suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki, do tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka(...)zeszklenia. Dorzucamy tartą dynię, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Smażymy przez ok 1-2 minuty. Przekładamy do dużego naczynia. Na patelni roztapiamy kolejną łyżkę masła, wrzucamy kurki, lekko solimy i smażymy przez 3-4 minuty. Przekładamy do naczynia z dynią. Dodajemy ricottę, orzechy, tymianek i wszystko razem mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Do podania
Zawsze głodna!Obiadek dla 2-3 osób w 30 minut ! - 400-500 g kurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki śmietany słodkiej(...)małych młodych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 1 pęczek koperku Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym. Kurki oczyść i opłukaj. Wstaw ziemniaki, nie zapomnij posolić wody. Kurki posiekaj i dodaj do podsmażanej cebuli, podsmażaj tak długo aż odparuje woda z kurek (około 8 minut) , Dodaj odrobinę soli i pieprzu, przykryj i duś dodatkowe 10 min, mieszaj
Pasje Jolkizupki, gdyż za dużo się nie napracujecie, a jednak Wasze brzuszki i kubeczki smakowe będą zachwycone! Składniki na 3-4 porcje: - 500 ml wody - 200-300g kurek (im więcej ich dodacie, tym bardziej będą wyczuwalne) - 2 marchewki - seler - pietruszka - cebula - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 4 ziarna ziela angielskiego - 2 listki laurowe - pół pęczka koperku Cebulę kroimy(...)kroimy w grube plastry. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy i większe kroimy na pół/ćwiartki. W garnuszku rozgrzewamy olej, dorzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone warzywa z kurkami i dalej smażymy 15 minut. Dolewamy wodę i dorzucamy ziarna ziela angielskiego wraz z listkami laurowymi, gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. W tym czasie siekamy koperek. Wyjmujemy ziele
Be Fit Be Strongpodzielić ze światem obawami co do kleszczy, wściekłych lisów i ślepych myśliwych (lub odwrotnie). Na moje szczęście grzyby można kupić. Więc korzystam ile wlezie. Dziś przed Państwem makaron z kurkami i orzechami laskowymi. Ma jakiś pierdyliard kalorii, ale jak mam zginąć zjedzona przez wściekłe lisy, to przynajmniej zginę nażarta! Potrzebujemy: makaron tagliatelle 200 g kurek dwie garście orzechów(...)szybko, jest pyszne i nie produkuje strasznego bajzlu w kuchni Smacznego! PS.: powiedzcie coś Najcierpliwszemu bo chce mnie na grzyby wyciągnąć a nie mam kaloszy Post Makaron z kurkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenKurki w tarcie smakują tak fenomenalnie, że nie mogłam poprzestać na jednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :) SKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g(...)mięsem. 2. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek podsmażyć cebulkę doprawioną szczyptą soli, gdy się zeszkli dodać kurki. Smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso i smażyć, aż się całkowicie zetnie. Zdjąć z ognia. 3. Ciastem wyłożyć formę do tarty, następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Spód tarty podpiec 10 minut
DefinicjaSmakuostatni weekend zostałam poproszona o przygotowanie jajecznicy z kurkami. Wyszła znakomita i polecam ją każdemu kto nie ma pomysłu na szybkie śniadanie czy kolację :) Do przygotowania porcji dla dwóch, trzech osób potrzebne są: ok 10 dużych oczyszczonych kurek 1 mała czerwona cebula 5 jajek sól(...)świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła Kurki oczyścić z gałązek i piasku. Jeśli nadal są brudne opłukać pod wodą. Cebulę pokroić wg uznania i zeszklić na maśle. Dodać kurki. Ja lubię żeby były chrupiące więc podsmażam je bardzo krótko. Na koniec wbić jajka i doprawić do smaku. Chyba nie ma nic łatwiejszego niż jajecznica :) Podawać z ulubionym
Jemy PijemyKolejna propozycja na pyszny obiad przygotowana z Sebastianem podczas projektu 40 to: Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 400 g kalafiora - 1/4 pora - 400 g kalafiora - 150 g rukoli - 1/2 soku z cytryny - 5-6 szt. kaparów(...)talerza nakładamy puree z kalafiora po przeciwnej nakładamy pesto z rukoli, na środku kładziemy pierś z kaczki pokrojoną w plasterki. Na wierzch dajemy chrust z pora a wokół układamy kurki. Smacznego
Kuchenne Wariacjeplaska lyzeczka miodu1 lyzeczka soku z cytryny lub starta skorka cytrynowa galazki mietyWykonanie:cukinie pokroic w grube 2-3 cm plastry.Gabczsty srodek z pestkami wykroic nozem.Posolic od srodka,odstawicumyc kurki ( jak zrobic to najszybciej przeczytaj tutaj i odstawic do osuszenia .Nastepnie pokroic na mniejsze kawalkiprzygotowanie risotta.Cebule obrac i pokroic w drobna kostke na 1 lyzce masla ghee.Wsypac ryz arborio(...)kazdym razem po wchlonieciu przez ryz poprzedniej porcji.Na koniec wmieszac starty parmezan i 2 lyzki masla,oraz posiekany tymianekw miedzyczasie na drugiej patelni poddusic na masle pokrojone i osuszone kurki do odparowania wody.Risotto wymieszac z kurkamikrazki cukini ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Srodek kazdego krazka wypelnic lyzka risotta lekko dociskajac go do blaszki.Rozlozyc reszte risotta.Posypac pozostalym parmezanemwstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zajrzyjcie tutaj. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na prawdziwe risotto, do którego użyłam ryżu Arborio. Wyszło takie, jakie powinno być: kremowe, gładkie, lekko kleiste.Poza tym, mamy sezon na kurki - świeże, prosto z lasu! Wykorzystujcie w swoich kuchniach produkty sezonowe - są nie tylko zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze, ale przede wszystkim smaczniejsze niż produkty mrożone, suszone czy utrwalone w jakikolwiek(...)kurek1 cebula2 - 3 łyżki masła150 ml białego wytrawnego wina400 - 500 ml bulionu warzywnegogarść posiekanej natki pietruszkigarść startego parmezanuszczypta nitek szafranu (opcjonalnie)sól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Zaczynamy od kurek, które najpierw należy dokładnie wypłukać z piasku, a następnie delikatnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.2. Na dużej patelni na maśle szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli
W kuchni Katierazem moje ulubione kurki, przysmażane na maśle Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa200 g kurek1 łyżka masłasólbiały pieprzMarynata:1 ząbek czosnku2 łyżki oleju1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytrynysólpieprzMus jabłkowo-chrzanowy:2 jabłka łąckie1 łyżka chrzanu1 łyżka soku z cytrynymiód do smakuPrzygotowanie:Polędwiczkę umyć i osuszyć(...)aluminiową, położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180°C na 20-25 minut.Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.Mus jabłkowo-chrzanowy:Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół i wstawić do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smakrozsmakowaniu się w kurkach: risotto i kurkach w śmietanie, przyszedł czas na jajecznicę. Przyznaję się bez bicia, nie lubię jajecznicy, w ogóle nie przepadam za jajkami, jakoś mi to z dzieciństwa zostało, gdy nie mogłam ich jeść. Jajecznicę lubię tylko w wersji przygotowanej przez mojego narzeczonego. Ale przemogłam się i zrobiłam także z kurkami, bo tak wszyscy(...)pieprz Wykonanie: Kurki umyć i oczyścić. Większe pokroić na mniejsze części. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem. Smażyć przez kilka minut, po czym dodać kurki. Podsmażać jeszcze przez 5 minut. Jajka rozmącić w misce z solą i pieprzem. Dodać do kurek i cebuli. Smażyć do ścięcia jajek. Podawać posypaną szczypiorkiem. a ja lubię
Pasja Smakupełnoziarnistego Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju. Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda, przykrywam, chwilę duszę, po czym odcedzam kurki. Dolewam odrobinę oleju, smażę, na samym końcu dodaję sól, pieprz i śmietanę. Podaję na ciepło z makaronem pełnoziarnistym. UWAGI: Słyszałam o wersji ze słodką śmietaną od właścicielki stancji(...)Wersję z kwaśną śmietaną znam od dziecka, bowiem tak kurki robiła moja babcia. Następnym razem wypróbuję wersję właścicielki. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiposiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka(...)sztuki kroimy na mniejsze części, a mniejsze pozostawiamy w całości. Szalotki lub cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista. Dodajemy kurki. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż puszczą wodę. Dodajemy białe wino i czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy ok. 2 minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy
Poezja smakuPostaram się takie palt przygotować we wrześniu Pisząc dzisiaj o takich pysznościach miałam problem z koncentracją, a jeszcze na dodatek fotografowałam moje dzisiejsze danie, kopytka z jarmużowym pesto i kurkami. Zadowolona ze zdjęć w końcu mogłam się posilić… Tak więc zapraszam na przepis miesiąca. Czekam na wasze propozycje przez cały wrzesień….wrzesień, wierzyć mi się nie chce(...)przyrządzić kopytka , knedle , pyzy czy kluski , ale jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu. Kopytka z jarmużowym pesto i kurkami Składniki: 350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 100 g mąki 1 żółtko 200 g kurek 3 dymki 1 łyżka świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 2 łyżki
codojedzeniaRisotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach(...)podsmaż. 2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje. 3. Dolej bulion ok szklanki. 4. Na osobnej patelni podsmaż kurki. 5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu. 6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan. 7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej
AZgotuj!pewne produkty, które są smaczne same w sobie i najlepiej nie kombinować za dużo z dodatkami i przyprawami bo im prościej tym lepiej, tak właśnie według mnie jest z kurkami. Składniki (na dwie porcje, ale my baaardzo dużo tego dnia zjedliśmy, więc to w sumie ze 4 porcje) 300 g makaronu (w sumie to dowolnego) 200 g kurek(...)Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złota dodać kurki (można je trochę rozdrobnić jeśli są duże), podsmażać około 5 minut aż kurki zmiękną, mieszać co chwilę, dodać połowę mleka, doprawić do smaku i mieszać aż mleko zredukuje się do połowy, czynność powtórzyć z druga połową mleka. Gotowy sos wymieszać z makaronem
greenscarfsmaku, maślana, pachnąca koperkiem... * wywar warzywny- 1,2 litra * włoszczyzna: marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały, por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * kurki- 150 g * koper- 1 pęczek * masło klarowane- 50 g * ziele angielskie, listek laurowy * sól, pieprz- do smaku * makaron pełnoziarnisty- dodatkowo Cebulę pokroić, zeszklić na klarowanym maśle, dodać oczyszczone kurki(...)się lekko rumienić). W międzyczasie w warzywnym wywarze ugotować warzywa wraz z dodatkiem ziela i listków laurowych. Kiedy będą już miękkie, wyciągnąć listek oraz ziele, a resztę zmiksować. Dodać kurki z cebulą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty, żeby smaki się połączyły. Poszatkować pęczek koperku, doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj, ku uciesze męża, dostaliśmy dużą porcje świeżych kurek, takich(...)prosto z lasu, więc postanowiłam podać je na obiad. Najgorszą pracą było ich czyszczenie, ale było warto! Chrupiące, aromatyczne kurki smażone na maśle!!! Mmm... Pycha! Polecam!!! Składniki na kurki smażone na maśle 500 g oczyszczonych kurek 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz W garnku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy
Rozpustne gotowaniemasła, ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Kurki opłukać, zalać czysta wodą i moczyć przez kilka godzin lub pozostawić na noc. Natomiast kurki świeże smażyć bezpośrednio. Fasolkę umyć, zalać ½ litra osolonej wody i gotować 15 minut. Osaczyć i przelać zimną woda. Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na jednej łyżce(...)masła, dodać pozostałe masło, kurki i fasolkę. Dusić około 20 minut doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w łyżce wody, wlać do potrawy i zagotować
Tradycyjna Kuchniaamatorom kurek przypomni miłe chwile. ;) Przepis powstał spontanicznie, zainspirowany zdjęciami podobnych makaronów, które pojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła(...)cieple. 2. Mięso natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w miseczce pod przykryciem). Na tej samej patelni podsmażyć kurki na maśle z dużą ilością czarnego pieprzu, dodać posiekaną szalotkę, posypać pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty. 3. Wlać
Kuchnia PrezydentowejŚniadanie mistrzów :) Kurki są idealne do jajecznicy i roztaczają(...)cudny aromat :) Składniki: 20dag kurek cebula 3 jajka sól, pieprz bazylia, majeranek rukola zielony ogórek szczypiorek Przygotowanie: Kurki obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i lekko solimy. Kurki razem z cebulką wykładamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy. Dodajemy jajka i smażymy tak aby jajka się ścięły. Doprawiamy do smaku. Możemy podać z sałatką ( u mnie
ChilliJemySezon grzybowy w pełni trwa. Cieszę się, że w tym roku obrodziło w kurki :) Są to moje ulubione grzyby. Dziś u mnie na obiad, smaczne kotleciki w sosie kurkowym. Składniki: 4 wieprzowe kotlety ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 25 dag świeżych kurek 2 łyżki masła 1 łyżka sosu sojowego 1/8 litra śmietany sól natka pietruszki tłuszcz do smażenia(...)smażyć 5 minut. Posolić, posypać pieprzem i odstawić. Kotlety posolić i usmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Wytopiony tłuszcz z mięsa zmieszać z sosem sojowym, śmietaną, zagotować, włożyć kurki, natkę pietruszki i polać usmażone kotlety
Tradycyjna KuchniaJajecznica z kurkami (bezmleczna) SKŁADNIKI: masło (u mnie bezmleczne) cebula jajka kurki gotowane z zalewie solankowej świeży koperek sól pieprz majonez WYKONANIE 2 łyżki masła (u mnie bezmleczne) rozpuszczone na patelni, na to wrzuciłam 1 średnią pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkliła wrzuciłam drobno pokrojone i odsączone z zalewy solankowej kurki i dusiłam całość na małym(...)ogniu ok. 10 minut. Potem zestawiłam z ognia i dodałam 2 łyżki majonezu (zastępuje śmietanę z klasycznej jajecznicy z kurkami i również dodaje jajecznicy delikatności) i całość wymieszałam. Następnie dodałam jajka, kiedy konsystencja była taka jak lubię - całość posypałam świeżym, drobno posiekanym koperkiem. PODAWAĆ: klasycznie z chlebem lub samą, według własnego smaku UWAGI: przepis na grzyby w zalewie solankowej
Tradycyjna kuchnia inaczejKurki udało nam się pozbierać podczas weekendu ze znajomymi.Było ich mnóstwo.Nawet Werka znalazła sama(...)grzybka. Z kurek zrobiliśmy tradycyjnie niedzielne śniadanko,czyli jajecznicę z grzybami. Składniki: Kurki Jaja Cebula Masło Szczypta soli Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kurki podsmażamy na maśle.Tak samo postępujemy z pokrojoną w kosteczkę cebulką.Dodajemy jaja i doprawiamy do smaku. Oczywiście najlepiej smakuje ciepła z chrupiącym pieczywem. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytfarsz 8-9 kwiatów cukinii, 200 g kurek, 1 - 2 cebule, 20 ml brandy, oliwa, sól, pieprz, cukier tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej(...)głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy ). Kurki oczyścić, umyć, pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oliwę, dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać kurki, smażyć około 4 minut. Wlać brandy, zamieszać i dusić aż odparuje płyn. Doprawić solą i pieprzem. Kwiaty cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek ( nie koniecznie). Wypełnić kwiaty cukinii kurkami
królestwo garówPierwsze kurki w tym roku, jakoś mi się wydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone(...)kurki i dusić przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni
MarciochaKucharzyPierwsze kurki w tym roku zagościły już na moim stole:) Zaczęło się lato!! Quesadilla z kurkami i mozzarellą SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilli 250 g świeżych kurek 1 cebula opakowanie tartej mozzarelli zielona pietruszka sól, pieprz, lubczyk Oczyszczone i umyte kurki wraz z cebulą podsmażyć na masełku, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekanym lubczykiem
MarciochaKucharzyZapraszam na przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska na imprezę, jeśli podzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g(...)praskę czosnkiem, solą i dusić prawie do miekkości grzybów. Przygotowaną masę serową nakładać na ciasto do granic jego nacięcia, tak aby dookoła zachować pusty rant. Na masie ułożyć uduszone kurki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut. Wyjać, lekko przestudzić. posypać liskami pietruszki i podawać... Smacznego
Gosia gotujemożna w zimie zjeść pysznego omleta z kurkami? Z firmą Nasza Chata jest to możliwe. Ja wypróbowałam i powiem Wam, że byłam zaskoczona smakiem. Dla mnie bomba i z pewnością nie raz taki omlet u mnie zagości. Składniki: 2 jajka 1 płaska łyżka masła 4 łyżki kurek w zalewie naturalnej Nasza Chata 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki(...)zalewy. Białka ubić na sztywno dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Dodać mleko, mąkę pszenną, sól, pieprz do smaku i ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać masło, dodać odsączone kurki i chwilkę podsmażyć. Wlać masę jajeczną, przykryć patelnię pokrywką i smażyć na wolnym ogniu, aż omlet z góry dobrze się zetnie. Przełożyć na talerz i posypać pokrojoną zieloną cebulką
Ala piecze i gotujekuchniapepin.blogspot.com/2014/03/sos-z-kurek.html Składniki 500 g kurek 2-3 cebule śmietana 18 % natka pietruszki sól biały pieprz WYKONANIE Cebulę drobno siekamy,szklimy na oleju lub maśle,dodajemy pokrojone kurki i razem dusimy.Gdy grzyby są już miękkie , do śmietany wlewamy trochę gorącego(...)sosu z kurek (który powstaje przy duszeniu grzybów) i trochę mąki,wszystko razem mieszamy i dodajemy do kurek.Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. SOS Z KUREK Maklowicza Dobre rady Makłowicza : aby śmietana do sosu się nie zważyła,należy dodać do niej odrobinę soli i zahartować
w mojej kuchniWitajcie ! Przedstawimy wam przepis który na pewno będzie pasować do dnia dzisiejszego ! A mianowicie mamy tutaj na myśli Gulasz wołowy z kopytkami i znalezionymi w zamrażalce skarbami czyli Kurkami. Do przygotowania(...)obiadu będziemy potrzebowali : Kopytka : 1 kg ziemniaków ugotowanych 1 jajko 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól 2. Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek litr bulionu 100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona 2 liście laurowe
Wspólne smakiniekoniecznie idą w parze, ale delikatne kurki okazały się być dobrym towarzystwem dla soczystego, rybnego fileta. Najbardziej zadowolona jestem z sosu kurkowego, który wyszedł idealny a dzięki gotowym kurkom od Nasza Chata zrobienie go zajęło 10 minut. Sos powtórzę na pewno! Ryba: 500g filetów z mintaja 1 cytryna posiekany koperek sól, pieprz Sos kurkowy: kurki - danie(...)gotowe 350g, od Nasza Chata 1 duża cebula 250ml śmietanki 18% sól, pieprz 1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. 2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchniSkładniki: (dla 2 osób) -200 g makaronu razowego spaghetti (lub zwykłego) -150 g kurek -200 g gęstej śmietany -2 ząbki czosnku -łyżka masła -garść posiekanej(...)natki pietruszki -pieprz i sól Wykonanie: Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Opłukane kurki kroimy na mniejsze kawałki (można je zostawić w całości). Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurki, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pieprz i sól do smaku. Gdy kurki się lekko podduszą dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Można dodać posiekaną pietruszkę lub zostawić
KasiekGotujeinnych dań, w których jajko jest tylko składnikiem używajcie "2", a najlepsze "1" do jajek przygotowanych na twardo, miękko, w koszulce, w formie jajecznicy, czy najbardziej kogla-mogla. -dwie kurki; mam zamrożone -szczypiorek -sól -pieprz -łyżeczka masła Na rozgrzanym maśle smażymy kurki. Rozmrożone około 3 minut, świeże do 6-8 minut. Solimy je delikatnie przy końcówce obróbki. Jajko(...)wbijamy do miseczki. Sprawdzamy jego świeżość, wyciągamy biały zarodek starając się nie uszkodzić żółtka. Zalewamy jajkiem kurki, które zgarniamy wcześniej na środek patelni, tak by na początku jajko smażyło się jak do sadzonego. Solimy i pieprzymy. Gdy białko zacznie się ścinać, używając drewnianej łyżki, roztrzepujemy je na zewnątrz, zaczynając od żółtka. Stopień ścięcia regulujemy według upodobań, ja delikatnie ścięte
BaRepasschabowy. Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy. Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki A jak to zrobić: Kotlety lekko roztłuc i posolić. Jajko(...)bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kurki dokładnie umyć i pokroić. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, mieszając. Dodać kurki i dusić na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Podlać je sosem sojowym. Gdy kurki się delikatnie podsmażą, dodać śmietankę rozmieszaną z mąką i gotować jeszcze
Kuchnia w opałachinny wymiar, przypomnie Wam zapach lasu, a także letnie i jesienne wędrówki do lasu. Danie to doskonale sprawdzi się np. na niedzielny szykowny obiad;-) Składniki: 350g polędwicy wieprzowej, 250g kurek, 1 cebula, garść posiekanego kopru, 200g śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka wody, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: 1. Polędwicę wieprzową kroimy w plastry o grubości(...)talerz. 2. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, kroimy kurki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, aż cebulka będzie miała złoty kolor. 3. Cebulę z kurkami podlewamy szklanką wody. Dusimy wszystko pod przykryciem ok 10 min. 4. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do cebuli z kurkami. Dusimy kilka minut. 5. Koper drobno siekamy, dodajemy
Kuchnia Pełna Pasjidużo mówić uwielbiam kurki. Niestety w lasach w swojej okolicy nie widziałam nigdy ani jednej. Za to na kurki jeździmy do mojej cioci w okolice Słupska. Tam dopiero jak jest wysyp to są kurkowe żniwa. W tym roku przywieźliśmy 30 l kurek a o innych grzybach to już nie wspomnę, bo trzy dni z nimi walczyłam(...)dopiero lasy grzybowe. Przy kurkach jest trochę pracy aby je oczyścić ale ja płuczę je w osolonej wodzie i piasek super się wypłukuje. A potem jaka rozkosz dla podniebienia gdy jemy takie pyszne kureczki. I do tego jedne z przypraw Kotanyi, ale nie tylko.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipojęcia, co mnie tknęło - może te wszystkie prawdopodobnie trujące grzyby, które widziałam na spacerze z C. i Ptysią...? W każdym razie odczułam nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś z kurkami - niedawno widziałam je w sklepie, więc pełna optymizmu ubrałam kurtkę przeciwdeszczową i czapkę (uwierzycie...? Czapkę... We wrześniu...?!) i ruszyłam na podbój pobliskiego supermarketu. Muszę nadmienić, że na mojej wsi jest tylko(...)jeden sklep, w którym można zaopatrzyć się w wymyślności, takie jak na przykład kurki, suszone drożdże czy niesolone masło (a i to nie zawsze). Jakoś tak tylko zapomniało mi się, że dziś niedziela, i sklep otwarty do siedemnastej... Zawiedziona nieco, ale niezrażona niepowodzeniem, udałam się do sklepu bliższego, w którym nic ponadprzeciętnego zazwyczaj się nie uświadczy, licząc jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzekapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z były wegetariańskie, bez mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Gotowałam na niej również gołąbki(...)zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurki. Zerwaliśmy z naszego ogródka zioła wyhodowane przez nas od malutkich nasionek. Wypróbowaliśmy nasz nowy nabytek – maszynkę do robienia makaronu. I zrobiliśmy pyszny obiad – makaron z kurkami. Bardzo polecamy to danie, domowy makaron i w ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad(...)kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE
OstryKęsZawsze mam dylemat co zrobić z kurek. Tak bardzo je lubię, że chcę by trafiły do najlepszej z możliwych potraw. Ich zbieranie w takie upały i przy takiej ilości komarów jaka jest teraz to duże poświęcenie. Jeszcze gorzej jest przy zbieraniu jagód, ale tarta z nimi smakuje obłędnie, więc warto. W końcu kurki w towarzystwie białej cebuli, estragonu(...)wchłonie wodę. Kasza powinna być sypka i gorąca. Kurki blanszujemy ok. 3 minuty. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na klarowanym maśle na rumiano. Dodajemy zblanszowane kurki oraz posiekany estragon i kilkanaście minut dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, śmietankę, sól i pieprz. Mięso myjemy i dokładnie czyścimy
OstryKęsUwielbiam risotto, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Przepis wypatrzyłam pewnego dnia na Durszlaku oczywiście i musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis stąd .] Składniki: 250 g kurek 6 łyżek masła 1 średnia cebula 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego(...)natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kurki oczyszczamy i kroimy. 2. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dodajemy kurki. Dusimy przez kilka minut, aż kurki puszczą sok, i lekko odparują. 3. Do kurek dodajemy ryż - podsmażamy go przez kilka minut, aż ziarenka staną się w większości
Pasja Smakuzamrażalniku odkryłam kilka woreczków z kurkami (jak ja je uwielbiam!), więc szybko pomyślałam o dodatkach i ugotowałam sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami. Do tego makaron i trochę wina. Pyszne jedzenie, nie tylko na codzienny obiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g kurek 1 cebula 1 opakowanie ulubionego makaronu (u mnie muszelki) 200 ml białego(...)łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, a kurki pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać kurki i smażyć jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z patelni na talerz, a na patelni podsmażyć kurczaka. Gdy będzie już gotowy, dodać kurki i cebulę oraz wino. Smażyć przez chwilę
Pasja Smaku