mięso duszone - 8529 przepisów (strona:93/569)

Udka kurczaka w marynacie paprykowej duszone w cebuli 149

dusić na małym ogniu przez 30 min. 3. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub plastry. Dodać do mięsa. Przykryć pokrywką i dalej dusić jeszcze 20-30 min. na małym ogniu

Kuchnia Paulettes
Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem 128

większą kostkę. Oprószyć przyprawami, ziołami oraz mąką. Rozgrzać olej, przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać mięso, pokrojoną w plasterki bądź słupki marchewkę, podlać szklanką wody i dusić całość aż do miękkości mięsa. Wrzucić groszek, zagotować. Podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami 178

drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem. Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy

Czerwień i błękit
Zapiekanka z dyni 99

pieprz Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pomidory i dusić dopóki nadmiar wody nie odparuje. Wlać śmietanę i dusić 10 - 15 minut. Mięso podsmażyć na maśle i wymieszać z powstałym sosem. Doprawić solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez dwie minuty. Przełożyć dynię

Karola gotuje
Gulasz z zielonym groszkiem i pieczarkami 143

mięso lekko oprószamy mąką i przesmażamy . Dodajemy ziele angielskie , liść laurowy, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek , całość  doprawiamy solą i pieprzem  . Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie . Na koniec gotowania dodajemy zielony groszek .Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą i surówką

Smakowite Dania
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 104

Kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude i mięsiste kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy żeberka, na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. Cebulę kroimy w talarki, dodajemy do mięsa, uzupełniamy wodę,wlewamy sos sojowy i ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.  Żeberka podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz na ciemnym piwie z nutą cynamonu 193

przykrywała mięso. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż zacznie robić się miękkie. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na kawałki, dodać do gulaszu. Dosypać opłukane, pokrojone morele. Całość dusić do czasu, aż mięso i marchewki będą miękkie. Pod koniec doprawić gulasz solą i pieprzem, szczyptą zmielonego kardamonu i cynamonu

Konrad Gotuje
Rozgrzewający gulasz 170

podsmażyć na oleju, wrzucić do garnka. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, papryke w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Dodać również wszystkie przyprawy, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z pieczywem

Monia miesza i gotuje
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 144

nowotworów i starzenia się organizmu. Obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, podkręca metabolizm i usprawnia trawienie. Polecam używać go nie tylko do deserów, ale również do mięs i dań z duszonych warzyw. Kurkuma Bardzo popularna w kuchni azjatyckiej, coraz więcej zwolenników zyskuje na Zachodzie. Doceniana za swoje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne . Poprawia odporność, ułatwia trawienie . Doskonała do mięs

Pani domowa
Kurczak w sosie śmietanowym 235

mięsem. Pokrój kuraka. Ja go pokroiłem w poprzek w równe kawały o grubości około 3 cm. Chcesz, żeby były duże. Nie rozbijaj, bo i tak będziemy je dusić. Posól i popieprz mięso dokładnie z każdej strony. Rozgrzej patelnię (na średnio-dużym ogniu), wlej trochę oleju (lub użyj masła klarowanego, jeśli masz) i obsmaż mięso z każdej strony tak, aby lekko

manslogblog
„STROGONOW ” babci Basi 177

papryka słodka, vegeta ) 1/2 kg pieczarek pokroić w ćwiartki. Na patelni roztopić masło i dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Posolić, dodać pieprzu i usmażyć. Pieczarki dodać do mięsa, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Sos : zrobić zasmażkę : masło + mąka + woda, do tego dodać : vegetę, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki ), 1 łyżkę musztardy i ząbek czosnku. Połączyć sos z mięsem

Pysznosci Babci Basi
Chilli con carne 251

oregano i bazylii) ponadto: oliwa PRZYGOTOWANIE: Do garnka/brytfanny nalać nieco oliwy i rozgrzać ją. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i smażyć przez chwilę. Następnie dodać mięso mielone i całość dusić kilka minut pod pokrywą co jakiś czas mieszając. W międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i zblendować, albo drobno pokroić. Do podsmażonego już mięsa dodać

Passions hobbies life
Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym 257

makaronowe Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego. Umyty jarmuż również drobno siekamy (lub robi to nas malakser ;)) Dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy kilka minut. Następnie do warzyw dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut.   Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.  Składniki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Orientalne risotto z kurczakiem i pomarańczą 156

będzie surowe. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skóry (również z białej części) i pokroić na mniejsze kawałki. Do usmażonego mięsa wlać odrobinę wody i dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać również pomarańczę. Całość dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Do mięsa i warzyw dodać ryż i curry, wymieszać

Passions hobbies life
Przepis na pasztet 233

będzie mocno trącił wątróbką i jak dla mnie będzie niezjadliwy. Ale są tacy, którym przebijający się smak wątróbki nie przeszkadza. Masa na pasztet Pasztet robimy z mięsa, które zwykle wcześniej się gotuje lub dusi z przyprawami, często z dodatkiem włoszczyzny. Mięso powinno być miękkie. Takie mięso mielimy raz lub dwukrotnie, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Ja mielę mięso

Mieszam w Garnku
Karkówka słodko-ostra 159

Następnie dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz sos sojowy. Całość smażyć około 10 minut. Dolać wodę i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie dorzucić pokrojone w paski suszone śliwki i papryczkę pepperoni ( z której najlepiej usunąć pestki), aby oddały swój aromat. Po tym czasie dodajemy miód, keczup

My simple kitchen
Granat w kurniku 146

podlewamy nieco wodą, aby cały smak z patelni się "odkleił". Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około godziny, zerkając co jakiś czas, czy woda całkiem nie wyparowała. Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i wyjmujemy kurczaka na talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości i szarpiemy na mniejsze kawałki(...)czym wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;) Całość jeszcze chwilę podgrzewamy. Mąkę orkiszową rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki. Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź ziemniakami, jak kto lubi. Skomentuj

MamaOskarka