mięso duszone - 8529 przepisów (strona:109/569)

Gulasz z jelenia z czekoladą 167

gęsi) ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem. Cebule pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu. Dodać cebulę do mięsa, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać wodę i ewentualnie doprawić solą. Gdy mięso będzie gotowe zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Mięsa z czekoladą nie gotujemy

królestwo garów
Udziec z indyka z marchewką i groszkiem z nutą chrzanowego almette 137

oleju rozgrzewamy na patelni. Mięso smażymy z obu stron, tak aby się przyrumieniło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Podlewamy wodą ( ok. 1 szklanki ). Dodatkowo przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, przewracamy od czasu do czasu ( udziec z indyka robi się stosunkowo szybko ). Jeżeli w trakcie odparuje nam woda zawsze możemy ją uzupełnić. Gdy mięso będzie gotowe odlewamy

Smaki Ewy
Smarzone mieso wolowe w pomidorach 152

cebuli mieso i wyciskamy zabek czosnku  Wszystko razem smarzymy ok 1 godz 15 min  Po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki i wszystko razem dusimy ok 15min  Jak juz mieso jest miekkie mozna wylaczy  Dobrze smakuje z ziemniakami  Smacznego! Ps Nie robic z tego sosu pomidorowego tylko powinno byc geste

Klaudynkowa kuchnia
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 222

cebulę. Podsmażyłam. Zalałam bulionem i pod przykryciem dusiłam 20min. W tym czasie przygotowałam warzywa- marchew pokroiłam w kostkę, paprykę w paski, a kukurydzę odcedziłam. Do podduszonego mięsa dodałam kolejno marchew, paprykę, kukurydzę i dusiłam dalej, w miarę potrzeby podlewając bulionem. Na końcu doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową (po pół łyżeczki), pieprzem cayenne i słodką papryką (wg uznania, ale raczej na ostro

bastalena
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 104

garnka wkładamy wyciśniętą kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Na środek wkładamy kawał mięsa wieprzowego, zalewamy całość wodą, tak aby kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią.  Do kapusty dodajemy, przecier

Kulinarne Fantazje Marioli
Schab po bałkańsku 3136

patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę, a następnie dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem  i papryką. W razie potrzeby wlać

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym. 173

oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą (aby były przykryte)Na pozostałym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy ją do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy chwile na maśle aż wyparuje cała woda. Dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku i jeszcze gotujemy. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pęczotto z dynią i kurczakiem 146

Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - ok. 150 g dyni, - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli(...)minuty. 3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 15 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, kurkumie, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do pęczotta z dynią dodajemy usmażonego kurczaka. Całość doprawiamy do smaku

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bigos z dziczyzny 116

boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy. Mięso i boczek kroimy w kostkę i dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem jeszcze chwilę dusimy. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę(...)dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez

Z notatnika
Zrazy z łopatki wieprzowej 331

przygotowane z niej zrazy smakują wyśmienicie. Jako nadzienie do zrazów użyłam parzonego boczku, musztardy, ogórka kiszonego i papryki. Całość zalałam bulionem i dusiłam do miękkości. Dodatkowo do mięsa ugotowałam kaszę gryczaną i wyszedł pyyyszny obiadek dla całej rodziny Danie podałam na talerzu z serii Jesień z Porcelana Bogucice , który

Marta Gotuje
Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym 153

kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy

VioletoweKucharzenie
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 364

ostrą mieloną papryką i miodem. Redukujemy na wolnym ogniu 10 – 15 minut. Przelewamy do mięsa, uzupełniamy wodą, tak by płyn przykrył powierzchnię mięsa, dorzucamy kapary i masło, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez jedną godzinę i dwadzieścia minut. Przed samym końcem dorzucamy pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy startą skórką z cytryny. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w cząstki(...)kaparami i kiszonym ogórkiem, na wierzchu układamy uparowane ziemniaki. Dobra rada: ziemniaki można by dorzucić do mięsa, wówczas mielibyśmy prawdziwy „eintopf” czyli potrawę z jednego garnka. Ale zrobione osobne nie rozgotują się, lepije smakują i wyglądają.   Pulpety z kaczki duszone w kiszonej kapuście Składniki: 600 g kiszonej kapusty z sokiem 2 łyżki miodu 2 cebule 4 ząbki czosnku

WojnaNaSmaki.pl
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 187

wtedy, kiedy tego pomysłu na obiad nie ma ;) bo jednak delikatne mięso z kurczaka lubią i dorośli, i dzieci. Takim uniwersalnym daniem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci są właśnie faszerowane podudzia kurczaka, owinięte boczkiem i przygotowane na jednej patelni w towarzystwie fasolki szparagowej . Całość duszona w sosie pomidorowym - czego chcieć więcej? Nooo... może jeszcze ziemniaków, ryżu(...)jeśli nie ma miejsca, można mięso złożyć piętrowo z jednej strony). Następnie wszystko rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy całość passatą pomidorową - uzupełniamy ją wodą tak, by mięso było prawie całkowicie zakryte. Dusimy pod przykryciem około 25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie przyprawiamy i wrzucamy fasolkę szparagową. Razem dusimy jeszcze około 20-25 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami

Kolorowy Przepisownik
Roladki z pieczarkami na pieczarkach 129

smażyłam na rumiano ze wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa. Miękkie roladki wyjęłam z rondelka, a na powstały podczas duszenia sosik wsypałam resztę usmażonych pieczarek. Podgrzałam je przez chwilę, a następnie wyłożyłam na talerze, a na nich ułożyłam gorące roladki. Przypomniałam mężowi o wyjęciu wykałaczki ;) Roladki

Kuchenne zapiski Edyty
Buchty z mięsem 157

obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia  żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać  1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek  Dusić pod przykryciem aż zmięknie mięso i ładnie się zrumieni  Mięso pokroić w plastry 3. • Z powstałego wywaru zrobić sos dolać wodę aby zrobiło  się ok 1/2 litra wywaru zagotować przelać

W królestwie smaków Beaty
Potrawka z indyka w pomidorach 151

Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i posypać czubrycą. Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez chwilę razem. Dodać mięso i d usić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu  mieszając. Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory,  rozgniecioną bokiem noża

W SMAK