trochę kurek, więc postanowiłam je wykorzystać do farszu. Miałam nadzieję, że wyjdzie smacznie i z dumą stwierdzam, że tak było. obgotowane liście kapusty szklanka soczewicy 200 g kurek 1 cebula 0,5 szkl ryżu sól olej
Polska Zupaświeżego pęczka tymianku 200 ml śmietany 30% 20 dag kurków 50 dag piersi z kurczaka biały pieprz sól oliwa z oliwek 3-4 łyżki masła kus-kus Piersi z kurczaka umyć, pokroić na plastry, doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Podsmażyć na oliwie. Na osobnej patelni na maśle podsmażyć kurki. Sól i pieprz oddać, gdy będą prawie miękkie
Humanistka w kuchniObiad musi być szybki do zrobienia, więc niestety często posiłkuję się półproduktami. Oto jeden z takich obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - 2 filety z kurczaka - duża garść kurek - kilka garści mixu sałat - szklanka kukurydzy - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 6 pit - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, przyprawy: tymianek, bazylia, papryka słodka, ostra, czosnek granulowany Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić(...)rozgrzany olej, dodać przyprawy. Podsmażać kilka minut. Dodać umyte kurki. Zmniejszyć gaz, mieszać. Poddusić przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać jogurt naturalny, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić. Pity podgrzać. Dodać sałatę, na to kukurydzę i sos kurczakowo-kurkowy. Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7
Corner With RecipesSkładniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala - olej do smażenia Sos: - 0,5 kg kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala(...)Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotową rybę polej sosem
Corner With RecipesZapraszam na pomysłowe danie kuchni francuskiej - vol-au-vent (lot z wiatrem) z drobiowym ragout z pieczarkami i kurkami. Nazwa dania związana jest z lekkością ciasta po jego upieczeniu :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony ' Z miłości do słodkości '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 7 gniazdek: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko, rozmłucone Składniki na ragout: 1 łyżka masła(...)pieczarek, drobno posiekanych 50 g kurek, drobno posiekanych 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski 1 gałązka oregano lub tymianku 150 g śmietany 18% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
My Culinary ArtWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Delikatne, miękkie i kruche polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. To pomysł na tradycyjny, pyszny obiad dla całej rodziny. Zrobiłam je jakiś czas temu na obiad, wszyscy byli zachwyceni smakiem. Post Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekonsumpcji, sposób jest prosty - serca należy pokroić tak drobno, by nie było widać, co to za mięso ;) Składniki (na średniej wielkości garnek): ok. 1 kg indyczych serc 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 2 szklanki bulionu 3 niezbyt duże marchewki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mielonej słodkiej(...)włożyć z powrotem do garnka i zalać 2 szklankami wrzącego bulionu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, gałkę muszkatową, imbir, paprykę i goździki i gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać kurki i gotować kolejny kwadrans. Marchew pokroić w talarki. Dodać do serc i gotować, aż będzie miękka (potrwa to ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące
W SMAKSkładniki: na 2 porcje 10-15 dkg kurek kubek śmietany najlepiej słodkiej sól pieprz 4 plasterki wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko 25 dkg makaronu Przygotowanie: boczek, szalotkę i umyte, osuszone kurki kroimy i podsmażamy. wstawiamy makaron śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnię Podajemy gorące najlepiej oprószone świeżo tartym parmezanem. Smacznego
Luźna Kuchniawstępnym rozeznaniu stwierdzam - kurki świeże są dostępne nawet w lutym. Bez wyrzutów sumienia dodaję więc przepis na jeden z ulubionych obiadów, do którego właśnie potrzebne są kurki. Choć tak sobie myślę, że pieczarki też nie byłyby złe. A jeśli ktoś ma zamrożone lub zasuszone grzyby, to już w ogóle rarytas. Czytaj więcej
bistro mamażółtka i wanilię. Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem. W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta. Piec w temp.180stop.około 8min. Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego. Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ
Kulinarny karnet ChristopheraFormujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem(...)smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą
OstryKęsDanie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta(...)świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem
OstryKęsrzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek(...)wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam... Składniki: 1 udko z kurczaka 1 seler 1 marchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
Czerwień i błękitSkładniki: 5 udek kurczaka 150 gram kurek 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka musztardy 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty
Mango Papajagram makaronu Conchiglioni 100 gram kurek 250 gram piersi kurczaka 250 gram passaty pomidorowej 50 gram mozzarelli 100 gram sera Brie sól pieprz oliwa z oliwek oregano łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy(...)oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone kurki. Całość dusimy kilka minut aż odparują płyny. Farsz przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy passatę pomidorową z dodatkiem oregano, miodu, soli i pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy
Mango PapajaBaryłkowata, zielona cukinia doskonale nadaje się do faszerowania . Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest delikatnym, wdzięcznym warzywem, które dobrze harmonizuje z grzybami i aromatycznymi(...)przyprawami. Nawet Żarłoczek, który za nią nie przepada zjadł chętnie i bez narzekania :) Masz kurki i nie wiesz co z nich przygotować ? Może moje przepisy na dania z kurkami podsuną Ci jakiś pomysł ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻurek na śniadanie, spanie w ciągu dnia, na obiad jajecznica z kurkami, a z planów sprzątania dużo nie zostało. Nie mniej jajecznica była pyszna. :) Dla formalności. :) Składniki: masło kurki jajka koperek Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam umyte i pokrojone kurki wraz z pokrojoną cebulką. Całość podduszam, później pozwalam wodzie odparować. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję jajka, mieszam
Brzuszki Łakomczuszkiidzie - nasz zdrowie. Dla porównania kura hodowana na wolnym wybiegu znosi 130-200 jajek/rocznie, a nasza bidula kurka klatkowa nawet 350. 2 - chów ściółkowy, nasza kurka wprawdzie zamknięta jest e jedynm pomieszczeniu z kurkami koleżankami, ale może się swobodnie poruszać. Brzmi już lepie! 1 - chów wolnowybiegowy, kurka żyje sobie na wolnym powietrzu, żywi się trawką, robaczkiem(...)zapędza się ją do kurnika. Dzięki temu jajka są dużo bardziej zdrowe. 0 - master of kurak, czyli chów ekologiczny. Kurka biega sowie wolno co więcej dostaje specjalną, certyfikowaną paszę. Gdy myślę o tym, że wcześniej wcinałam jaja od zestresowany i przygniecionych kur włos na głowie się jeży. Dla mnie wybór jest prosty! Ostatnio miałam okazję jeść jajka, które dostarczyła
Brzuszki Łakomczuszkilasu (a robiliśmy to na prawdę dość często), Pani Maria mówiła nam, żebyśmy wypatrywali kurki, bo jeśli znajdziemy ich odpowiednio dużo, to jutro gospodyni zrobi nam jajecznicę z kurkami. Za każdym razem udawało nam się znaleźć (w końcu szukało ok 30 mocno zaangażowanych dzieciaków) i zawsze następnego dnia była jajecznica z kurkami, której smak uwielbiam do dzisiaj(...)Składniki: kurki jajka masło sól i pieprz Na masełku dusimy kurki doprawione solą i pieprze. Gdy są już mięciutkie dorzucamy jajka (ja zawsze usadzam jajka tak aby żółtko nie pękło, czekam aż zetnie się całe białko i dopiero wtedy przebijam żółtko, zdejmuję patelnię z ognia i czekam aż żółtko trochę się zsiądzie). Pychota! P.S. Warto zaznaczyć, że Jastrzębia
Brzuszki ŁakomczuszkiDuże muszle makaronowe idealnie nadają się do wypełnienia jakimś smacznym farszem i zapieczenia. Zebrane w lesie, świeże, złote i pachnące kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie. Nazbierałeś cały koszyk kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę kurkową z sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część grzybów możesz zamknąć w słoiki(...)zimę - mam pyszny przepis na słodko-kwaśne Kurki marynowane . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatradycyjnej. Wersja pierwsza była z podsmażoną cebulką i posypana szczypiorem, który idealnie współgra z grzybami. Druga była z boczkiem, cebulką i kwaśną śmietanką. Pychotka ! ;-) Składniki: - 500-700g kurek - 1 duża cebula - kawałek wędzonego boczku (50-100g) - 400g kwaśnej śmietany 12 % lub 18% - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (gdy mamy chudy boczek) - szczypior do posypania (nie trzeba) - sól(...)świeżo mielony pieprz + makaron (u mnie orkiszowy) lub np.ziemniaki, kasza Kurki dokładnie umyć. Kiedyś kobieta, od której kupowaliśmy grzyby zdradziła nam super sposób na mycie tych grzybów, które zazwyczaj są dość brudne. Od tej pory inaczej już ich nie myję. Do wody, w której są zamoczone wrzucamy 1-2 łyżki soli i mieszamy. Gwarantuję Wam iż cały brud (dosłownie
Smaczne ZdroweKurek nie jadłam chyba od czasów dzieciństwa. Za grzybami generalnie nie przepadam(...)wielu blogach ostatnio zaczęły się pojawiać właśnie dania z kurkami (i kilka w książce, którą dopiero co recenzowałam) to stwierdziłam, że i ja muszę w końcu te kurki kupić i coś z nich przygotować. Najpierw miałam ochotę na jajecznicę, potem na zupę kremową, a jak przyszło co do czego to skończyło się na omlecie:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyfarsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz, szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki pszennej(...)cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody
Z miłości do słodkościsię na grzybki. A na razie zużywam resztki zapasów;) Miałam troszkę zamrożonych kurek, musiałam więc zrobić z nimi coś ekstra! Powstała pizza z odrobiną kiełbasy, pomidora i chrupiących kurek... i obowiązkowo ciągnący się ser:) Ciasto: 200 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju. Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę(...)sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. by podwoiło swą objętość. Farsz: 300g kurek, 2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej, laska kiełbasy, duży pomidor, świeże listki bazylii, tymianek, oregano, 100g startego żółtego sera, 2 łyżki masła. Grzyby oczyścić, duże przekroić
Z miłości do słodkościwłaściwie kurczak z kurkami i na dodatek z pieczonymi ziemniaczkami - pyszności po prostu ! Jak komu za ciężko czy za tłusto to proszony jest uprzejmie o zamknięcie posta i odwiedzenie bloga w innym terminie. Sałatki też tu bywają :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzafiltra Fitaqua firmy Amii . Wiecie co? niebywałym komfortem dla mnie jest móc co jakiś czas polecać Wam to właśnie rozwiązanie. Dlaczego? Dlatego, że naprawdę jest idealne. Wygoda - odkręcam kurek i nalewam wodę do szklanki. Mam nawet wybór: woda mineralna lub demineralizowana. Nie noszę ciężkich butelek, nie denerwuje mnie dzbanek filtrujący (którego jeszcze niedawno używałam), który muszę umyć(...)mineralnej, którą kupuje się do przeciętnego domu. Warto zainwestować w dobry filtr do wody. Oszczędność miejsca - filtr zainstalowany jest pod zlewem, a nad zlewem ma specjalny kranik z dwoma kurkami (woda mineralna z jednego i demineralizowana z drugiego). Smak - niezaprzeczalnie jest to woda o wspaniałym smaku. UWAGA: woda demineralizowana jest idealna dla chorujących na kamicę nerkową. Zakup filtra
Codzienna kuchnia niecodziennasłono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór(...)restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie nadziane farszem z kurek i orzechów - myślę, że to udane połączenie. Sos był mocno zredukowany i wyrazisty co przełamało leśno-orzechowy smak farszu jak i samego królika. Puree z groszku było smaczne - wydaje mi się, że można byłoby tu tylko popracować na gładkością samego puree albo zaserwować to warzywo w formie
Right Behind The Kitchenkontroli jakości na każdym etapie produkcji. Posiadają atest PZH. W skład zestawu wchodzi delikatny i gustowny kranik, który można zainstalować bezpośrednio na zlewie lub na blacie szafki. Odkręcając jeden kurek możemy napić się oczyszczonej i mineralizowanej wody. Odkręcając drugi mamy do dyspozycji oczyszczoną wodę demineralizowaną, która idealnie nadaje się do żelazek, spryskiwaczy czy też przygotowania kostek lodu. Na czym(...)szkód potrafią zrobić podczas prostych czynności. W tym przypadku pełen profesjonalizm: czysto, sprawnie i sympatycznie. Bez cienia irytacji, co uważnie obserwowałam ;) Po zainstalowaniu urządzenia panowie poinstruowali mnie który kurek do czego służy oraz na czym polega sposób oczyszczania i mineralizowania wody. Otrzymałam kartę gwarancyjną wraz z wizytówką jednego z panów i bezpośrednim numerem telefonu "na wszelki wypadek". Panowie
Codzienna kuchnia niecodziennafarszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie : Z ciasta francuskiego wycinamy krążki(...)rozkłóconym jajkiem, nakładamy ciasto z otworkiem. Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną, dokładamy wędlinę i 3 łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizrobieniu i pyszna. W sam raz na kolację lub późny obiad. 6 jaj słoiczek karczochów w oliwie opakowanie sera ricotta 100 gram pecorino 2 szalotki pokrojone w piórka natka kurki estragon lub tymianek pieprz i sól do smaku Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy nie wyrzucajmy(...)patelnię ok 1 łyżki. Uduś szalotkę. Lekko wystudzoną dodaj do masy jajecznej. Rozgrzej patelnię ponownie z odrobiną oliwy, wlej całość na wierzchu układając karczochy, posypując estragonem lub tymiankiem i kurki. Smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie, a frittata zacznie odchodzić od brzegów. Następnie odwróć ją za pomocą talerza i smaż z drugiej strony kilka
AZgotuj!własny, domowy. 2 szklanki mąki graham 2 jajka 1 łyżeczka soli woda Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wysuszyć. Pokroić na 1 cm paski. Ugotować w osolonej wodzie. 300 gram kurek biała cebula ząbek czosnku sól pieprz 0,5 szklanki wytrawnego białego wina i śmietanki kremówki 1 łyżka masła koperek Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na maśle, dodaj czosnek(...)kurki. Smaż. Dolej wino. Odparuj kilka minut. Dodaj sól i pieprz. Duś. Na koniec dodaj śmietankę. Na koniec koperek. Zmieszaj z ugotowanym w tym samym czasie makaronem tagliatelle
AZgotuj!Moje ulubione grzyby! Sobotni wypad do lasu zaowocował :D Składniki 250 g makaronu spaghetti 400 g kurek łyżka masła cebula szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 18% sól ,pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki parmezan mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) Przygotowanie Grzyby płuczemy ,osączamy ,większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i razem z kurkami dusimy na maśle
R'n'G KitchenSkładniki 150 g sera wędzonego gouda 100 g wędzonego kurczaka ( u mnie udka ) 100 g sera koziego wędzonego 150 g marynowanej papryki szparagi zielone z zalewy 100 g marynowanych kurek listki bazylii Przygotowanie Plastry sera wędzonego przekroiłem na pół. Ułożyłem na nim pokrojone w paski : ser kozi wędzony, paprykę konserwową, szparagi zielone obrane ze słoiczka, kurczaka wędzonego. Zwinąłem(...)rulon, spiąłem wykałaczką z cząstkami papryki, listkami bazylii i marynowanymi kurkami. Podałem z grzankami. Można użyć ogórka konserwowego, cebulek
R'n'G Kitchendużo pisać ??? Mam dziś dla Was pyszne i szybkie danie z makaronem. Kurczak, kurki to świetny duet. Spróbujcie a nie zawiedziecie się, no chyba że to nie Wasze klimaty. Ja użyłam kurek blanszowanych ale jeśli macie świeże bo to już sezon ale zważywszy na ostatnie upały to raczej będzie ciężko, to śmiało możecie użyć świeżych ( będzie smaczniej ). Rozwiń
Ewa w kuchnitego powodu ogromnie. Pociesza mnie nieco fakt, że niedużo ostatnio padało więc prawdopodobnie w lasach sucho i niewiele rośnie. Ale być może gdzieś tam czekają na mnie już złote kurki czy dorodne koźlaczki ? Koniecznie muszę wygospodarować jakieś przedpołudnie i zrobić sobie wycieczkę. Koniecznie i obowiązkowo bo niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają. Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone(...)uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek 1 litr bulionu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru czerwona papryka w proszku(...)podlać delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki. W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso. Dodać przyprawy i czosnek. Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem, do momentu
Jemy PijemyKurki to moje ulubione grzyby. Nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze szybko się je przyrządza. Można z nich wyczarować naprawdę wiele(...)pyszności. Trzeba je tylko najpierw znaleźć, co czasem nie jest takie proste. A, że ja należę do zapalonych grzybiarzy to mi się udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.” Czytaj więcej
Wiem co jemjajecznica z kurkami i szczypiorkiem ; tosty(...)graham~ Pierwszy raz jadłam te grzyby...Posmakowały mi i teraz na pewno zawsze będę je kupować w sezonie :) Jak to tato określił "królowe grzybów" :) I taki wege suchar - jedynie kurki jakie jem ;) Ktoś zrozumiał
breakfast of dreamsburaków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta(...)Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym
Tradycyjna Kuchniaziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone doskonale komponuje się z leśnymi grzybami, np. kurkami, i maślano-śmietankowym puree z ziemniaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia perliczka (1,2 kg) 150g ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych, w tym drugim wypadku(...)oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze, ale np. podgrzybki lub maślaki, które robią się po rozmrożeniu dosyć miękkie – można pominąć etap ich podsmażania i od razu włożyć odmrożone grzyby do brytfanny
Kulinarna PokusaPierwsze kurki w końcu pojawiły się w lasach i sklepach. A kurki świetnie komponują się ze słonym smakiem oscypka. Do tego pełnoziarniste pieczywo, trochę cebuli i mamy kanapkę, która smakuje idealnie na gorąco i na zimno
Milion SmakówKorzystając z tego, że sezon na kurki już się rozpoczął warto zrobić pyszne pierogi z kurkami. Oprócz grzybów oczywiście młoda cebulka a dla urozmaicenia smaku - świeży szczypiorek
Milion Smakówciepło, ale na zimno jest równie pyszna. Sadzę, że zagości na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjna i pięknie się prezentuje. 1 filet z kurczaka 100 g pieczarek 50 g kurek 1 cebula 60 g ziołowego sera camembert Suszone pomidory Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Olej do smażenia Kurki czyścimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy
VioletoweKucharzenieSkładniki: 200g makaronu casarecce 1/2 czerwonej papryki 100 g kurek garść roszponki kiełki brokuł garść czarnych oliwek mozzarella odrobina smalcu sól pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 6 minut (al dente). Kurki obsmażamy na smalcu,dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę.Następnie dodajemy pokrojone oliwki i doprawiamy do smaku.Podajemy z roszponką, kiełkami i kawałkami mozzarelli. Smacznego
Wielki apetytSKŁADNIKI: ciasto na pizzę: 30 g drożdży 400 g mąki (typ 650) 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/2 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru przyprawa do pizzy 250g kurek czerwona cebula sól, czarny pieprz, pietruszka do posypania świeży szpinak ser gorgonzola 2-3 ząbki czosnku 400 ml sosu śmietanowego , ser mozzarella Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej(...)wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażyć na patelni z cebulką, po czym doprawić solą, pieprzem. Natomiast szpinak delikatnie dusić na masełku z dodatkiem 2-3 ząbków czosnku. Na uformowany spód pizzy nałożyć kurkowy
MarciochaKucharzyniebo w gębie. Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS KURKOWY koszyczek kurek kubeczek śmietany nieduża cebula ząbek czosnku łyżka masła posiekana natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu, aby podać placki wprost z patelni. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną(...)cebulkę i czosnek smażymy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodajemy oczyszczone kurki, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut, aby oddały cały swój smak. Wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietanką ,mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Czas na plaski. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (dzięki
Kulinarne InspiracjeTroszkę inna odmiana gołąbków. Mięso połączone z ryżem, grzybami i marchewką. Smaczny i sycący obiad. 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 marchew 1 cebula 100 g ryżu 50 g kurek 100 g pieczarek 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 10 liści kapusty 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wody 1 łyżeczka bazylii Sól Pieprz(...)Kurki oczyścić, pieczarki pokroić w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni. 2. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie. 3. Cebulę pokroić w kosteczkę. 4. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować
VioletoweKucharzeniemoje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem się na zrobienie delikatnego sosu z kaparów na bazie śmietany. Składniki (dla 3-4 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc
W SMAKzmarznięci, wróciliśmy do nas i ja oddałem się temu, co lubię najbardziej, czyli gotowaniu dla nich właśnie. Użyłem: -6 dużych filetów z kurczaka -domowa ricotta, jak ją zrobić tutaj -kurki, miałem zamrożone -pieczarki -masło klarowne -sól, pieprz -biały pieprz -oliwa -czosnek główka -czosnek niedźwiedzi -białe wino półwytrawne Osuszone filety rozbijamy delikatnie(...)folii. Smarujemy je marynatą z oliwy, soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego. Wkładamy do lodówki. Na maśle klarowanym szklimy szalotkę i dorzucamy drobno posiekane pieczarki i po 5 minutach kurki. Podsmażam ok 7 minut. Solimy, doprawiamy białym pieprzem. Odstawiamy i po wystudzeniu łączymy z ricottą. Nadzieniem smarujemy przygotowane filety. Za pomocą foli formujemy roladę i wkładamy na pół
BaRepastego w sklepie 1 duża cebula biała 6 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki ser w plastrach ( dowolny) 150 g sera gorgonzola 10 listków bazylii 4 listki oregano 200 g kurek 50 g masła 4 łyżki wina białego świeżo zmielony pieprz szczypta wegety 1 papryka czerwona oliwa z oliwek Sos: 2 puszki pomidorów 6 papryczek pepperoni 5 ząbków czosnku(...)kolorku dodajemy porcjami mięso mielone. Później dorzucamy pokrojoną w kosteczkę umytą paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy dokładnie umyte i osuszone kurki, po jakiś 3 minutach dodajemy wino i smażymy około 6 minut. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy całość do patelni z mięsem, zwiększamy moc palnika. Mieszając dodajemy posiekaną pietruszkę, posiekany
ClauditteMissCookingdanie gotowe po 5 minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej 2 . Jajka w koszulce 2 jaja łyżka octu woda 3. Makaron Makaron wstęgi woda(...)przyprawione wyżej wymienionymi składnikami. Najważniejsze w tym zabiegu jest to aby cały czas mieszać mięso a gdy się zrumieni i będzie jeszcze widoczna soczystość (około 3 minuty) dodać kurki i smażyć jeszcze przez minutę a następnie wyłożyć na ugotowany makaron. (nie będę opisywać tutaj banalnie prostej czynności jaką jest ugotowanie makaronu) ;) Wróćmy jeszcze do jajek w koszulkach
Wspólne smakiJesteśmy w środku sezonu grzybowego, więc wieczór z pizzą nie obejdzie się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej(...)gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy
OstryKęsna targowisku to tylko z rana...."W poniedziałek mąż miał dzień wolny, rano wyszedł na chwilę coś załatwić. Zadzwoniłam, żeby po drodze wstąpił na targ i kupił kurki. Co się okazało?Albo czytał w moich myślach albo bardzo pragnął tego obiadu.Zdążył je kupić zanim ja pomyślałam, że mógłby to zrobić :) Czytaj więcej
bistro mamafarsz i sos robimy następująco.Składniki:farsz250g ricotty3 garście świeżego szpinaku1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkępieprz i sólsos200g małych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki)2 łyżki kurek w zalewie1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę200g śmietany 18%pół kieliszka białego wina2 łyżki sera pecorinoSposób przygotowania:FarszWszystkie składniki włożyć do malaksera(...)Doprawić solą i pieprzem wg uznania.SosNa średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić i popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje. Dolać śmietanę i wsypać ser. Dokładnie wymieszać i chwilkę podgotować. Zdjąć z ognia.RavioliCiasto na makaron pokroić w kwadraty o boku
W kuchni wieczoremskładniki* korpus z kurczaka lub skrzydełka* 2 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku* 10-15 dag grzybów kurek* 3 ziemniaki* 1 jajko* 3 czubate łyżki mąki pszennej* natka pietruszki* kostka bulionowa drobiowa* sól, pieprzSposób wykonaniaUmyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki
Mix smakuktóre nie były chowane w przemocy , nie były zamykane w klatkach tudzież tuczone na eksport. To normalna kura , która żyła na wolności i robiła co chciała. Jednym słowem wiejska kurka. Kilka kurek. Moje nogi z kurczaka podzieliłam na dwie części. Zostały zamarynowane w brytfannie Toscana od Florina. Składniki-nogi z kurczaka-ugotowane na parze ziemniaki -groszek zielony mrożony
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu 0,5 kg świeżych kurek 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietanki 30% sól ,pieprz do smaku Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą
Kulinarny karnet Christopheraweekend pojechaliśmy do lasu z zamiarem nazbierania kurek... Jednak zamiast kurek przywieźliśmy do domu koszyk wypełniony pięknymi jagodami i borówkami :) A było to tak...patrzymy, że stoi pod lasem jakiś samochód, więc zatrzymaliśmy się w pobliżu. Zawsze jest ta nadzieja- jest samochód, to znaczy, że są grzyby :) a tam dwie panie, które zbierają jagody... jagód
Aga w kuchnirucola Pizza salami Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Placuszki dyniowe Pyzy Pyzy z kurkami Tortille Tortille z kurczakiem i warzywami
Aga w kuchniKiedy zobaczyłam przepis na tą tartę na blogu Smakowite Jadło wiedziałam, że na pewno kiedyś trafi na mój stół. Uwielbiam kurki, nadały tarcie wspaniałego smaku ;) Zamieniłam przepis na ciasto, bo mam już swoje wypróbowane, gdzie ilość wychodzi mi idealnie na moją formę do tarty o średnicy 23cm. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego(...)masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: 200g kurek pół opakowania serka Almette o smaku ziołowym połowa piersi z kurczaka por cebula 3 jajka 100ml śmietanki 30% sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek olej i masło do smażenia Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka
Czerwona PorzeczkaPierwszy raz od kilku lat mam kurki ! Sezon grzybowy w tym roku obfity :) Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne. Składniki: ( na blachę do tarty średnicy około 25 m ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g masła 4 jajka 3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego 150 g kurek 1 cebula 70 g orzechów włoskich 150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie
kolorowotorcikowotylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą(...)brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy
prawdziwe jedzenienależy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs. Składniki : 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % nać pietruszki sól i pieprz Przygotowanie : Cebulę kroję(...)drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową). Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę
Mechanik w kuchniziemniaków. Doczekał się pochwał nawet od syna, chociaż córka wybrała na obiad coś innego. O tym jednak będzie kiedy indziej. Składniki: 200 g kurek 1 mała cebula łyżka masła 100 g śmietany kremówki sól(...)pieprz natka pietruszki Wykonanie: Kurki bardzo dokładnie oczyścić z piachu (ja preferuję dwukrotne mycie). Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle z odrobiną soli. Większe kurki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. Dodać do cebulki i podsmażać mieszając od czasu do czasu, aż kurki puszczą soki. Dolać śmietankę, doprawić solą
Sto kolorów kuchniSKŁADNIKI: - 250 g kurek - 300 ml jogurtu greckiego light - 4 jajka - 2 łyżki kaszy manny - 1 łyżka zmielonych płatków owsianych instant - sól, pieprz, sok z cytryny - 4 pomidorki - 2 łyżki kaparów - botwinka pęczek - koperek świeży Małą tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z jogurtem i żółtkami, dodaj pozostałe składniki tj. kapary, kasze mannę, mąkę(...)płatków, przyprawy i posiekaną botwinkę, wylej na tortownicę. Na wierch ułóż pokrojone pomidorki, i kurki, posyp koperkiem. Zapiekaj 30 minut. Można podawać na gorąco i na zimno! Bardzo smaczne i zdrowe danie. Smacznego
SMYKWKUCHNIBardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki(...)porcje): 300 gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut 200 gram kurek 50 ml whiskey 200 ml bulionu łyżka jogurtu naturalnego/śmietany jedna szalotka jeden ząbek czosnku świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo
Mango PapajaTaki nadziane udka je się wygodniej kiedy nie mają kości więc warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowania i wytrybować ja. Mięso kurczaka z chrupiącą skórką, w połączeniu z kurkami , to pyszności a do tego rumiane(...)warzywa - prawie cały obiad na blasze. Wystarczy jeszcze jakaś surówka lub micha sałaty i nakarmimy kilka osób. Zobacz przepis na Obiad z jednego garnka i inną wersję Udek nadziewanych kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZachwalać nie trzeba. Każdy kocha kurki, dodatkowo jeśli zrobimy z nich gorącą, sycącą zupę będzie idealna w chłodniejsze dni. Składniki: kurki (ok. 2-3 kubków) cebula 2 ząbki czosnku szklanka białego wina masło serek topiony (tutaj w zależności od upodobań może być serek topiony z szynką, może być tłusta słodka śmietanka albo w wersji light gęsty jogurt, niestety(...)pełnoziarniste natka pietruszki Gotujemy wywar warzywny. Na zimną wodę wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy ok. 30 min. W tym czasie oczyszczamy kurki. Obieramy i siekamy czosnek oraz cebulę. Na maśle podsmażamy czosnek i cebulę gdy się zeszkli dodajemy kurki (te większe kroimy na części). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przez
Brzuszki Łakomczuszkipiersią kurczaka. Tak czy siak- polecam! Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem i chili w płatkach 5 plastrów szynki parmeńskiej 100 gram kurek, umytych, osuszonych 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki wody sól pieprz cebulka ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy Doprawione mięso z udek zawijamy w ruloniki- na jednym plasterku(...)jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość dusimy około 5-7 minut. Dodajemy wodę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez minutę. Powstałą masę śmietanowo-kurkową wylewamy na przygotowane ruloniki z kurczaka
Mango PapajaUwielbiam takie dania! Składniki (na dwie osoby!): 200 gram kurek 50 gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek(...)patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy około minutę. Po tym czasie dodajemy umyte, oczyszczone i osuszone kurki. Smażymy je przez około 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy pół garści posiekanej natki pietruszki (resztę zostawmy na koniec do posypania) i śmietankę 30%. Dusimy na wolnym ogniu aż ilość śmietanki zredukuje się o połowę
Mango Papajagotować: Marta , Dorota , Wiosenka , Marlena i Angelika - oczywiście zapraszam na ich blogi. Składniki: 3 woreczki kaszy gryczanej 6 podudzi z kurczaka 1/2 szklanki bulionu grzybowego 1 cebula 300 g kurek sól, pieprz 1 szklanka śmietany 1 łyżka masła olej Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Podudzia oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni i zalać bulionem(...)grzybowym. Dusić przez 15 minut na małym ogniu. Podduszonego kurczaka wyjąć na talerz, bulion zachować. Cebulę posiekać, a kurki drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać kaszę i bulion, w którym dusił się kurczak - wymieszać. Kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Ułożyć na niej kurczaka i zalać śmietaną. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 30 minut
Pasja Smakulasach wysyp grzybów, nie może więc ich zabraknąć w moich potrawach:) Mój mąż uwielbia gulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam(...)kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czubata łyżka mąki
Z miłości do słodkości