mięso duszone - 8529 przepisów (strona:135/569)

Polędwiczki w sosie gulaszowym 130

olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w grube plastry i rozbić przegubem dłoni. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka

Czerwień i błękit
Schab w jałowcu. 136

tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dołożyć do mięsa.  Wszystko zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawy.( ziele angielskie, liść laurowy jałowiec).  Przykryć i dusić aż schab będzie miękki. Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn.  Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować, doprawić majerankiem, ewentualnie jeszcze

Tagebuch po polsku
Zapiekanka ziemniaczana 191

obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zainspirowana w kuchni
Kawarma 187

pół szklanki wody. Następnie przełożyć do cebuli i pora mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili oraz sól i pieprz.  Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawić

Fabryka pomysłów
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 149

laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka(...)obsmażamy zrazy z każdej strony. Podlewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Możemy wkruszyć także pokruszoną kromkę chleba razowego. Solimy i dusimy do miękkości. Jeżeli po godzinie mięso będzie twarde to podlewamy je wódką (wódka zmiękcza mięso). Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Żeberka duszone z jarzębiną 102

patelni i przekładamy do garnka w którym będziemy dusić żeberka. Podlewamy wodą, ok 3/4 szkl , dodajemy pokrojoną cebulę i na porciach układamy po łyżeczce jarzębiny. Dusimy pod przykryciem przez ok 1 godzinę aż mięso będzie miękkie . Podajemy z ziemniakami i surówkami lub ogórkami

Gotowanie jest łatwe
Pappardelle i kurczak w sosie serowym 274

oknem dziś pięknie, słoneczko świeci, dlatego postawiłam na iście wiosenne kolory :)  Jeśli przejadły ci się klasyczne filety, możesz zrobić duszone w sosie serowym podane z grubym makaronem pappardelle, będzie oryginalnie i bardzo smacznie, dodatek chili tylko zaostrza smak i apetyt! Składniki 250 g makaronu pappardelle 500 g fileta z kurczaka 1/2 pora 1/2 papryczki chili czerwonej 4 łyżki(...)poskleja.Odcedzić trzymać w cieple. Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą pokroić na kawałki, oprószyć jarzynką i młotkowanym pieprzem. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, dodać pokrojonego w krążki pora i dusić do miękkości, wlać śmietankę, gotować około 6 minut od czasu do czasu mieszając aż zacznie gęstnieć, wsypać starte na tarce oba rodzaje serów. Zestawić z ognia, mieszać

Wanilia i Kardamon
Parmizaano’s w Hotelu Marriott 137

Frescobaldi. Kaczka uwielbia szczepy taniczne oraz w miarę delikatne – dlatego też, to starzone w beczkach dębowych wino, idealnie pasuje do ciemnego mięsa kaczki, szczególnie w towarzystwie sosu winnego. Drugim daniem mięsnym była polędwica cielęca, orzeszki piniowe, warzywa duszone. Smaczna, delikatna cielęcina, dobrze przyprawiona.   Do cielęciny wino najbardziej elitarne – Brunello di Montalcino należy do kategorii win szlachetnych, które doskonale(...)współgrają z mięsami i pieczystym wszelkiego rodzaju. Sangiovese z Montalcino jest bardziej delikatne i dymne, do tego starzone w beczkach przez 24 miesiące nabiera wymiaru niezwykle dojrzałego i i eleganckiego. Doskonale komponuje się cielęciną, uzupełniając jej delikatną strukturę. Dla osób nie jedzących mięsa, zostały przygotowane dwa dania „bezmięsne” : tortellini ze szpinakiem (podobno bardzo dobre) na warzywach duszonych  oraz

królestwo garów
Roladki z indyka z borówkami 169

roladki , z wiązujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, o prószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , w yciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , d okładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut , w kładamy roladki , podgrzewamy. Doprawiamy

Ostra na Słodko
Gołąbki z mięsem i kaszą 146

Gołąbki to klasyka polskich potraw, a te z   z ryżem i mięsem  znają chyba wszyscy. Ja je również  bardzo lubię ale czasami robię też inne, choćby te z grzybami i kuskusem , czy takie jak dzisiaj. Polecam, a już wkrótce na blogu gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty  200 g kaszy jęczmiennej(...)łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić ją na złoto. Dorzucić do mięsa i kaszy, dodać

Gosia gotuje
Bigos mojej mamy 419

wcale nie takie trudne! :) Wręcz samo się robi (poza szatkowaniem kapuchy, krojeniem i smażeniem mięsa). Reszta to pikuś! Wrzucasz wszystko do gara i dusisz, i dusisz, i dusisz, i podlewasz winem, i dusisz, i dusisz. I podobno najlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce(...)ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca (opcjonalnie), ziarenka pieprzu oraz pokrojone grzyby i śliwki (opcjonalnie). 4. Dusimy kapustę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. 5. W tym czasie boczek kroimy w cienkie paski, kiełbasę w kostkę, a mięso na mniejsze kawałki. 6. Na patelni przesmażamy pokrojone mięsa, aż się ładnie zarumienią, po czym dodajemy

W kuchni Katie
Paprykowy gulasz z szynki wieprzowej 95

praskę. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym wlewamy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami

Szefowa kuchni
Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną 90

paseczki. Dodajemy olej/oliwę z oliwek, paprykę ostrą i słodką, czosnek, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Czekamy aż mięso się zarumieni, zalewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i mieszając, przez około 30 minut. Mięso powinno być miękkie. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę papryki

PatiGotuje
Jak królik z kapelusza wprost na świąteczny talerz... 169

dusimy pod przykryciem około godziny. Ważne, żeby królik był cały przykryty płynem. Dlatego można dolać więcej wina lub bulionu. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy śmietanę - hartujemy ją wywarem z patelni; najwygodniej wyciągnąć mięso i dokładnie wymieszać śmietanę z wywarem. Królika wkładamy z powrotem i dalej dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i szczypiorem

Miksturownik
Filet z kurczaka w sosie cebulowym z podkarpacką bryndzą 266

Delikatne kawałki piersi z kurczaka duszone w śmietankowym sosie z dodatkiem miękkiego, niedojrzewającego serka, który się zwie podkarpacką bryndzą. Tak przygotowane mięso idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków. W sam raz na letni obiad :) 2 filety z kurczaka sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka mielona 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej 160 g bryndzy(...)kremówkę i pozostały bulion. Wymieszać i chwilę pogotować, aż sos zacznie gęstnieć. Na końcu włożyć usmażone kawałki kurczaka i dusić przez parę minut. Podawać z dodatkami posypując po wierzchu świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: bulion , filet z kurczaka , kremówka , serek kremowy

https:KKuchniaMniam