mięso duszone - 8529 przepisów (strona:159/569)

Bryzol z warzywami w sosie paprykowym 136

bryzol. Zamiast tradycyjnego , podawanego z pieczarkami zrobiłam z niego danie w iście wiosennym klimacie! Z papryką , porem i cebulką ,duszone w paprykowym sosie – pycha! Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI : * wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g * papryka – 2 szt * por – 1 szt * cebula – 2 szt * bulion warzywny(...)oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy. W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę i przesmażamy. Dodajemy mięso , odrobinę solimy i obsmażamy z dwóch stron. Podlewamy bulionem , dodajemy paprykę , chili i pieprz i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas obracając. Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojonego w krążki pora. Delikatnie

Ostra na Słodko
Spaghetti bolognese 206

Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomysł na… kurczaka z rabarbarem 110

drobno. W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso się podsmaży zmniejszamy ogień i dodajemy rabarbar i seler. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wedle uznania – ja podałam z brązowym ryżem i smakowało wyśmienicie. Smacznego

Kucharzyca
Pasztet drobiowy 183

musi być w wodzie zanurzone . Dołożyć włoszczyznę – marchew, pietruszkę i por   -   i resztę przypraw do wywaru. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 1 i ½ godziny – mięso drobiowe musi łatwo odchodzić od kości .  Wyjąć mięso z wywaru, ale nie gasić ognia. Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę i parzyć 5 minut

Grunt to przepis!
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 176

patelni z 2 łyżkami oleju rzepakowego do momentu, aż się zeszkli. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do cebuli. Podduszamy kilka chwil i na patelnię dokładamy pokrojone mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku i podsmażamy, aż pierś z każdej strony będzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę(...)kostkę, selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra. Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez fasolki) i ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki. Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem

Kuchenna Kontrrewolucya
Żeberka w sosie śliwkowym 117

podlewam od czasu do czasu wodą. Po pół godzinie dodaję wino i dalej smażę, dodaję część śliwek obranych, kardamon, cynamon, anyż, i na wolnym ogniu duszę żeberka przewracając je od czasu do czasu. Jak mięso będzie już prawie miękkie dodaję resztę śliwek, żeby zachować ich cząstki. Żeberka smażę aż mięso będzie miękkie. a sos gęsty. Jak sos za bardzo zgęstnieje

wesoła kuchnia
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 225

spędzić ok. 1,5 godziny, to nie będzie nas zbytnio absorbował. Wystarczy zajrzeć do niego co 30 minut i polać sokami wypływającymi z mięsa. Właściwie obiad zrobi się sam ;). Tym razem do kurczaka podałam duszoną marchewkę i purée ziemniaczane, ale równie dobrze będzie smakował z pieczonym ziemniakami i mizerią albo Waszą ulubioną sałatką. Polecam! Kurczak pieczony z cytryną(...)minut, co 30 min. polewając mięso sokami, które z niego wypływają. Można je też odwracać w trakcie pieczenia, nie jest to jednak konieczne. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej, głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać marchewkę i podsmażyć przez kilka minut. Dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem

Obiad za dychę
Schab z dzika z grzybami. 206

Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na smalcu, następnie dodać rozdrobnione grzyby ( nie moczę grzybów przed dodaniem do cebuli), podsmażyć. Następnie dodać wino, bulion i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i cukrem. Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić

królestwo garów
Duszona cukinia z suszonymi pomidorami 201

Odkąd znam to danie, to cukinia w moim domu jest zawsze. Duszona cukinia z suszonymi pomidorami jest pysznym, sycącym daniem, które możesz przygotować w chwilę . Z kawałkiem mięsa stanowić będzie bardzo smaczny i satysfakcjonujący posiłek. Inspiracją było… opakowanie soli ziołowej, na którym był podobny przepis Duszona cukinia z suszonymi pomidorami , pyszne niskowęglowodanowe danie, przepis – porcja(...)Pomidory suche warto wcześniej namoczyć w łyżce wody. Cukinię pokrój na kawałki o wielkości około 2 cm, wrzuć do rondelka, dodaj oliwę z oliwek i duś pod przykryciem kilka minut. Dodaj suszone pomidory i duś kolejne kilka minut. Razem cukinia nie powinna być na gazie więcej niż 10-15 minut, powinna być wciąż jędrna i nie może się rozpadać . Dosól

PaleoSMAK
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 211

zapraszam na gołąbki z młodej kapusty. To są chyba najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko.  Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. 150

zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut. Makaron ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał. Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso

Na słodko lub wytrawnie
Eintopf z kurczakiem, pieczarkami i pomidorkami 151

ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób soczyste i miękkie. Przepis godny polecenia, szczególnie na leniwe weekendy, by mieć więcej czasu dla siebie i dla rodziny(...)kostkę, cebulę pokroić w piórka, a pieczarki umyć i odkroić dłuższe ogonki. W dużym, żaroodpornym naczyniu ułożyć mięso, pomiędzy ziemniaki i cebulę, a na górę pieczarki oraz pomidorki. Całość podlać bulionem i przykryć (np. folią aluminiową). Wstawić do piekarnika, pod przykryciem dusić 30 minut, a następnie odkryć i zapiekać około 10 minut. Smacznego! :) * polecam wybrać filety z podudzia, gdyż

Kraina Miodem Płynąca
Risotto z kurczakiem, warzywami i grzybami leśnymi 165

mięso nie będzie surowe. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również umyć i pokroić w kostkę, po czym wrzucić warzywa do mięsa, wlać 1/2 szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić. Brokuł umyć, obrać w różyczki i dodać do warzyw, gdy już zaczną lekko mięknąć. Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie, wyłączyć palnik. Ryż w torebkach wrzucić(...)rozciąć i wsypać ryż do garnka, zalać koncentratem bulionu drobiowego, dodać suszone grzyby i gotować, aż ryż nie będzie twardy. W razie potrzeby dolać wody. Ugotowany ryż przełożyć do mięsa i warzyw, wymieszać i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Uwagi: Grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami. #krakus, #smacznieiszybko

Passions hobbies life
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą 215

kurczaka Skworcu (tu kupisz) 1 łyżeczka liścia lubczyku Piątnica  (tu kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną(...)Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony gotujemy znacznie krócej. Makaron mieszamy z kurczakiem. Przygotowanym

VioletoweKucharzenie
Strogonow 195

Obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki dodajemy do cebuli o dusimy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec duszenia pieczarek dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojone mięso. Bulion odcedzamy, dodajemy nasze składniki z patelni, koncentrat pomidorowy, marchewkę, dolewamy wody (tak aby łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką 175

roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadały podczas duszenia. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Potem dusić bez przykrycia aż odparują wszystkie soki, które puściło mięso podczas obsmażania. Na dnie patelni powinnien powstać taki ciemny osad (ja mówię na to lekka przypalenizna), który sprawi, że sos będzie ciemny. Następnie wlać gorącą

Monia miesza i gotuje