kurki - 691 przepisów (strona:18/47)

Tarta z kurkami, grillowanym kurczakiem i fetą 129

Uwielbiam tarty, mogłabym je jeść cały czas. Tym razem kolejna odsłona tarty- tym razem z pysznymi kurkami. Składniki: 2 szklanki mąki + odrobina do podsypania 3 jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej+ dodatkowa łyżka masła do smażenia szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie  200 gram kurek  300 gram piersi z kurczaka 150 gram fety 3 łyżki(...)lodówki należy rozwałkować, ułożyć w formie do tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz z kurkami, układamy plasterki piersi z kurczaka i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Całość polewamy masą serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na kolejne 15-20 minut. Gotowe

Mango Papaja
Kurki w śmietanie 177

może to dziwne, ale pierwszy raz jadłam kurki w śmietanie. W ramach projektu znów wracam do dawnych smaków, więc oto kolejny z nich. Są przepyszne! Wiele straciłam gotując je dopiero w tym roku... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki pół opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Kurki przebrać, oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać kurki, smażyć przez 4-5 minut. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Wszystko wymieszać, dusić pod przykryciem przez 10 minut.  Podawać z makaronem i natką pietruszki.   insertCookd

Pasja Smaku
Gołąbki z soczewicą i kurkami 110

trochę kurek, więc postanowiłam je wykorzystać do farszu. Miałam nadzieję, że wyjdzie smacznie i z dumą stwierdzam, że tak było.   obgotowane liście kapusty szklanka soczewicy 200 g kurek 1 cebula 0,5 szkl ryżu sól olej

Polska Zupa
Kurczak w sosie z kurkami i tymiankiem 158

świeżego pęczka tymianku 200 ml śmietany 30% 20 dag kurków 50 dag piersi z kurczaka biały pieprz sól oliwa z oliwek  3-4 łyżki masła kus-kus Piersi z kurczaka umyć, pokroić na plastry, doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Podsmażyć na oliwie. Na osobnej patelni na maśle podsmażyć kurki. Sól i pieprz oddać, gdy będą prawie miękkie

Humanistka w kuchni
Pita z kurczakiem i kurkami 156

Obiad musi być szybki do zrobienia, więc niestety często posiłkuję się półproduktami. Oto jeden z takich obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - 2 filety z kurczaka - duża garść kurek - kilka garści mixu sałat - szklanka kukurydzy - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 6 pit - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, przyprawy: tymianek, bazylia, papryka słodka, ostra, czosnek granulowany Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić(...)rozgrzany olej, dodać przyprawy. Podsmażać kilka minut. Dodać umyte kurki. Zmniejszyć gaz, mieszać. Poddusić przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać jogurt naturalny, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić. Pity podgrzać. Dodać sałatę, na to kukurydzę i sos kurczakowo-kurkowy. Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7

Corner With Recipes
Dorsz w sosie kurkowym 144

Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala - olej do smażenia Sos: - 0,5 kg kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala(...)Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotową rybę polej sosem

Corner With Recipes
Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 310

Zapraszam na pomysłowe danie kuchni francuskiej - vol-au-vent (lot z wiatrem) z drobiowym ragout z pieczarkami i kurkami. Nazwa dania związana jest z lekkością ciasta po jego upieczeniu :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony ' Z miłości do słodkości '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 7 gniazdek: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko, rozmłucone Składniki na ragout: 1 łyżka masła(...)pieczarek, drobno posiekanych 50 g kurek, drobno posiekanych 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski 1 gałązka oregano lub tymianku 150 g śmietany 18% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

My Culinary Art
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami 206

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Delikatne, miękkie i kruche polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. To pomysł na tradycyjny, pyszny obiad dla całej rodziny. Zrobiłam je jakiś czas temu na obiad, wszyscy byli zachwyceni smakiem. Post Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Gulasz z serc indyka z kurkami 174

konsumpcji, sposób jest prosty - serca należy pokroić tak drobno, by nie było widać, co to za mięso ;) Składniki (na średniej wielkości garnek): ok. 1 kg indyczych serc 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 2 szklanki bulionu 3 niezbyt duże marchewki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mielonej słodkiej(...)włożyć z powrotem do garnka i zalać 2 szklankami wrzącego bulionu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, gałkę muszkatową, imbir, paprykę i goździki i gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać kurki i gotować kolejny kwadrans. Marchew pokroić w talarki. Dodać do serc i gotować, aż będzie miękka (potrwa to ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące

W SMAK
Kurkowe conchiglioni 206

Składniki: na 2 porcje 10-15 dkg kurek kubek śmietany najlepiej słodkiej sól pieprz 4 plasterki wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko 25 dkg makaronu Przygotowanie: boczek, szalotkę i umyte, osuszone kurki kroimy i podsmażamy. wstawiamy makaron śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnię Podajemy gorące najlepiej oprószone świeżo tartym parmezanem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Roladki z piersi kurczaka i boczku z sosem kurkowym 212

wstępnym rozeznaniu stwierdzam - kurki świeże są dostępne nawet w lutym. Bez wyrzutów sumienia dodaję więc przepis na jeden z ulubionych obiadów, do którego właśnie potrzebne są kurki. Choć tak sobie myślę, że pieczarki też nie byłyby złe. A jeśli ktoś ma zamrożone lub zasuszone grzyby, to już w ogóle rarytas. Czytaj więcej

bistro mama
Wielkanocne kokoszki i ptaszek. 132

żółtka i wanilię. Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem. W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta. Piec w temp.180stop.około 8min. Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego. Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ

Kulinarny karnet Christophera
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 296

Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem(...)smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą

OstryKęs
Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą 224

Danie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta(...)świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem

OstryKęs
Zupa z kurek z pęczakiem 118

rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek(...)wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam... Składniki: 1 udko z kurczaka 1 seler 1 marchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu

Czerwień i błękit