stopniowo resztę wody z mlekiemOdstawić w ciepłe miejsce na około 1h.Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki(...)oraz figi. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. smażymy szpinaksmażymy na maśle kurkipizza przed pieczeniempizza z kozim serem, kurkami i figami
Bon Appetit Małgorzatysobotę byliśmy całą rodzinką u mojej Cioci. Poszliśmy do lasu na kurki i nazbieraliśmy prawie 30 l. Niestety w lesie jest strasznie sucho i musi popadać, bo nie będzie grzybków. Jak tylko solidnie popada to planujemy kolejny wyjazd, bo u nas kurek w ogóle nie ma. No a jak są kurki to i muszą być pierogi
Ewa w kuchninasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak. U mnie zdecydowanie nr1 wśród wszystkich grzybów. Po zupie kurkowej przyszedł czas na jejecznicę z kurkami :)Składniki:(na 2 porcje)150g kurek1 mała cebula1 łyżka sklarowanego masła4 jajka, roztrzepanesól, świeżo zmielony pieprz szczypiorek do posypaniaWykonanie:Kurki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać(...)drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulkę, dodać kurki. Smażyć na średnim ogniu ok 10min(nie dłużej bo staną się twarde). Następnie wylać roztrzepane i posolone jajka, na małym ogniu usmażyć jajecznicę. Podawać posypaną odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i grubym szczypiorkiem ... wyhodowanym z cebuli. Smacznego
Walijskie PichceniePyszna i sycąca tarta ze słonym farszem. Składniki proste i znane - kurki, cebula, natka, jajka i śmietana a jakie pyszne jedzonko.składniki:kruche ciasto250 g mąki pszennej, uzyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa150 g margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie400 g kurek2 czerwone cebule6 łyżek śmietany 18 % kwaśnej2 jajkasól,pieprzmasło do smażenia2-3 łyżki posiekanej natkiPrzygotować kruche ciasto(...)posiekać nożem. Potem dodać jajko i szybko zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. W tym czasie oczyścić kurki, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplastry a następnie zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone kurki i wszystko razem smażyć ok 10 minut. Odstawić
Monia miesza i gotujepierogi z kurkami 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje(...)Dodać sól i pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego
Kulinarny karnet ChristopheraRoladki z serem i kurkami SKŁADNIKI:Piersi z kurczaka 1 szt podwójnaser żółty(...)plastrykurki leśne -250 gsólpieprzwegetajajka 2 sztmąka -3 łyżkibułka tartaolej do smażenianatka pietruszki -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Piersi przekroić na pół, cienko roladki rozbić, uważać by nie porwać mięsa.Oczyszczone i opłukane kurki, przełożyć na patelnię z tłuszczem, udusić do miękkości grzybów.Doprawić grzyby wegetą, pieprzem i solą.Uduszone kurki wymieszać z pokrojoną natką pietruszki.Na rozbite piersi kurczaka, położyć plaster sera
Kuchnia Danusicienkie kotlety- tak by nie porozrywać mięsa. Przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojone kurki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy. Następnie nakładamy łyżeczką kurki na środek każdego kotleta i zawijamy wszystkie boki razem nitką- tak by powstała sakiewka. Sakiewki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach(...)Podajemy z sałatką i z pozostałymi kurkami
Aga w kuchniKurek nigdy dosyć. Za mną kolejna wizyta koleżanki i kolejna kolacja z udziałem boskich grzybków :) Składniki:koszyczek kurek5 dużych pieczarek1 mała cebulapor - biała część1 małe opakowanie mascarpone5 łyżek kwaśnej śmietany u mnie 18 %gałązka rozmarynukilka łodyżek tymiankukilka listków bazyliiplaster masła do smażeniadodatkowo makaron ( u mnie tagliatelle)sól, czarny pieprzNa maśle szklimy(...)wszystko około 4 - 5 minut. Dodajemy mascarpone oraz śmietanę. Dusimy wszystko 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Podajemy z makaronem. Kurki duszone w mascarpone
Bon Appetit MałgorzatyPrzerabiam kurki do upadłego :-P od tygodnia nie jem już nic innego :)Składniki:2 gotowane a następnie grillowane kolby kukurydzy (może być 1 puszka kukurydzy)1 cała por2 serki topione - śmietankoweśmietana - 3 łyżki stołowekoszyczek kurek 1 ząbek czosnku1 mała cebulaZioła, u mnie : tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszkizioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem i bazyliąłyżka masłasól, pieprz Kurki(...)czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami
Bon Appetit Małgorzaty, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:)Składniki;koszyczek kurek200 ml śmietanki kremówki1 papryczka chilisól, pieprzzioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghettiłyżka masłaNa maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i wszystko dusimy około 10 minut. Podajemy(...)makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Spaghetti z kurkami i chili
Bon Appetit MałgorzatyKurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę(...)drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kurki przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je łyżką cedzakową na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną
Smakowity Blog Kulinarnyktóre mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki
Świat CiastaSkładniki: kurki mrożone(...)mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba na wpół odmrożone kurki posiekać drobno nożem-tak się łatwiej posiekają i na sitku zostawić aby woda obciekła cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać kurki z sitka i podsmażyć - wystudzone dodać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 średnia cukinia, 3 sztuki ziemniaki surowe, 2 szklanki kurki, 1 sztuka cebula, 1 szklanka płatki owsiane, 1 szklanka tarta bułka, 3 sztuki jajka, 2 łyżeczki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 3 łyżki masło cukinię utrzeć na tarce paseczki w blenderze lub na zwykłej tarce na grubszych oczkach startą ciut posolić i po 20 minutach wycisnąć(...)cukinii ziemniaki utrzeć na tarce do ziemniaków w blenderze lub na zwykłej cebulę zeszklić na 2,5 łyżkach masła /reszta do wysmarowania formy/ do cebuli dodać umyte i posiekane kurki, smażyć z 5 minut mieszając odciśniętą cukinię wymieszać z żółtkami, ziemniakami, cebulą z kurkami, płatkami, tartą bułką, przyprawami i dobrze wszystko wymieszać ubić pianę na sztywno i dodać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wołowina 3/4 kg, boczek wędzony 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa w płynie 3 łyżki, kurki 15 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku30(...)pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki cebulę, papryczkę chilli z pestkami, czosnek pokroić, kurki sparzyć gorącą wodą na sitku na rozgrzany olej wsypać mięso z boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś czas na mniejszym ogniu do mięsa wsypać cebulę, kurki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kurki 5 kg, woda - ile potrzeba, sól 2 czubate łyżeczki na litr wody kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody do wyparzonych słoików nakładać grzyby zagotować odpowiednią ilość wody - na 1 litr 2 czubate łyżeczki soli kamiennej, gorącą(...)minut wystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kurki 3 kg, woda(...)potrzeba, ocet 10 % 1 szklanka na 3 szklanki wody, cukier 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, gorczyca 3 łyżki, ziele angielskie - ile potrzeba, liście laurowe - ile potrzeba, cebula 3 duże kurki oczyszczone zagotować, gotować z 30 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości słoika powkładać kurki marynata jest podana
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przedstawię jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Kurki cenię za to, że po obróbce termicznej nie robią się miękkie i rozpadające. Do tego świetnie wyglądają i smakują. Jak dla mnie słabych punktów brak, no może poza tym, że nie są dostępne przez cały rok. Samo danie jest szybkie i proste, ale efekt(...)końcowy pozytywnie zaskakujący zarówno wizualnie jak smakowo. Składniki na placki: 0,5kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 200g świeżych kurek 200g śmietany 36% 1 mała cebulka 2 łyżki masła kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku wedle uznania Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy
Animelka Blogrozwiązanie. Chiński makaron wrzątkiem zalewamy, kilka chwil czekamy i gotowy mamy. Składniki: 100 g serka śmietankowego, 100 makaronu chińskiego z grochu, kukurydzy i fasoli mung, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, 10 g masła(...)Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka min. i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i czosnek pokrojony w drobna kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę i mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do kurek
Moniki Smakołykiświetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula 2 szt czosnek 2 ząbki kurki około 300 g przyprawy: czarna gorczyca, kurkuma, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, kumin sól mąka ryżowaolej do smażenia (lub klarowane masło)woda 2 łyżki3 łyżkiokoło 1,5 szklanki świeża(...)przecisnąć przez praskę. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, następnie dodać pół łyżeczki całych ziarna gorczycy (można pominąć, jeśli nie przepadacie za musztardowym smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej
głodny alergikSkładniki:2 porcje 100 g makaronu spaghetti, 100 g kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia(...)Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Moniki SmakołykiOstatnio po 30 minutach chodzenia po lesie stwierdziłam, że oprócz komarów nie ma nic więcej w tym lesie... już mieliśmy z niego wychodzić i nagle słyszę: "są kurki!" ... i potem było już ich coraz więcej :)))) Składniki: 500 g kurek, 400 ml śmietanki 30%, 1 cebula, 3 łyżki masła, do przyprawienia: pieprz czarny w młynku Specialite i sól(...)morska Kamis Specialite, podajemy z ryżem 3 kolory Sonko. Przygotowanie: Na masełku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy umyte kurki -małe w całości, a duże przekrojone na pół. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Następnie przyprawiamy je pieprzem oraz solą. Zalewamy śmietanką i mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Podajemy z ryżem 3 kolory
Aga w kuchniSkładniki: 1 kg kurek, 4 łyżki cukru, 2 łyżki soli, 3 liść laurowy, ziele angielskie, 1 cebula biała, pieprz czarny ziarnisty, 1 szklanka octu 10 %, 3 szklanki wody. Przygotowanie: Kurki blanszujemy, czyli gotujemy je ok. 10 minut wraz z pokrojoną w półksiężyce cebulką(...)Następnie przepłukujemy je zimną woda. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę z: wody, octu, cukru, soli oraz ziela angielskiego i pieprzu w ziarnistego. Zalewę gotujemy ok 15-20 minut. Następnie kurki wkładam do słoików i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Słoiki ustawiamy do góry dnem. Można także włożyć je do garnka z wodą i gotować ok. 10 minut
Aga w kuchni