mięso duszone - 8529 przepisów (strona:109/569)

Buchty z mięsem 175

obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia  żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać  1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek  Dusić pod przykryciem aż zmięknie mięso i ładnie się zrumieni  Mięso pokroić w plastry 3. • Z powstałego wywaru zrobić sos dolać wodę aby zrobiło  się ok 1/2 litra wywaru zagotować przelać

W królestwie smaków Beaty
Potrawka z indyka w pomidorach 165

Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i posypać czubrycą. Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez chwilę razem. Dodać mięso i d usić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu  mieszając. Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory,  rozgniecioną bokiem noża

W SMAK
Obiad robotnika: Karkówka duszona z jabłkiem 176

myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem kroicie na plasterki i też dodajecie do mięsa. Posypujecie wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około 30-40 min na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a jabłka, czosnek i cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się

GRUBY WAŁEK
Gulasz wołowy na winie (Chorwacja) 141

średniej wielkości kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie. Podsmażone mięso ściągnąć i na tej samej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać mięso, liść laurowy, kminek i Vegetę. Dusić około 15 minut, dolewając od czasu do czasu wody. Pod koniec duszenia dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, paprykę i wino. Gotować aż mięso i ziemniaki

Karola gotuje
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 149

pieprzu do smaku -2 łyżki koncentratu pomidorowego -250 g pieczarek -łyżka masła Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle.  Dodajemy do mięsa.  Całość doprawiamy wedle uznania

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Potrawka z kurczaka z rosołu 201

mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić. 2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości. 3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać. 4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą

Kuchnia domowa Ani
Pierś kurczaka w śmietanie 217

przyprawami i odstawiamy do lodówki na godzinę Kroimy cebul ę  w piórka  Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebul ę   Dodajemy mięso i razem smażymy , a potem dusimy ok 20 min  W tym samym czasie gotujemy ryż  Po 20 min do mięsa dodajemy  śmietan ę  i chwilkę podgrzewamy ( jeśli wolimy

Klaudynkowa kuchnia
Jesienny gulasz z dynią 147

kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, przekładamy je do garnka, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i marchew (ścieram na tarce o grubych oczkach, można również pokroić w kostkę). W razie potrzeby podlewamy wodą. Po jakiś(...)minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Lubię raczej ostre smaki, więc daję sporą szczyptę pieprzu cayenne. Dusimy jeszcze kilka minut

e-PrzepisyKulinarne
Rosół wołowy inaczej 153

mięso, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut). Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem ryżu, obficie

Pyry na Gaz
Karminadle z fasolką szparagową i chili 198

mięso. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się lekko zeszkli dodaję pokrojonego w kosteczkę suszonego pomidora i chili. Po chwili dodaję mrożoną fasolkę, chwilę duszę pod przykryciem, studzę. Do mięsa w miseczce dodaję składniki z patelni wraz z olejem, dodaję wodę, przyprawiam, formuję kulki, lekko spłaszczam i smażę na rumiano z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku

Zasmakuj Kuchni
Indyk w marchewce i pomidorach 184

smaż do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej  2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw i mięsa. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby dopraw danie do smaku pieprzem i solą.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Gulasz wieprzowy z marchewką 193

Masło klarowane mocno rozgrzewamy na głębokiej patelni. Mięso mocno obsmażamy, żeby kawałki nabrały rumianego koloru.  Dodajemy podsmażoną cebulkę, listki laurowe, podlewamy całość szklanką wody i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu), aż mięso będzie miękkie (ok. 40-50 minut).  W połowie powyższego czasu, czyli po ok. 20 minutach  czasu dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę

bistro mama
Najprostszy sos z karkówki 147

wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy całość pod przykryciem do miękkości. Zaglądajcie co jakiś czas, bo być może będzie trzeba ponownie podlać mięso odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.  Czas w jakim będziemy dusić karkówkę do miękkości spowoduje również, że cebula i czosnek się rozgotują, nie będzie po nich śladu. Pozostanie smak. Kiedy mięso jest już miękkie, dolewamy

MamaOskarka
Żeberka po polsku w kapuście młodej 198

mięso smażymy na patelni na oleju. Kiedy żeberka się przypieką dolewamy wody (około pół szklanki tak do duszenia), liść laurowy i dusimy około godziny  (aż do miękkości). Następnie przekładamy mięso do garnka i dodajemy poszatkowana kapustę. Dodajemy łyżeczkę kminku, łyżkę octu jabłkowego oraz lyzke lub 2 ketchupu i dusimy dalej

Lubczyk i Wanilia
Wołowina na szybko 181

mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę i na końcu pieczarki. Przykrywamy i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania