mięso duszone - 8529 przepisów (strona:105/569)

Zrazy z łopatki wieprzowej 377

przygotowane z niej zrazy smakują wyśmienicie. Jako nadzienie do zrazów użyłam parzonego boczku, musztardy, ogórka kiszonego i papryki. Całość zalałam bulionem i dusiłam do miękkości. Dodatkowo do mięsa ugotowałam kaszę gryczaną i wyszedł pyyyszny obiadek dla całej rodziny Danie podałam na talerzu z serii Jesień z Porcelana Bogucice , który

Marta Gotuje
Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym 193

kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy

VioletoweKucharzenie
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 405

ostrą mieloną papryką i miodem. Redukujemy na wolnym ogniu 10 – 15 minut. Przelewamy do mięsa, uzupełniamy wodą, tak by płyn przykrył powierzchnię mięsa, dorzucamy kapary i masło, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez jedną godzinę i dwadzieścia minut. Przed samym końcem dorzucamy pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy startą skórką z cytryny. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w cząstki(...)kaparami i kiszonym ogórkiem, na wierzchu układamy uparowane ziemniaki. Dobra rada: ziemniaki można by dorzucić do mięsa, wówczas mielibyśmy prawdziwy „eintopf” czyli potrawę z jednego garnka. Ale zrobione osobne nie rozgotują się, lepije smakują i wyglądają.   Pulpety z kaczki duszone w kiszonej kapuście Składniki: 600 g kiszonej kapusty z sokiem 2 łyżki miodu 2 cebule 4 ząbki czosnku

WojnaNaSmaki.pl
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 226

wtedy, kiedy tego pomysłu na obiad nie ma ;) bo jednak delikatne mięso z kurczaka lubią i dorośli, i dzieci. Takim uniwersalnym daniem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci są właśnie faszerowane podudzia kurczaka, owinięte boczkiem i przygotowane na jednej patelni w towarzystwie fasolki szparagowej . Całość duszona w sosie pomidorowym - czego chcieć więcej? Nooo... może jeszcze ziemniaków, ryżu(...)jeśli nie ma miejsca, można mięso złożyć piętrowo z jednej strony). Następnie wszystko rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy całość passatą pomidorową - uzupełniamy ją wodą tak, by mięso było prawie całkowicie zakryte. Dusimy pod przykryciem około 25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie przyprawiamy i wrzucamy fasolkę szparagową. Razem dusimy jeszcze około 20-25 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami

Kolorowy Przepisownik
Roladki z pieczarkami na pieczarkach 167

smażyłam na rumiano ze wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa. Miękkie roladki wyjęłam z rondelka, a na powstały podczas duszenia sosik wsypałam resztę usmażonych pieczarek. Podgrzałam je przez chwilę, a następnie wyłożyłam na talerze, a na nich ułożyłam gorące roladki. Przypomniałam mężowi o wyjęciu wykałaczki ;) Roladki

Kuchenne zapiski Edyty
Buchty z mięsem 190

obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia  żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać  1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek  Dusić pod przykryciem aż zmięknie mięso i ładnie się zrumieni  Mięso pokroić w plastry 3. • Z powstałego wywaru zrobić sos dolać wodę aby zrobiło  się ok 1/2 litra wywaru zagotować przelać

W królestwie smaków Beaty
Potrawka z indyka w pomidorach 192

Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i posypać czubrycą. Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez chwilę razem. Dodać mięso i d usić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu  mieszając. Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory,  rozgniecioną bokiem noża

W SMAK
Obiad robotnika: Karkówka duszona z jabłkiem 201

myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem kroicie na plasterki i też dodajecie do mięsa. Posypujecie wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około 30-40 min na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a jabłka, czosnek i cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się

GRUBY WAŁEK
Gulasz wołowy na winie (Chorwacja) 157

średniej wielkości kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie. Podsmażone mięso ściągnąć i na tej samej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać mięso, liść laurowy, kminek i Vegetę. Dusić około 15 minut, dolewając od czasu do czasu wody. Pod koniec duszenia dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, paprykę i wino. Gotować aż mięso i ziemniaki

Karola gotuje
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 165

pieprzu do smaku -2 łyżki koncentratu pomidorowego -250 g pieczarek -łyżka masła Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle.  Dodajemy do mięsa.  Całość doprawiamy wedle uznania

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Potrawka z kurczaka z rosołu 216

mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić. 2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości. 3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać. 4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą

Kuchnia domowa Ani
Pierś kurczaka w śmietanie 231

przyprawami i odstawiamy do lodówki na godzinę Kroimy cebul ę  w piórka  Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebul ę   Dodajemy mięso i razem smażymy , a potem dusimy ok 20 min  W tym samym czasie gotujemy ryż  Po 20 min do mięsa dodajemy  śmietan ę  i chwilkę podgrzewamy ( jeśli wolimy

Klaudynkowa kuchnia
Jesienny gulasz z dynią 163

kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, przekładamy je do garnka, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i marchew (ścieram na tarce o grubych oczkach, można również pokroić w kostkę). W razie potrzeby podlewamy wodą. Po jakiś(...)minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Lubię raczej ostre smaki, więc daję sporą szczyptę pieprzu cayenne. Dusimy jeszcze kilka minut

e-PrzepisyKulinarne
Rosół wołowy inaczej 172

mięso, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut). Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem ryżu, obficie

Pyry na Gaz
Indyk w marchewce i pomidorach 199

smaż do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej  2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw i mięsa. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby dopraw danie do smaku pieprzem i solą.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani