mięso duszone - 8529 przepisów (strona:174/569)

Zapiekanka po chłopsku . 138

dowolnego bulionu  Wykonanie : Mięso umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawy i wymieszać. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso i cebulę pokrojoną w piórka , chwilkę podsmażyć, następnie wlać bulion i dusić na małym ogniu około 30 minut    . Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w grubą kostkę ,kapustę odcedzić z wody

Sama słodycz i szczypta chili
Weneckie ragu z kaczki 159

powrotem wkładamy do garnka, wlewamy wino, puszki pomidorów, bulion z kostki, dodajemy liście laurowe, cukier i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając. 2. Mięso delikatnie wyjmujemy z garnka. Przy pomocy dwóch widelców zdejmujemy skórę, a mięso oddzielamy od kości; mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy 2 łyżki

My Culinary Art
Udka faszerowane pieczarkami, porem i marchewką 411

zachęcam Was do przygotowania faszerowanych udek z kurczaka. Wystarczy udka wyluzować i nafaszerować przesmażonymi warzywami. Jeśli macie ochotę na inne danie z wykorzystaniem mięsa drobiowego to zachęcam do przygotowania udek w cytrynach lub duszonych w pysznym, lekko słodkim sosie .  Składniki na porcję dla 4 osób*: 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek  1 marchewka(...)biała część pora sól, pieprz żółty ser olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem.  W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Por umyć i pociąć w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Ugotować
Gulasz wieprzowy z pomidorami, fasolką i kukurydzą 109

następnie przełożyć do garnka. Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), listki laurowe, bazylię, tymianek i ziarenka pieprzu. Całość wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem. (Woda jest zbędna). Pod koniec gotowania dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Gulasz podgotować z 2-3 minuty i w razie

Di gotuje
Gulasz wieprzowy z pomidorami i bazylią (z boczku) 150

tłuszczu i następnie przełożyć do garnka. Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), listek laurowy, bazylię i ziarenka pieprzu. Całość wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem. (Woda jest zbędna). W razie potrzeby gotowy gulasz doprawić do smaku

Di gotuje
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 258

utrzymaniu czystości. Wykorzystywać można go do woli w daniach zarówno wytrawnych jak i w deserach. Tu widać, że podałam kuskus pełnoziarnisty przełożony na przemian z warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu(...)czasie do szklanej miseczki wsypałam kuskus pełnoziarnisty i zalałam wrzącą wodą, całość wymieszałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem i odstawiłam do napęcznienia. W momencie, w którym mięso stało się miękkie wyłożyłam na nie mrożone warzywa, przykryłam i dusiłam dalej. Dusząc warzywa szczególną uwagę zwracałam na pędy bambusa, które potrzebują najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące i al dente, wtedy mam pewność

Blondynka Gotuje
Potrawka z indykiem 151

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, paprykę w paseczki. Wszystko osobno podsmażamy i przekładamy do głębokiego rondla w którym będzie dusić się cała potrawka. Wsypujemy mrożone warzywa i pomidory z puszki. Z przygotowanego mięsa wyrabiamy malutkie kuleczki, które krótko obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy do rondla z warzywami, podlewamy dwiema szklankami gorącej wody  i gotujemy

Kulinarne przemyslenia
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 195

czerwonej 350g zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 ząbek czosnku 1 jajko Garść bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju(...)Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Pulpeciki: Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy i wbić jajko. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować małe pulpeciki.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy

Fabryka pomysłów
Gulasz z indyka w sosie własnym 500

szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Poniższy gulasz jest świetny w smaku, a mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować w zwykłym garnku, tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy (co najmniej 1-1,5 godziny na małym ogniu).  Składniki na 3-4 porcje(...)garnku rozpuścić masło klarowane. Następnie przesmażyć mięso wraz z cebulą. Gdy mięso się zetnie to wlać wodę i dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się

Ugotować
Gulasz piwny 228

mięsa i sosu dosypujemy wszystkie przyprawy i zioła oraz cukier, mieszamy, a następnie wsypujemy warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko na małym ogniu przez ok. 1,5 h, do czau, gdy mięso zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania mieszajcie całość dość często, żeby zapobiec przypaleniu. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie sól

Cooking Monster
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym 255

dodajemy por i mieszamy. Mięso mielone i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy przez chwilę. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę masy ziemniaczanej, na nią układamy mięso mielone z pieczarkami i nakrywamy drugą połową puree. Całość wygładzamy i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut w temp

e-PrzepisyKulinarne
Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem 156

następnie schładzamy zimną wodą - skórka schodzi wręcz sama! Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy na patelnię.  Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia mięsa, układamy na nie salsę i pieczemy dalej :) Gotowe!  Skusicie się? :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Gołąbki 320

rosołowa drobiowa 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek pół łyżeczki soli 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu 2 jajka odrobina pieprzu 70 dag chudego mięsa z łopatki wieprzowej 1 dużą zwarta główka kapusty Bulion do duszenia gołąbków Ostrym nożem wyciąć głąb z kapusty, tak aby nie uszkodzić liści. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę włożyć do wrzątku, gotować(...)smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Podawać

Praktyczna pl
Zapiekanka gyros 2377

kosteczkę i usmażyć w przyprawie gyros. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25 min w 180 °C. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym. Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo

Kto ugości moich gości?
Patisony nadziane 79

Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę. Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i pieprzem(...)oleju słonecznikowym (50 ml) podsmażyłem cebulę, dodałem pulpę, łyżeczkę koncentratu, bazylię, dusiłem 15 min na wolnym ogniu (ma być gęsty). Do smaku doprawiłem cukrem i solą

R'n'G Kitchen
Warzywa duszone z kurczakiem 198

pieprz prosto z młynka -bazylia w listkach -ziemniaczki młode Umyj mięso, włóż do miski, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, pieprz. Wymieszaj. Przygotuj naczynie do duszenia, na dno daj kurczaka, następnie zasyp go warzywami. Przykryj, duś. Dodaj ziemniaki, duś. Pod koniec rozpuść we wrzątku esencję do duszonych warzyw i wlej.  Duś jeszcze trochę. Ja moje danie

Z Kuchni Do Kuchni