mięso duszone - 8529 przepisów (strona:170/569)

Gotowane klopsy z szynki 148

imbir i cynamon - do smaku * szklanka rosołu Przygotowanie : Wszystkie składniki na klopsy dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i uformować kulki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z każdej strony, podlać szklanka rosołu i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami i surówką

Magiczne Życie Marty
Kurczak faszerowany rukolą 132

dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy rozdrobniony czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną rukolę, chwilkę dusimy aż rukola straci surowość, studzimy. Na rozbite mięso układamy rukolę i dokładnie zwijamy w roladę. Papier do pieczenia smarujemy oliwą obsypujemy oregano, układamy mięso, w papier zawijamy dokładnie roladkę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
porcje kurczakowe z cebulą duszone... 134

zrumienić porcje, wyjąć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć krótko ćwiartki obranych cebul włożyć do cebuli porcje kurczaka, wlać wodę, przyprawę w płynie i zagotować dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa podać na obiad z czym się lubi.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kuchenne abc - folia aluminiowa 196

witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych, gdyż duszą się we własnym sosie." Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy wie, że nie bez znaczenia jest fakt, którą stroną folii owiniemy nasze produkty.... Jeśli chcemy upiec

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem 152

czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mielone mięso i całość podsmażamy kolejne 5 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, sól, pieprz i dusimy kolejne 10 minut. W tym czasie pomidory się rozgotują, a sos lekko zredukuje. Dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz powinien

Smak mojego domu
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 133

Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z jabłkami? Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny. Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 500 g białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak w porach 175

tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy około 20 min. pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Pobite gary Barbary
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 122

praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin. Po nałożeniu na talerze posypać startym parmezanem i świeżą lub suszoną bazylią

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z mieszanką chińską i tajskim sosem chili 187

Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, papryką oraz 3 - 4 łyżkami sosu tajskiego. Pozostawiamy do zamarynowania na około 15 minut. Po tym czasie mięso podsmażamy na oleju, dodajemy mieszankę chińską i dusimy pod przykryciem kilka minut ( jeżeli potrawa zbyt bardzo przywiera można dodać odrobine wody ). Od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem i prażoną cebulką. Dodatkowo

Smaki Ewy
Chili con carne 154

rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso lekko się podsmaży dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać fasolę i sos sojowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 10 minut. Jeśli trzeba (danie

Pociąg Do Kuchni
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką 135

plastry. Myję , pozbawiam nasion papryki i kroję w piórka cebulę i czosnek w plasterki.  Cebulę i czosnek podsmażam na niewielkiej ilości oleju, dodaję zamarynowane mięso , obsmażam z każdej strony. Zalewam wrzątkiem i duszę 30 minut.  Po tym czasie dodaję pieczarki i papryki. Gotuję jeszcze 15 -20 minut, do miękkości.  Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią, wymieszaną w małej

Takie tam pichcenie
Gulasz z warzywami 184

przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić do smaku. Rozgotowana cukinia zagęszcza nam fantastycznie

na moim stole...
Leczo dla malucha 145

łyżki oleju kokosowego , u mnie od Olini 1 łyżeczka oleju lnianego , u mnie od Olini Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju kokosowym. Mięso kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Dusimy około 15 minut, na wolnym ogniu, dolewając 4 łyżki wody. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i w razie gdyby cukinia była nieco sucha, podlewamy odrobiną wody

MamaOskarka
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 139

miąższ (nie wyrzucamy go). Pieczarki podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso i część miąższu z cukinii. Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.   Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C. Ok 5 min przed końcem

Passion of Cooking