mięso duszone - 8529 przepisów (strona:152/569)

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami 162

ząbki czosnku pieczarki 300 g 4 liście laurowe 4 ziela angielskie kminek papryka chili pieprz sól gałka muszkatołowa Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Wrzucić do około litra gotującej się wody i dusić. W tym czasie pokroić drobno cebulę(...)czosnek, podsmażyć. Pokroić w paski pieczarki, a paprykę w słupki. Dorzucić na patelnię i smażyć. Podsmażone składniki przełożyć do garnka. Przyprawić wedle uznania. Dusić 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając, aby mięso się nie przychwyciło do garnka

Karola gotuje
KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM 173

kolor.Podlewamy 1 szkl.wody lub bulionem mięsnym.Lekko solimy.Dusimy mięso do miękkości.Mąkę przesmażamy na suchej patelni 1-2 łyżki na złoty kolor.Posypujemy nią duszone kotlety,mieszamy aby nie zrobiły się nam grudy-jak wolicie mięso możecie wyciągnąć,zrobić sos i znów je włożyć-sos doprawiamy ,chwilę zagotowujemy.Podajemy z ziemniaczkami i z surówką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 137

smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem oraz słodką papryką, podlewam oliwą, mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym duszę 10 minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę(...)cebulę oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut. Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką.  Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam

Wanilia i Kardamon
Kurczak z porem, papryką i suszonymi pomidorami 315

międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, cebulę i paprykę siekamy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. 3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut. 4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje. 5. Całość doprawiamy solą

Kuchnia domowa Ani
Bitki wieprzowe ze śliwkami suszonymi 108

Cebulę drobno posiekać, oprószyć sola, ½ łyżeczki cukru i podrumienić na tłuszczu. Mięso umyć, pokroić w plastry   i zbić tłuczkiem (do około 1 cm). Mięso przełożyć do rondla, dodać cebulę, pokrojoną paprykę, śliwki i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby podlać wodą, przyprawić do smaku. Dodać zmiażdżony czosnek i gdy mięso będzie miękkie, podać danie

Tradycyjna Kuchnia
Potrawka z kurczakiem+ film 141

paprykę w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i doprawiamy przyprawą do gyrosa , smażymy od czasu do czasu przewracając z każdej strony. Do mięsa dodajemy cebulkę , pieczarki a także paprykę. Całość mieszamy i dusimy do miękkości . Pod koniec duszenia dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i całość podlewamy wodą około 1 i 1/2 szklanki , doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie

Smakowite Dania
Filet z kurczaka z porami 243

smażymy do miękkości. 2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, a cebulę siekamy w kostkę. 3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut. 4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje. 5. Całość doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 292

Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się

VioletoweKucharzenie
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 132

wyrabiamy masę na klopsiki. Dłonie lekko skrapiamy olejem, z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdego klopsika obtaczamy w mące i odkładamy na deskę. Z tej ilości mięsa i dodatków wyszło mi dokładnie 26 klopsików idealnych na dosłownie dwa kęsy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Klopsiki najpierw smażymy partiami na złoto z każdej strony(...)zalejcie marchew wrzątkiem w garnku i krótko podgotujcie pod przykryciem, ok. 8-10 minut. Dopiero potem odcedźcie i przełóżcie ją na patelnię. Będzie wymagała odrobinę dłuższego duszenia na maśle. SKŁADNIKI KLOPSIKÓW 500g ciemnego mięsa mielonego z indyka 150g czerstwej, lekko suchej pszennej bułki 30g wędzonego bekonu 2 szalotki, 60g 1 ząbek czosnku 1 łyżka dobrej, ostrej musztardy 1 jajko

Karo in the Kitchen
Kapuśniak z mięsem mielonym 118

liści laurowych sól pieprz słodka czerwona papryka majeranek mały słoiczek koncentratu pomidorowego wykonanie: Cebulkę poszatkować, zeszklić na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodać mięso mielone (doprawić solą, pieprzem oraz papryką) i dusić przez około 20 minut. W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w półksiężyce. Wrzucić do garnka napełnionego wodą. Dodać ziele angielskie i kilka liści laurowych. Gdy marchew zacznie

Ania i Marcin gotują
Makaron z mięsem mielonym i młodą kapustą w sosie pomidorowym 220

Cebulę posiekać drobno, zeszklić na łyżce oliwy. Wrzucić mięso mielone, lekko przesmażyć. Doprawić słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Dodać do mięsa puszkę pomidorów przyprawić odrobiną oregano i bazylią. Wrzucić poszatkowana kapustę. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.  Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Odstawić. Do mięsa, pomidorów i kapusty dodać miętę. Jeśli jest potrzeba

Tagebuch po polsku
Ryż z kurczakiem i warzywami 157

kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, całość podsmażamy. Do mięsa dodajemy nasze warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy, podlewamy 1 szklanką wody, dusimy do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając. Na koniec do naszego mięsa i warzyw dodajemy ryż. Doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kassza jęczmienna z warzywami i sosem bolońskim 123

mieszamy. W rondlu rozgrzać oliwę , przełożyć mięso i chwilkę podsmażyć  . Dodać przyprawy według smaku  . Podlać 2 szklankami bulionu i dusić około 15 / 20 minut . Sos rozrobić w 1 szklance bulionu i wlać do mięsa , chwilkę zagotować. Podawać z kaszą . Pyszne proste i szybkie

Sama słodycz i szczypta chili
Bitki z szynki wieprzowej 252

sosie, który powstaje podczas duszenia wieprzowiny. Bitki wieprzowe z szynki są równie smaczne jak z rostbefu lub udźca wołowego, ale za to dużo tańsze niż tradycyjne bitki z wołowiny . Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: bitki z karkówki wieprzowej , a więcej przepisów z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Szczególnie polecam też przepis na szynkę duszoną , czy też żeberka(...)pokrojoną w piórka cebulę i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem, aż cebula się zeszkli. Do garnka z mięsem i cebulą dodajemy resztę mąki i przyprawy np. rozgniecione ziarno ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i liście laurowe. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 60 minut. (musimy sprawdzić czy szynka jest już miękka), na koniec doprawiamy roztartym majerankiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wołowy z czerwonym winem. 101

godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 15 minut

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z kurczakiem i selerem 195

pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą, oliwą, odstawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, podlać ćwierć szklanki wody i dusić ok 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Mięso ostudzić. Seler marynowany i kukurydzę osączyć. Seler naciowy pokroić w cienkie ukośne plastry. Śliwki pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać octem, odstawić

Obiad gotowy
Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 270

Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki); 6 łyżek bułki tartej; 2 duże jaja; 300 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet.  Żółty ser zetrzeć(...)grube wiórki). Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić, aż znaczna większość wody odparuje. Wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jaja i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać pokrojone papryki i wystudzone, podsmażone pieczarki

Gospodyni Miejska