olej i obsmażamy mięso z każdej strony, a następnie przekładamy je do rondla, dodajemy liście, ziele, pieprz, dolewamy ok. 150 ml wody i na małym palniku dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Jeśli woda całkiem odparuje dolejcie jej. Tłuszcz, na którym było podsmażane mięso podgrzewamy, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy (żeby nie zrobiły się kluchy), dolewamy 50 ml zimniej
Czary - gary w kuchnipapryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę namaczamy w wodzie na noc. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, aby było całkowicie przykryte i dusimy ok 15 mi, aż trochę zmięknie Dodajemy obraną(...)pokrojoną w kostkę marchew, sól i pieprz, a po kilku minutach, wlewamy ok. 1/2 litra wody i dodajemy fasolkę i soczewicę, następnie pokrojoną w kostkę papryczkę. Dusimy aż warzywa i mięso zmiękną, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy
e-PrzepisyKulinarneczęści. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę i zeszklij ją. Dodaj mięso. Podsmaż je z każdej strony. Gdy każdy kawałek się zetnie, dodaj pieczarki. Przemieszaj i przykryj garnek. Duś ok 10 minut, często mieszając. W kubku wymieszaj wodę(...)śmietaną, koncentratem i mąką. Wlej do garnka. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Wrzuć paprykę skórką do sosu. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić. Duś ok 20 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie, a z papryki zacznie odchodzić skórka. Wyjmij miękką paprykę, pozostaw do lekkiego przestudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć z powrotem do sosu
Anioszek w kuchniwielu domach na obiad. Jest bardzo smaczne, tanie i można zrobić ich tyle żaby spokojnie starczyło na dwa dni. Najczęściej gotowe pulpety obsmaża się, a następnie dusi w sosie by mięso w środku było ugotowane. Ja moje przygotowałam w trochę inny sposób, bo bez smażenia. Gotowy sos zblendowałam a następnie dodałam do niego pulpety i udusiłam. Są dzięki temu zdecydowanie(...)ząbki czosnku, posiekane oregano, tymianek, bazylia, czerwony pieprz, sól, 3 opakowania pomidorów w puszcze olej Przygotowanie: Mięso, bułkę oraz połowę posiekanej cebulki dokładnie wyrabiamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy czosnek i cebulkę. Dusimy 10 minut. Po tym czasie sos blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Wrzucamy pulpety i wszystko razem gotujemy
Życie ze smakiemPyszna wołowina duszona w warzywami to odchudzona wersja tradycyjnego gulaszu. Mięso włożyłam do woreczka i poddusiłam z warzywami. Podałam z kaszą jęczmienną. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 500 g mięsa wołowego Kilka mini marchewek lub 1 duża Kalafior Groszek mrożony 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej
Gotowanie Patkiinną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia, ale też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest
Karo in the Kitchenminut w 170 stopni, aby się podpiekło. Nie dodajemy tłuszczu, bo karkówka jest naturalnie tłustym mięsem. Po 20 minutach dolewamy wywar po gotowaniu kapusty, zakrywając mięso do jego połowy, przykrywamy i dusimy w 160 stopniach przez godzinę. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i wilgotne. Pyszne! Polecam
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierś kurczaka duszona w aromatycznym sosie teriyaki oraz posypana sezamem. Polecam podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Składniki: 500 g mięsa z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki miodu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru ziarna sezamu do posypania Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na nieco(...)wylać olej, sos sojowy, sos z limonki oraz miód. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zamieszać i zagotować. Na gotujący się sos położyć kawałki kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Przełożyć na drugą stronę i dusić kolejne 10 minut. Gotowego kurczaka posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Źródło: kwestiasmaku.com (przepis
Bulliopół. Solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy je ok. 15 min. Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy
Pysznosci Babci Basigarnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, podsmażyć na nim mięso. Gdy będzie zrumienione wyjąć je i trzymać w cieple. Następnie podsmażyć warzywa, dodać curry, przesmażyć. Dodać mięso, liście laurowe, wlać wodę, posolić. Dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Mięso wyjąć, obrać z kości i podzielić na porcje „na łyżkę”. Trzymać w cieple. Warzywa z wywarem przetrzeć przez sito
królestwo garówobie papryki - smażymy mieszając. Do garnka z mięsem wlewamy połowę bulionu i dodajemy liście laurowe. Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam
sierotka maRysia w kuchnikoperek 1/2 pęczka mięso gulaszowe dobrze wymieszać z kurkumą, przyprawą Harrisa, kucharkiem dodać cząstki cebuli, schować do lodówki na 3-4 godziny na rozgrzanym maśle podsmażyć mięso z cebulą, dolać wody i dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa, śmietanę i wodę wymieszać ze śmietaną i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - smaczny, syty
W Mojej Kuchni Lubiędodajemy do mięsa i smażymy wraz z nim kolejne 10-15 min. Następnie dolewamy wodę (z wyczuciem – nie za dużo), dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dusimy (uzupełniając wodę), aż mięso będzie mięciutkie (możemy też wkroić 1 lub 2 marchewki). Gotowy gulasz doprawiamy do smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki
Ugotuj to sam ...przez obie części mięsa. Gotową sakiewkę ułożyć na patelni grillowej (może być zwykła). Polać odrobiną oleju sezamowego i posypać szczyptą soli i pieprzu po obu jej stronach. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe: złociste, ale mięciutkie i soczyste w środku. Uważać by nie wysuszyć mięsa. Mięso podawać na liściach szpinaku z serem z żurawiną. Liście szpinaku skroplić do smaku
KreatywnePinyczosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy całość piwem oraz wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody
Pyry na Gaz