kurek (pieprznika jadalnego) jest jednym z moim ulubionych sosów grzybowych. Robi się go bardzo szybko(...)przyprawiony tymiankiem smakuje naprawdę obłędnie. Świetnie pasuje do delikatnych mięs, takich jak polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu! Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku tymianek sól pieprz łyżeczka jasnego sosu sojowego śmietana
W SMAKzrobiłam je jako dodatek do drugiego dania. Specjalnie kupowałam małe sztuki; chodziło mi o to, żeby zachowały kształt. Nie chciałam ich "siekać" na małe kawałeczki. Składniki: 2 garści małych kurek 1 mała cebula lub 1/2 większej masło do podsmażenia sól pieprz Kurki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Jeśli zaś są naprawdę małe, to zostawiamy nie krojąc Cebulę(...)obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy kurki wraz z cebulą i przyprawami Smażymy na małym ogniu ok. 10-15 minut stale mieszając Tak przygotowane kurki podajemy jako dodatek do drugiego dania. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsitka i płuczemy, bardzo dokładnie. Zajęło mi to jakieś 20 minut. Chyba się udało bo gdy jadłam zupę nie natrafiłam na piach. Jest taka szkoła, że niektórzy obgotowują kurki w mleku. Ja tego nie robiłam. Po prostu dobrze opłukane kurki dodałam do smażącej się na patelni cebulki. Oczywiście najpierw na patelni roztopiłam masło z oliwą. Doprawiłam(...)serca pieprzem, papryką i szczyptą soli morskiej. Dolałam wino, poczekałam aż alkohol odparuje i dodałam kurki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dorzuciłam do smaku posiekaną natkę Smażyłam kolejne 15 minut na średnim ogniu. Do gorącego rosołu dodałam zawartość patelni. Zagotowałam całość jeszcze 30 minut. Gdy lekko przestygło zmiksowałam wszystko blenderem. Zupę podałam ze śmietaną, posiekaną
ClauditteMissCookingKolejna odsłona dania z kurkami na moim blogu. Dlaczego? Bo je lubię :) Bo sezon na nie trwa zbyt krótko. Propozycja śniadaniowa lub kolacyjna, myślę, że przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: 50 g kurek 1 posiekana szalotka 1 łyżka masła 2 jajka(...)łyżeczka dobrej kwaśnej śmietany sól pieprz A jak to zrobić: Kurki umyć i pokroić jeśli są duże. Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim szalotkę. Dodać kurki i smażyć 5 - 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczna wlać do kurek i smażyć, aż jajecznica się zetnie
Kuchnia w opałachWracając z nad morza przy drodze kupiłam kurki i postanowiłam, że po powrocie zrobię z nich coś pysznego! Postawiłam na makaron z kurczakiem w sosie kurkowym a oto i przepis :) składniki: ok 200 g makaronu 2 filety z kurczaka 300 g świeżych kurek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego(...)umyć i oczyścić pod bieżącą wodą, ( ja ich nie kroiłam tylko dałam w całości). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę podsmażać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć. Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę zamarynować w kurkumie. Podsmażyć na osobnej patelni. Następnie zalać całość wodą. W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami
Cukier&Pudernaczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru.Łodyżki kroimy na małe kawałki, główki odcinamy na później.Na rozgrzana patelnie wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i dodajemy kurki, podsmażamy około 2-3 minut co jakiś czas mieszając.Przygotowane naleśniki rozkładamy na dużym talerzu. Na środek każdego nakładamy 5 kosteczek fety, łyżka pokrojonych na małe kawałki szparagów(...)układamy na patelni na której rozpuściliśmy masło. Smażymy około 30 s z każdej ze stron.Jogurt przelewamy do szklanki, dodajemy sól i pieprz, majonez i mieszamy, dodajemy 2 łyżki usmażonych kurek. Na środku talerza robimy kleks jogurtowy układamy dwie główki ugotowanych szparagów, a na to nasze sakiewki.Podajemy na ciepło.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościWitajcie kochający gotować! Lubicie kurki? Mam ogromną nadzieję, że tak, bo kurki smakują równie przyjemnie jak przebiega ich zbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz(...)saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku i odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam i zawinęłam w pulchnym drożdżowym cieście i upiekłam średniej wielkości rogaliki! Wyszły ekstra, efekt smakowy podobny do pasztecików z grzybami, z tym, że rogaliki bardziej
Symfonia Smakówwszystkich możliwych blogach kulinarnych pojawiło się już tysiąc przepisów z użyciem kurek. A w Warszawie i okolicach - sucho, brak szansy na kupno chociaż pół kurki! Tym bardziej było to irytujące, że wszyscy pisali jak wiele kurek nazbierali, musieliśmy jeść je na śniadanie(...)zupy, na obiad, na kolację, na deser, do ciasta i wszędzie gdzie się tylko da. A tutaj... nic! W końcu udało mi się w Lidlu upolować niewielkie pudełeczko kurek, które dało lekki upust mojej frustracji. Mając takie złoto w kuchni, trzeba było je dobrze spożytkować. Stanęło na najprostszej wersji. Kurki w śmietance. Składniki: 200g kurek 1/2 cebuli
Brzuszki Łakomczuszkiletni obiad, ponieważ jest bardzo sycąca. Można jeść ją na ciepło, jak i na zimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym kruchym ciastem nadają tarcie wyjątkowy smak. Farsz: ok. 500 g kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)szklanki śmietany 30% 1/2 szklanki tartego sera (użyłam cheddara) 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='ok. 500 g kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła (pół kostki) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli
Poezja smakususzone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki, do tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka(...)zeszklenia. Dorzucamy tartą dynię, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Smażymy przez ok 1-2 minuty. Przekładamy do dużego naczynia. Na patelni roztapiamy kolejną łyżkę masła, wrzucamy kurki, lekko solimy i smażymy przez 3-4 minuty. Przekładamy do naczynia z dynią. Dodajemy ricottę, orzechy, tymianek i wszystko razem mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Do podania
Zawsze głodna!Obiadek dla 2-3 osób w 30 minut ! - 400-500 g kurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki śmietany słodkiej(...)małych młodych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 1 pęczek koperku Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym. Kurki oczyść i opłukaj. Wstaw ziemniaki, nie zapomnij posolić wody. Kurki posiekaj i dodaj do podsmażanej cebuli, podsmażaj tak długo aż odparuje woda z kurek (około 8 minut) , Dodaj odrobinę soli i pieprzu, przykryj i duś dodatkowe 10 min, mieszaj
Pasje Jolkizupki, gdyż za dużo się nie napracujecie, a jednak Wasze brzuszki i kubeczki smakowe będą zachwycone! Składniki na 3-4 porcje: - 500 ml wody - 200-300g kurek (im więcej ich dodacie, tym bardziej będą wyczuwalne) - 2 marchewki - seler - pietruszka - cebula - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 4 ziarna ziela angielskiego - 2 listki laurowe - pół pęczka koperku Cebulę kroimy(...)kroimy w grube plastry. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy i większe kroimy na pół/ćwiartki. W garnuszku rozgrzewamy olej, dorzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone warzywa z kurkami i dalej smażymy 15 minut. Dolewamy wodę i dorzucamy ziarna ziela angielskiego wraz z listkami laurowymi, gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. W tym czasie siekamy koperek. Wyjmujemy ziele
Be Fit Be Strongpodzielić ze światem obawami co do kleszczy, wściekłych lisów i ślepych myśliwych (lub odwrotnie). Na moje szczęście grzyby można kupić. Więc korzystam ile wlezie. Dziś przed Państwem makaron z kurkami i orzechami laskowymi. Ma jakiś pierdyliard kalorii, ale jak mam zginąć zjedzona przez wściekłe lisy, to przynajmniej zginę nażarta! Potrzebujemy: makaron tagliatelle 200 g kurek dwie garście orzechów(...)szybko, jest pyszne i nie produkuje strasznego bajzlu w kuchni Smacznego! PS.: powiedzcie coś Najcierpliwszemu bo chce mnie na grzyby wyciągnąć a nie mam kaloszy Post Makaron z kurkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenKurki w tarcie smakują tak fenomenalnie, że nie mogłam poprzestać na jednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :) SKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g(...)mięsem. 2. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek podsmażyć cebulkę doprawioną szczyptą soli, gdy się zeszkli dodać kurki. Smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso i smażyć, aż się całkowicie zetnie. Zdjąć z ognia. 3. Ciastem wyłożyć formę do tarty, następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Spód tarty podpiec 10 minut
DefinicjaSmakuostatni weekend zostałam poproszona o przygotowanie jajecznicy z kurkami. Wyszła znakomita i polecam ją każdemu kto nie ma pomysłu na szybkie śniadanie czy kolację :) Do przygotowania porcji dla dwóch, trzech osób potrzebne są: ok 10 dużych oczyszczonych kurek 1 mała czerwona cebula 5 jajek sól(...)świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła Kurki oczyścić z gałązek i piasku. Jeśli nadal są brudne opłukać pod wodą. Cebulę pokroić wg uznania i zeszklić na maśle. Dodać kurki. Ja lubię żeby były chrupiące więc podsmażam je bardzo krótko. Na koniec wbić jajka i doprawić do smaku. Chyba nie ma nic łatwiejszego niż jajecznica :) Podawać z ulubionym
Jemy Pijemy