mięso duszone - 8529 przepisów (strona:143/569)

Gulasz z ciecierzycą 166

rozgrzany olej, smażymy około 5 minut. Przekładamy do osobnego naczynia. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. Do tego samego rondla dolewamy oleju, wrzucamy kawałki mięsa, obsmażamy na rumiano. Dolewamy bulion, dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy obsmażoną paprykę i krojone pomidory i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dusimy dodatkowe 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminkiem

Gotowanie moimi oczami
Polędwiczki grzybowe z polentą 86

Dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna, krucha i mięciutka. To szlachetne mięso najbardziej smakuje mi w wersji duszonej. Świetnie komponuje się z grzybami zarówno lesnymi borowikami, podgrzybkami czy kożlarami jak i nieco orientalnymi grzybami mun czy shitake. Jest to pyszna propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Niezawodne połączenie polędwiczek

Pyry na Gaz
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 180

GRZYBÓW TO NAMACZAMY JE I GOTUJEMY RAZEM Z KAPUSTĄ),CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY

Swojskie jedzonko
Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie 99

Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Zwłaszcza świąteczny lub na jakąś szczególną okazję, bo trzeba poświęcić na jej przygotowanie

Pasja Smaku
Pizza z mięsem mielonym. 116

Mięso z cebulą pokrojoną na półksiężyce podsmażyć (posolić i popieprzyć) z łyżką oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w mniejszą kostkę i dodać do mięsa. Podlać lekko wodą i chwilę dusić. Na blaszkę dać łyżkę oleju, rozprowadzić. Położyć ciasto na blaszkę i ręką je równomiernie rozprowadzić.    Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy

W kuchni u Moniki
PIKANTNY GULASZ Z UDEK KURCZAKA 1350

cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami 111

świąteczny obiad proponuję kaczkę duszoną w soku z pomarańczy z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem na sypko  4 uda kaczki 2 szklanki soku z pomarańczy anyżek 2 goździki 2 ząbki czosnku świeży imbir(...)sojowy ok 4 łyżek płatki papryczki chili   O bsmaż kacze uda aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy. Dodaj przyprawy. Duś ok 1,5 godz. aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor. U gotuj ryż na sypko. P rzygotuj sałatę, zrób do niej sos: 3 łyżki - olej arachidowy ( nie koniecznie), łyżka sosu

AZgotuj!
Szekelygulyas 150

cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą (1/3 szkl) ,solimy ,dodajemy paprykę ,kminek przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 40 min na wolnym ogniu. Kapustę siekamy ,dodajemy do mięsa ,zalewamy wodą (kapusta musi być zakryta wodą) ,gotujemy do jej miękkości. Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy kilka minut ,cały

R'n'G Kitchen
Kotlety ziołowe z indyka z duszoną marchewką i ziemniaczkami 135

lekko rozbijam. Obtaczam je w jajku rozbełtanym z mlekiem i w mące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą rumiane. Ziemniaki obieram, myje i gotuje w osolonej wodzie. Tłuczemy kiedy będą odcedzone i miękkie Marchewkę skrobie, myję

ChilliJemy
Zupa węgierska 133

łyżki sproszkowanej papryki 2 łyżki margaryny Sposób Mięso pokroić na małe kawałki, zrumienić na rozgrzanej margarynie, przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać do mięsa, posypać papryką, posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą

Kuchenne aromaty
Pierś z kurczaka z papryką i mascarpone 205

mascarpone Sposób przygotowania: 1. Pierś myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. 2. Paprykę i cebulę kroimy. 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso. Następnie dodajemy cebulę i paprykę, dusimy. 4. Na koniec dodajemy mascarpone, suszoną bazylię i szczyptę chilli. Chwilkę dusimy. 5. Podałam z ryżem na sypko i sałatką szwedzką z ogórków . Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Botwinka 191

ćwiartka kurczaka Sposób wykonania: Warzywa (oprócz dużych buraków i ziemniaków ) obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, dodać pokrojone warzywa, mięso i przyprawy ( bez octu). Całość dusić pod przykryciem 1 godzinę i 10 minut. W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę

Na słodko lub wytrawnie
Bitki z karkówki z suszonymi grzybami 133

tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam solą oraz pieprzem. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam płaty mięsa oraz cebulę. Podsmażone mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję grzyby oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.  Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Żeberka marynowane w chilli 97

spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.  Następnego dnia na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju i obsmażam mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z ziemniakami z wody  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen