kurki - 691 przepisów (strona:15/47)

Pulpety w sosie kurkowym 180

sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w  lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz(...)natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki 1/4 pora ( gruba część) 1 listek laurowy , 2 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Na sos 25 dag świeżych kurek  1/2 szklanki śmietany 30% 1/4 kostki masła klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną

W kuchennym oknie Ewy
Zupa krem z kukurydzy z kurkami, sandaczem i rukwią wodną 200

kolby kukurydzy cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 ząbkek czosnku pieprz 3 szklanki bulionu garść świeżej rukwii wodnej masło do kurek ok 1 łyżka 200 gram kurek  filet z sanadacza Sposób przyrządzenia: Kolby kukurydzy postaw  pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym(...)garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę.  Zmiksuj zupę na krem.  Przecedź przez gęste sito.  Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości. Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju. Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną

AZgotuj!
Risotto ze smardzami 168

Risotto ze smardzami  Składniki: Takie same jak w risotto z kurkami, jednak zamiast kurek garść suszonych smardzy oraz bez białego wina, bo zbyt natrętnie odbiera smak smardzy! Kilka pręcików szafranu. Przygotowanie: Sposób przygotowania podobny jak w risotto z kurkami. Suszone smardze namocz w wodzie

AZgotuj!
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym 190

Składniki: liście kapusty filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 250 gram kurek cebula, jajko sól pieprz pulpa pomidorowa bulion 1 szklanka świeże listki bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę 2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko(...)Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś na patelni. 4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp

AZgotuj!
Komosa ryżowa z kurkami w 15 minut 191

osób pół opakowania komosy ryżowej  - u mnie czerwona opakowanie kurek ( w Biedronce są świeże) zimą będę kupować mrożone pół pęczka natki pietruszki biała cebula ( włoska) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej ok 2 łyżki  Komosę ugotuj we wrzątku około 10-12 minut. W tym czasie na patelni rozgrzej olej i wrzuć czyste kurki wraz(...)drobno posiekaną cebulką. Smaż kilka minut. Wciśnij czosnek. Do kurek wsyp ugotowaną komosę i wymieszaj. Przełóż na talerz i posyp natką

AZgotuj!
Kurek z pesto bazyliowym 234

Kurek czerwony czyli ryba z gatunku ryb skorpenokształtnej z rodziny kurkowatej. Tak podaje Wikipedia a ja Wam mówię że to bardzo delikatna i pyszna ryba godna spróbowania. Moją rybę podałam z pesto bazyliowo - pomidorowym, przepysznym a potem ją zapiekłam. Spróbujcie koniecznie jeśli tylko zakupicie kurka. Kurek z pesto bazyliowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto z kurkami 201

końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne. Składniki 250 g kurek 2 łyżki masła 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 125 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki

R'n'G Kitchen
Kieszonki serowe z kurkami 234

Bardzo smaczne i sycące danie. Składniki 250 g sera żółtego (ulubionego, bez dziurek ;) w kostce 50 g kurek 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 5 łyżek mąki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę dusimy na maśle razem z kurkami. Dodajemy odrobinę gęstej śmietany(...)pieprzem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kostkę sera żółtego kroimy na pół (wzdłuż). W każdym kawałku sera, przy pomocy ostrego, cienkiego noża robimy kieszonkę. Nadziewamy ją duszonymi kurkami. Ser najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy na gorąco. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Penne z kurkami 175

Wszyscy ostatnio narzekamy na pogodę, ale to właśnie jej zawdzięczamy pojawienie się pierwszych grzybów w lesie. Są już w dużych ilościach kurki i w nieco mniejszych podgrzybki. Nie miałam za bardzo czasu, żeby za nimi chodzić, ale uzbierałam trochę kurek i " zdradziłam" mój ulubiony przepis czyli kurki po prowansalsku . T ym razem zrobiłam

Wiem co jem
Gulasz wieprzowy z kurkami 158

jeśli chodzi o kurki to przyrządzam je na jeden sposób. Ponieważ w tym roku jest ich znacznie więcej, postanowiłam nieco z nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta ze szparagami i kurkami 231

roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można było sięgać po nie przez resztę roku. Dzisiaj szparagi i kurki w roli głównej. Składniki na ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki razowej 1 jajo 1/2 łyżeczki soli Farsz; 5 sztuk zielonych szparagów 5 sztuk białych szparagów(...)słoiczka marynowanych kurek  3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% - 30% - 36% 1 jajo 1 łyżka maki pszennej lub razowej sól pieprz 1. Ciasto zagnieść z podanych składników, schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto równo rozkładamy na spodzie i podnosimy  wewnątrz wyższy brzeg. 2. Szparagi obieramy z wierzchniej skórki, wrzucamy na osolony wrzątek

Apetyczna babeczka
Kurczak faszerowany grzybami 345

można użyć tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka(...)sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny - najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki

Poezja smaku
Awokado nadziewane kurkami, szpinakiem i tymiankiem cytrynowym 158

Danie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 4 awokado, 200g świeżych kurek, 100g szpinaku, jedna średnia cebula, sok z jednej cytryny, 4 gałązki tymianku cytrynowego, 75ml(...)klarowanego masła, sól, pieprz Awokado wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Kurki oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać kurki i smażyć tak długo aż zredukuje się cały płyn. Dodać umyty i osuszony szpinak, tymianek cytrynowy. Dodać sól i pieprz do smaku. Serwować w skórkach awokado.   zastawa

królestwo garów
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 140

słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną w konfiturze z wiśni nadwiślańskiej i kurkami. Nigdy nie jadłam gołębia, a dużo dobrego o nim słyszałam. I już wiem, plotki okazały się prawdą. Tomek Trąbski przygotował wspaniałe danie, idealna pierś z gołębia grzywacza(...)niego soczewica z kurkami i sos z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej.... Wszystkie podane nam dania był wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli wrzawskiej z żelem z maślanki w wykonaniu Roberta Harny

królestwo garów
Sezonowe pierogi z kurkami 213

było by za lato bez pierogów z kurkami? SKŁADNIKI: 200g kurek  200g białego sera (można użyć sera ricotta) świeża pietruszka 1 cebula 300g mąki łyżka oliwy ciepła woda sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem

MarciochaKucharzy