mięso duszone - 8529 przepisów (strona:159/569)

Klopsiki z natką pietruszki 190

Naszym domu bardzo często przygotowujemy rożnego rodzaju klopsiki, pulpety czy też kotleciki z mięsa mielonego. Tym samym dzisiaj przygotowałam klopsiki z natką pietruszki, które poddusiłam z esencją do duszonych mięs Knorr. Esencje te dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-)  Klopsiki z natką pietruszki SKŁADNIKI(...)koncentratu pomidorowego  1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia  1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr 600-700 ml bulionu np. wołowego  1 łyżka mąki PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leniwa wieprzowina 162

Leniwa wieprzowina Potrawa , której nazwa mówi w zasadzie wszystko . Cudownie krucha , powoli pieczona w niskiej temperaturze wieprzowinka ,a właściwie mięsko gulaszowe . Niewiele potrzeba do wykonania tej

Ogrodnik w podróży
Duszona słodka kapusta 243

smażymy boczek z kiełbasą – przez ok. 5 minut do wytopienia się tłuszczu. Podsmażone boczek i kiełbasę dodajemy do kapusty na ok. 10 minut przed końcem jej duszenia i dokładnie mieszamy. Duszoną kapustę podajemy na ciepło albo samodzielnie (najlepiej z pszennym pieczywem), albo jako dodatek do innych dań (zwłaszcza z wieprzowiny). Uwagi Jeśli nie mamy świeżego (lub mrożonego) lubczyku, możemy(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-129 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Z marchewki i żeberek gotujemy wywar Pokrojone warzywa i mięso Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę Duszona słodka kapusta Post Duszona słodka kapusta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Kurczak -Murgh ka salan 241

cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć ze wszystkich stron. Mieszać często. Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać i dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem

O kuchni z uczuciem
Boeuf Strogonow 295

podsmażone mięso z cebulą, które przed tym najlepiej przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Dusić przez około godzinę i dwadzieścia minut (jak zwykle doradzam próbowanie czy mięso jest już wystarczająco miękkie). Na końcu wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem dosypać jeszcze kolejną porcję oregano i wymieszać. Specjalnie nie napisałam ilości

Karola gotuje
Kapusta włoska z kabaczkiem i mięsem 101

bulionem. Dusimy na małym ogniu. Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty. Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości. Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy. „Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy

R'n'G Kitchen
Zupa Meksykańska 204

papryki ostrej i słodkiej bazylia, oregano kmin rzymski natka pietruszki   Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pomidory przed

ChilliJemy
Domowy pasztet. 184

myjemy i kroimy na pół. cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z wątróbką, dodajemy wszystkie przyprawy, dusimy na małym ogniu około 25 minut aż zmięknie. Ugotowane mięso i wątróbkę mielimy, ja miksuję wszystko w malakserze. Następnie dodajemy: bułkę tartą, śmietanę,i roztrzepane jajka. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Masę

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone żeberka a la ratatouille 215

zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem pieczenia (patrz porady) potrawa jest łatwa i mało(...)dość dużą kostkę o boku ok. 4 cm. Główki czosnku kroimy bardzo ostrożnie na pół w poprzek ząbków (patrz zdjęcia). Dość dużą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Kawałki mięsa obsmażamy z wszystkich stron przez 10 minut, aż do zarumienienia. Jeśli żeberka nie są wyjątkowo chude, nie używamy w tym celu żadnego dodatkowego tłuszczu. Na dnie brytfanny układamy żeberka i czosnek

Kulinarna Pokusa
Banica z mięsem drobiowym 195

masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą paprykę. Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić(...)dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko osolić i wymieszać. Do masy mięsnej dodać jogurt wymieszany z jajkami. Dokładnie wymieszać. Masło roztopić w garnuszku. Tortownicę wysmarować masłem. Posmarować płat ciasta masłem, następnie rozsmarować na nim trochę masy mięsnej, na wierzchu ułożyć trochę szpinaku. Zrolować i ułożyć w tortownicy. Postępować tak z kolejnym płatem ciasta, aż do zużycia mięsa

królestwo garów
Pierś z kurczaka w jogurtowym sosie z imbirem i cytryną 345

oczkach marchew. Podduś do miękkości, posól i popieprz delikatnie. Do jogurtu dodaj 1/3 szklanki gotującą wodę z ziemniaków, aby go zahartować. Podczas gdy warzywa się duszą, rozgrzej drugą patelnię, przesmaruj olejem i połóż pokrojone mięso. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty. Dolej jogurt do warzyw, sok z cytryny i imbir. Gdy mięso jest

Pasje Jolki
Makaron z kurczakiem w porowo-cukiniowym sosie śmietanowym 142

pora i smażymy chwilę wszystko razem. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu, czosnku granulowanego i dalej smażymy. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy cukinię, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy chwilę. Do niedużego garnuszka wlewamy śmietankę i pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Pogdrzewamy na niewielkim ogniu do momentu roztopienia się serka. Następnie całość

Smaki Na Talerzu
Schab duszony z cebulą 269

Dziś prosty, klasyczny przepis na pyszny obiad. Schab duszony z cebulą to danie, które jest naprawdę szybkie i łatwe do zrobienia.  Mięsko wyszło delikatne, miękkie i aromatyczne.  Schab podałam z ryżem i  surówką z białej rzodkwi i marchewki . S kładniki: 6 plastrów schabu 4 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)tłuszcz, ubsmażyć mięso z dwóch stron, zdjąć z patelni i wrzucić cebulę z czosnkiem, lekko oprószyć solą, majerankiem i papryką, zeszklić. Do cebuli dodać  mięso, ziele angielskie, liść laurowy i podlewam szklanką wody. Dusić na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewać małą ilością wody

magiczna kuchnia Kasi
Węgierski gulasz wołowy 236

podsmażamy je, wkładając na gorący tłuszcz. Cebulę kroimy w grube piórka, czosnek grubo siekamy i wrzucamy je do podsmażonego mięsa. Smażymy kilka chwil, po czym wrzucamy grubo pokrojone razem ze skórką pomidory oraz pomidory z zalewy, razem z płynem. Dusimy całość przez około 5 minut. Na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Następnie wrzucamy je na patelnię z mięsem

Kuchenna Kontrrewolucya
Placki z płatków owsianych z duszonymi pieczarkami 292

Placki owsiane to proste w przygotowaniu i sycące danie. Możemy je podawać zarówno z mięsem jak i warzywami. Ja najbardziej lubię wersję z duszonymi pieczarkami. Placuszki z płatków owsianych to także świetny sposób na wykorzystanie masy, która pozostała nam po przygotowywaniu mleka owsianego . Placuszki z płatków owsianych: 2/3 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego) 3 czubate łyżki płatków owsianych

Dieta bez mleka