mięso duszone - 8529 przepisów (strona:167/569)

Gulasz wołowy z marchewką w sosie ze świeżych pomidorów 165

olej rzepakowy- 1 łyżka Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, wraz z dodatkiem pokrojonej cebuli. Kiedy mięso będzie lekko zarumienione wlać bulion warzywny i dusić pod przykryciem 30 minut. Po upływie wskazanego czasu dodać pomidory (uprzednio sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone na większe części), pokrojoną w plastry marchewkę

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 141

szczypta oregano Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso kurczaka, suszone pomidory, zalać gorącym bulionem i dusić razem ok 5 minut. Dodać śmietankę, zagotować, doprawić do smaku. Wrzucić szpinak, a gdy zwiędnie, wszystko wymieszać. W międzyczasie ugotować al dente makaron w lekko osolonej

Obiad gotowy
Zielona potrawka z kurczaka. 393

oliwie, lekko oprószając solą i pieprzem oraz dodając oregano. Kurczaka pokroić w paski. Zwiększyć ogień i dodać na patelnię. Smażyć około 10 minut przewracając kawałki mięsa co jakiś czas. Dodać śmietankę i pesto. Dusić kolejnych kilka minut. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami

zadanie-gotowanie
Penne z sosem bolońskim na sposób Josha 125

oregano, tymianek, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Cebulę, czosnek, paprykę i posiekane w kosteczkę chili podsmażyć na oliwie, dodać mielone mięsa i smażyć chwilkę. Dolać bulion przyprawy i dusić na nie dużym ogniu.  Po 5 minutach dodać pomidory z puszki i wino. Gotować na niewielkim ogniu aż płyn się zredukuje. Przyprawić do smaku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zrazy schabowe z ogórkiem, boczkiem i chrzanem 200

całość, zaczynając od strony z farszem a końce spiąć wykałaczką.  Obsmażyć na niewielkiej ilości smalcu, zaczynając od strony, na której jest łączenie mięsa. Jak mięso się lekko zrumieni, podlać gorącą wodą i dusić pod przykryciem przez ok 20-25 minut.  Podawać polane sosem żurawinowym lub pieczeniowym.  Osobiście wolę sos żurawinowy - za lekką słodycz.  Do sosu należy

Ze smakiem bez glutenu
GULASZ Z MIĘSA I BAKŁAŻANA Z ZALEWY 150

garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy smażę na rumiano. Czosnek przeciskam przez praskę. Bakłażana z zalewy drobno siekam. Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi

Gotowanie Patki
Placuszki z batatów z chili con carne 215

gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek i mięso. Usmażyć. Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić ok. 10 minut. Dodać wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać pomidory i pastę pomidorową, następnie dodać przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut

Czerwień i błękit
Żeberka anyżowo-czosnkowe 116

złoty kolor. Osączyłem na papierowym ręczniku. Przełożyłem do wysokiego garnka, dodałem pokrojony w plastry imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, sambal oelek, sos sojowy, cukier i wodę. Dusiłem na małym ogniu około półtora godziny. Gdy mięso zaczęło odchodzić od kości, wlałem ocet, gotowałem kolejne 10 minut

R'n'G Kitchen
Golonka w marchewce z groszkiem 198

kostkę i dodajemy do odsączonego groszku. Golonkę pozbawiamy skóry, kości i tłuszczu. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy mięso, dolewamy ok. 100 ml rosołu i możemy dusić na patelni pod przykryciem ok. 10 minut lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C przez 10 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami 257

środki i wyrzucić. Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone cukinie ułożyć na blasze

Z miłości do słodkości
Lasagne z cukinii 182

cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Beszamel: Składniki: masło – 2-3 łyżki  mąka pszenna – 2 łyżki mleko – 300 ml sól pieprz gałka muszkatołowa

Aromatyczne Podróże
Sos boloński. 105

łodygi selera pokroić w kostkę. Dodać do boczku i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchew i mięso. Smażyć do czasu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dodać wino i dusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu

zadanie-gotowanie
Lunchbox #5 - makaron razowy z rukolą i kurczakiem. 200

zastąpić połówkami pomidorków koktajlowych), pokrojone drobno 1 łyżeczka łuskanego słonecznika, nieprażonego, bez soli pieprz 1. Pierś kurczaka wrzuć na patelnie i zalej niewielką ilością wody. Duś chwilę pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Powinno być miękkie i soczyste. 2. Ugotuj makaron al dente, następnie przepłucz go zimną wodą.  3. Wymieszaj makaron z pesto, pomidorami i rukolą

Powiedz dietom nie
MAKARON Z KURCZAKIEM I KURKAMI 165

kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podpiekamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso kurczaka i przyprawy. Chwilkę smażymy aż mięso się trochę podpiecze, następnie wlewamy bulion i dusimy sos około 15 minut.  Do sosu dodajemy umyte kurki , mieszamy i doprawiamy do smaku. Mąkę, śmietanę i 1/4 szklankę wody mieszamy trzepaczką i wlewamy do sosu

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym 206

kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli aby lekko zmiękła, następnie dodajemy groszek oraz mięso mielone. Doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso się zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie  przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam

W kuchennej krainie

Proponowane wyszukiwania