mięso duszone - 8529 przepisów (strona:175/569)

Duszona wołowina 113

` Składniki: 800g mięsa wołowego 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku 50g pora 2 łodygi selera naciowego 3 listki laurowe , 2 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie

Gaździnka warzy
Mielone z kaczki 141

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby pokruszyć, nie moczyć. Cebulę z dodatkiem szczypty soli,poddusić na tłuszczu, dodać grzyby, dusić aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę wody. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę i cebulę z grzybami, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Otrzewną dokładnie umyć i osuszyć. Mięso podzielić na kotlety, zawijać

królestwo garów
Polędwica Wellington 182

Efektowne danie główne na specjalną okazję, czyli Beef Wellington jest to polędwica wołowa zapiekana w cieście francuskim. Dodatkowo między ciastem a mięsem znajduje się warstwa pasztetu z wątróbek drobiowych oraz duszonych na maśle borowików. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej 1 płat gotowego ciasta francuskiego 200 g borowików 200 g pasztetu z wątróbek drobiowych garść posiekanej natki pietruszki 1 jajo(...)koniec dodając natkę pietruszki, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć masę grzybową, a na niej mięso, które posmarować pasztetem. Zawinąć, podwijając pod spód brzegi i odcinając nadmiar ciasta. Z odciętego ciasta wykroić wąskie paski o grubości około 1 cm. Ułożyć "roladę" na blaszce pokrytej papierem

wyzwania kuchenne
Kacze udka z dynią i ziemniakami 99

Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę takiej samej wielkości, niezbyt drobno. Dodać do udek ziemniaki i dynię oraz pokrojoną w paski paprykę, lekko przemieszać i dusić ( w razie potrzeby podlać rosołem lub wodą) Kiedy mięso i ziemniaki będą juz miękkie danie nałożyć na talerze, udekorować zieleniną, (u mnie świeży majeranek i polana oliwą sałata

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 123

czosnek. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażać razem ok. 5 minut na średnim ogniu, po czym dodać natkę pietruszki i dusić pod przykryciem ok. 1 minuty. Zestawić z ognia i zostawić do przestygnięcia. Do miski włożyć mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i zagnieść. Dołożyć przestygnięte pieczarki z cebulą i zagnieść ponownie. Z tak przygotowanego mięsa formować małe kule(...)smażyć po ok. 3 minuty z obu stron, by mięso się zrumieniło. Gotowe klopsiki przełożyć do małego garnka, zalać olejem z patelni, dodać 2-3 łyżki gorącej wody i na małym ogniu dusić pod przykryciem ok. 5 minut

W SMAK
Bigos z dynią i pieczarkami 210

łyżki przecieru pomidorowego smalec do podsmażenia mięsa papryka słodka, kminek sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu. Mięso umyj, pokrój na kawałki, przypraw słodką papryką i dodaj do cebuli. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Pieczarki pokrój w plasterki, dynię w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie przypraw solą i pieprzem i dodaj

Ze smakiem i z pasją
Placek po węgiersku z gulaszem 128

pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.W razie konieczności podlewać pozostałością bulionu lub wodą.  Pod koniec gotowania dodać pokrojone pieczarki , aby się nie rozgotowały.  Mąkę dobrze

Aromatyczne Podróże
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 70

minut na średnim ogniu. Na drugiej połowie masła podsmaż pokrojoną w paski paprykę , drobno posiekaną cebul ę i czos nek . Dodaj do mięsa razem z pomidorami wraz z zalewą , mieloną papryką słodką i ostrą , duś pod przykryciem jeszcze około 25-30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe.  Zamiast masła możemy użyć innego tłuszczu np. olej

Przepisy i porady kulinarne
Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami 129

dolewamy tyle wody, aby pokryła nam wszystko, nie więcej. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, musztardę i miód. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. 4. Mięso wyciągamy z garnka i dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy z powrotem, dodajemy suszoną natkę pietruszki, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar płynu, aż sos stanie

My Culinary Art
Pulpety z papryką i pieczarkami 129

konsystencja gęstej papki. Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty.  Z mięsa formujemy nieduże pulpety. (Ich ilość powinniśmy dostosować do wielkości patelni, na której przygotowujemy potrawę. Ułożone obok siebie powinny bez problemu się na niej mieścić) Pulpety obsmażamy na oliwie(...)podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron lub ziemniaki nie mają tej potrzeby. Wówczas nie rozrzedzamy tak sosu bulionem. Całość dusimy 30 minut. Po około 15 minutach, gdy smaki mięsa i warzyw się połączą, próbujemy sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy.  Podajemy z kaszą lub innymi dodatkami. Smacznego

Smak mojego domu
Roladki schabowe z kiszoną kapustą i kurkami - kategoria mięso 205

pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą.  1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć(...)smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody.  Włożyć roladki do sosu, dusić po przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Indycze podudzia w miodzie i winie 98

kilka razy by całe były w marynacie. Odstawić na ok godzinę. Wstawić na ogień, dodać pokrojone na kawałki marchewki, pietruszkę i cebulę. Podlewać wodą i dusić do miękkości ok godzinę, półtorej. Na koniec wyjąć mięso, a warzywa zmiksować dodając śmietanę. Sosem polać golonki. Podawać z pieczonymi ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym 251

Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub maśle. Kiedy się ładnie zeszkli dodajemy pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i dusimy, aż odparuje cała woda. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy gładką masę. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy po łyżce pieczarek

e-PrzepisyKulinarne
Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem 141

Filety z kurczaka są dobrze doprawione, następnie delikatnie na oleju rzepakowym podsmażone.  Pory w plasterkach są dodane, niewielką ilością wody zalewane, chwileczkę duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane,   a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane.   Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom(...)dusimy jeszcze ok. 15 min. Brokuły powinny być al dente. Całość doprawiamy do smaku wg uznania, pieprzem, solą. W tym czasie gotujemy ryż bez soli wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody, odcedzamy. Kiedy mięso będzie gotowe, powstałym wywarem zalewamy ryż i całość zagotowujemy lub pozostawiamy pod przykryciem, smaki wówczas się zmieszają.  Kurczaka podajemy z ryżem, duszonymi

Moniki Smakołyki
Zupa gulaszowa na bogato z przyprawami Plenus. 107

rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i lekko podsmażamy.Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę,dolewamy około 1l wody dusimy pod przykryciem około 18 minut, następnie dodajemy umyte i pokrojone w pół plasterki pieczarki.Gdy mięso będzie jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki paprykę i paprykę chili. i dodajemy resztę wody, wody

Sama słodycz i szczypta chili