kurki - 691 przepisów (strona:24/47)

Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym 169

Decco  200 ml ciepłej wody  szczypta soli  łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini  na sos kurkowo-śmietanowy:  350 g kurek, dokładnie oczyszczonych i osuszonych  2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli  szklanka śmietanki do gotowania, 12%  2 szczypty suszonego cząbru(...)minut, ciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut. W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek

Moja smaczna kuchnia
Omlet z kurkami 176

Post Omlet z kurkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Grzyby. Do smarowania. Pasta grzybowa z kurek i moreli 199

kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna. Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny smak. Według mnie oddzielnie smakują o wiele lepiej. Nie jesteś przekonany czy polubisz pastę grzybową ? W takim razie może będzie Ci smakowała Pasta z fasoli

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo. Grzyby. Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami, na zakwasie 129

tego z grzybami. Jakiś czas temu piekłam chleb z suszonymi borowikami a teraz postanowiłam dodać świeżych pieprzników jadalnych . Czułam, że to będzie dobry pomysł. I tak było - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury. Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego, że jest cieplej i czasami wręcz

Smaczna Pyza
Jajka zapiekane z kurkami 115

Składniki na porcję: 3 jaja garść kurek lub ewentualnie pieczarek 1/2 średniej cebuli sól, pieprz tarty żółty ser do posypania tymianek łyżka masła Grzyby oczyścić, cebulę posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić pokrojone grzyby i cebulę - udusić. Posolić do smaku. Grzyby ułożyć w miseczce do zapiekania, zalać jajkami - NIE ROZTRZEPANYMI ! Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać żółtym serem i tymiankiem

kolorowotorcikowo
Polędwiczka w sosie kurkowym 259

pobliskim bazarku zaczęli sprzedawać kurki, nie mogłam przejść obojętnie, a że trafiło się trochę wolnego między egzaminami, mamy efekt :) Dodatkiem do polędwiczki są kuleczki ryżowe z warzywami, przepis pojawi się w najbliższym czasie w oddzielnym poście. Zainspirował mnie przepis z bloga  Czary Gary .  Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około(...)kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Dzień przed pieczeniem zamarynowałam mięso w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso postało w lodówce przez

Czerwona Porzeczka
Wytrawna włoska crostata 171

naszych lasach rośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste(...)rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz:   150g boczku- najlepiej pancetta,  1/2 szklanki startego żółtego sera,  300g kurek, szalotka,  1/2 pęczka natki pietruszki,  szczypta świeżego tymianku,  jajko,  50g parmezanu,  sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić

Z miłości do słodkości
Wiosenne sakiewki z kurczaka z gorgonzola i kurkami 262

oknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i kolorowy, używając zamrożonych latem kurek i kupionego ostatnio zielonego kalafiora. Ja się w tym obiedzie zakochałam a wy? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurki - pieprznik jadalny 138

Kurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w naszym kraju możemy je kupić w sklepach i na targowiskach - zarówno świeże jak i przetworzone np. marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sos z kurek ( kurkowy ) 11561

Post Sos z kurek ( kurkowy ) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Schab z kurkami (w sosie kurkowym) 174

Post Schab z kurkami (w sosie kurkowym) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 289

znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę wykonuję

karmelowy
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 152

spędzić czas. Fajnie jest przynieść z takiej wyprawy zdrowe i smaczne grzyby. Ostatnia moja rodzinna wyprawa na grzyby skończyła się sukcesem pełnego kosza grzybów, w szczególności prawdziwków, podgrzybków i kurek (te ostatnie zjedzone były oczywiście w jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia

Zasmakuj Kuchni
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 145

Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym

WojnaNaSmaki.pl
Der Elefant tak czy nie? 161

Restaurant Week za 39zł osoba to na prawdę byliśmy w szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam

Niezły Młynek