mięso duszone - 8529 przepisów (strona:133/569)

Czulent z gęsiną z wolnowaru 207

jednogarnkowe, długo gotowane danie, robiłam już kiedyś w tradycyjny sposób ( klik ). Mięso z fasolą i innymi dodatkami dusiło sie w piekarniku przez 24 godziny. Wyszło pysznie, ale jednak czas pieczenia i fakt, że co trochę trzeba było do pieca zaglądać, spowodowały, że na długo czulent porzuciłam. W tym roku postanowiłam zrobić czulent raz jeszcze, ale wykorzystując wolnowar. Moim zdaniem strzał(...)dziesiątkę. Wyszło pysznie! Moje danie było gotowe po 14 godzinach. Warto co parę godzin sprawdzić czy nie trzeba  uzupełnić płynu i czy mięso przypadkiem nie jest już wystarczająco miękkie ( ale sądzę, że te 14 godzin to minimum). W zależności od tego czy używamy bulionu czy wody, inna będzie ilość użytej soli. Kiedy większość płynu będzie już wchłonięta, należy sprawdzić

Stare Gary
Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-chrzanowym. 157

olej, 0,8l bulionu. Przygotowanie: Piersi podzieliś na 6 części, posolić i popieprzyć, a następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć mięso, do zarumienienia. Przełożyć do głębszej patelni lub garnka, zalać bulionem. Dusić przez kikanaście minut pod przykryciem. Dodać dwie łyżeczki chrzanu i dalej dusić. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną bulionu. Powoli dolać do mięsa, cały

W kuchni u Moniki
Potrawka z kurczaka z dynią i pieczarkami 188

koniec dodać drobno posiekany czosnek.  Piersi kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry w poprzek włókiem. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu mieszając Gdy mięso się zetnie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przykryć ponownie i dusić jeszcze 10 minut, by grzyby puściły wodę. Dodać obraną ze skóry i pokrojoną

W SMAK
Powrót po długiej przerwie i żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kiszonej kapusty 254

potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej. Dla dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki wodę sól i pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie średnią cebule 2 ząbki czosnku Na rozgrzaną patelnie z oliwą kładziemy przyprawione solą(...)kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula będzie zarumieniona (to da nam ciemny kolor sosu) całość zalewamy wodą i wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy ok 30-45 min, aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :) Przepis na sałatkę

Kolejny blog o gotowaniu
Drobiowe kieszonki z suszonym nadzieniem 198

łyżka oleju rzepakowego Rapso ,  80ml śmietanki 30%,  1/2 łyżeczki suszonej bazylii,  łyżka mąki.  Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by powstały kieszonki. Suszone grzyby, pomidory oraz śliwki zalać winem, dusić około 10 minut na małym ogniu. Odsączyć (nie wylewać pozostałego wina, będzie potrzebne do sosu!) i przestudzić. Następnie pokroić(...)kosteczkę, doprawić do smaku odrobiną pieprzu, soli i bazylii.  Masą nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso. Piec około 30 minut w temp. 180st. Powstały podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od duszenia grzybów, oraz pozostały farsz i śmietankę. Zagotować, dodać rozrobioną w trosze wody mąkę, mieszać, aż sos zgęstnieje.  Sosem polać

Z miłości do słodkości
Gulasz wieprzowy 158

mięso. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tej samej patelni. Wrzucić do gotującego się gulaszu. Całość doprawić słodką papryką, solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody

wyzwania kuchenne
Zupa gulaszowa. 166

zielona papryka 3 ziemniaki   Przygotowanie; Mięso kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy kilka minut na oliwie ciągle mieszając. Dorzucamy posiekaną cebulę, dusimy aż się zeszkli. Zalewamy wodą , tak aby mięso było pokryte wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dolewamy pomidory z puszki i nadal gotujemy. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojoną paprykę oraz

Radość kipiąca uśmiechem.
Kasza bulgur z mięsem mielonym 204

chwile na rozgrzanym oleju, dodajemy do niej mięso mielone i smażymy kilka minut. Na patelnie dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy kolejne kilka minut aż do pewności że mięso nie jest surowe a sos ma odpowiednią konsystencję.  Dorzucamy ugotowaną kaszę bulgur, doprawiamy do smaku solą, pieprze oraz ziołami i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę

Tanie przepisy studenckie
Pasztet myśliwski. 115

250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą i pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką

Kuchnia Pani Wiosny
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 191

zestaw dań przyrządzanych z mięsa lub warzyw, które „uciekły” z rosołu. Ja osobiście najczęściej gotuję rosół z kury. Jeśli użyte przeze mnie mięso obejmowało również nogi i nie zostały one zwyczajnie zjedzone razem z zupą, zazwyczaj duszę je potem z zestawem warzyw podobnym do użytych w samym rosole. Powstała w ten sposób potrawa nie jest może ani ambitna, ani wyrafinowana(...)bezpośrednio na gorącym dnie naczynia, podczas gdy cebulę i por – które szybciej zmiękną – warto położyć na innych składnikach. Dusimy pod przykryciem, powoli na bardzo małym ogniu przez 90 minut. Stosownie do potrzeb podlewamy co jakiś czas dodatkową wodą lub rosołem. Mięso odwracamy 2 lub 3-krotnie na drugą stronę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Przez Krystian Kulinarna

Kulinarna Pokusa
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 227

drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki lub też nogi kurczaka , które znacznie lepiej zniosą długie duszenie niż piersi. Ważne, aby użyć mięso ze skórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania.  Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom i oliwkom, przełamany(...)imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i czarny pieprz dodatkowo: tażin, brytfanna lub duża patelnia o wysokich ściankach Przygotowanie: Parę godzin wcześniej: Wymieszaj składniki mieszanki marynaty w miseczce. Włóż mięso do dużej miski i dokładnie natrzyj je przyprawami. Okryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rozgrzej sporą ilość oliwy z tażinie, brytfannie

Chilli Czosnek i Oliwa
zapiekana wieprzowina z makaronem i sosem czosnkowo serowym 173

pokrojonego w cienkie krążki . Następnie na patelnię, do zeszklonej cebuli dokładamy  mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez siedem, dziesięć minut. Teraz do mięsa dodajemy pomidory z puszki i dusimy na niewielkim ogniu ( pod przykryciem) jeszcze przez dwadzieścia pięć, trzydzieści minut. W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo i odcedzamy. Do miski, na tarce o dużych oczkach(...)czosnku i dwa rozbite jajka. Całość pieprzymy, lekko solimy ( ser jest już słony) i mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy na jego dnie połowę makaronu, następnie na makaron układamy mięso wieprzowe a na nie kładziemy plastry sera. Całość przykrywamy warstwą z pozostałego makaronu i polewamy masą śmietanowo serową.  Zapiekankę  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Miód i pieprz
Zapiekanka makaronowa z cukinią 137

patelni\u0119 wrzucamy pokrojone w kostk\u0119 warzywa i suszone pomidory. Sma\u017cymy, a\u017c warzywa lekko zmi\u0119kn\u0105, dodajemy mi\u0119so i dolewamy wod\u0119. Wszystko razem dusimy kilka minut, nast\u0119pnie dolewamy przecier i doprawiamy pozosta\u0142ymi zio\u0142ami prowansalskimi sol\u0105 i pieprzem. Gotujemy do momentu lekkiego zg\u0119stnienia sosu.\r","Do wysmarowanej mas\u0142em formy(...)minut, a gdy mięso będzie gotowe przekładamy wszystko do miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i suszone pomidory. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, dodajemy mięso i dolewamy wodę. Wszystko razem dusimy kilka minut, następnie dolewamy przecier i doprawiamy pozostałymi ziołami prowansalskimi solą i pieprzem. Gotujemy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu. Do wysmarowanej masłem formy wkładamy połowę makaronu, zalewamy

Mostek w kuchni
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 331

zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż

królestwo garów
Schab ze śliwką na kapuście 171

drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu.  W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym 380

Dzisiaj polecam przepis na kurczaka duszonego z warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 300g mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 100ml wody 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1/2 słoika sosu słodko- kwaśnego JAMAR sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi(...)kurczaka kroję w kostkę. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam na oliwie. Dodaję mieszankę chińską oraz ostrą mieloną paprykę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut.  2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Potrawę podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania