszona w aromatycznym sosie teriyaki oraz posypana sezamem. Polecam podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Składniki: 500 g mięsa z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki miodu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru ziarna sezamu do posypania Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na nieco(...)wylać olej, sos sojowy, sos z limonki oraz miód. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zamieszać i zagotować. Na gotujący się sos położyć kawałki kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Przełożyć na drugą stronę i dusić kolejne 10 minut. Gotowego kurczaka posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Źródło: kwestiasmaku.com (przepis
Bulliopół. Solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy je ok. 15 min. Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy
Pysznosci Babci Basigarnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, podsmażyć na nim mięso. Gdy będzie zrumienione wyjąć je i trzymać w cieple. Następnie podsmażyć warzywa, dodać curry, przesmażyć. Dodać mięso, liście laurowe, wlać wodę, posolić. Dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Mięso wyjąć, obrać z kości i podzielić na porcje „na łyżkę”. Trzymać w cieple. Warzywa z wywarem przetrzeć przez sito
królestwo garówobie papryki - smażymy mieszając. Do garnka z mięsem wlewamy połowę bulionu i dodajemy liście laurowe. Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam
sierotka maRysia w kuchnikoperek 1/2 pęczka mięso gulaszowe dobrze wymieszać z kurkumą, przyprawą Harrisa, kucharkiem dodać cząstki cebuli, schować do lodówki na 3-4 godziny na rozgrzanym maśle podsmażyć mięso z cebulą, dolać wody i dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa, śmietanę i wodę wymieszać ze śmietaną i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - smaczny, syty
W Mojej Kuchni Lubiędodajemy do mięsa i smażymy wraz z nim kolejne 10-15 min. Następnie dolewamy wodę (z wyczuciem – nie za dużo), dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dusimy (uzupełniając wodę), aż mięso będzie mięciutkie (możemy też wkroić 1 lub 2 marchewki). Gotowy gulasz doprawiamy do smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki
Ugotuj to sam ...przez obie części mięsa. Gotową sakiewkę ułożyć na patelni grillowej (może być zwykła). Polać odrobiną oleju sezamowego i posypać szczyptą soli i pieprzu po obu jej stronach. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe: złociste, ale mięciutkie i soczyste w środku. Uważać by nie wysuszyć mięsa. Mięso podawać na liściach szpinaku z serem z żurawiną. Liście szpinaku skroplić do smaku
KreatywnePiny