kurki - 691 przepisów (strona:10/47)

Sos kurkowy 163

sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz(...)rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 202

wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania.   SKŁADNIKI: 20 dag kurek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SCHAB DUSZONY Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 178

Szybkie, proste i smaczne.  Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie.  Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut.  Jeśli nie mamy kurek, możemy je oczywiście zastąpić pieczarkami, suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć.  Danie wyjdzie równie smaczne.  Składniki: 600 g schabu 250 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła oliwa (olej) śmietana(...)minut. W tym czasie czyścimy kurki, siekamy cebulę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy z wszystkich stron paseczki schabu, dodajemy cebulę, mieszamy, dorzucamy łyżkę masła (najlepiej sklarowanego) i kurki. Całość dusimy ok 25 minut. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem lub posiekaną natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
Makaron z kurkami 170

Sezon na kurki trwa. O tej porze te fantastyczne grzybki smakują świetnie. Proponuję je dziś z makaronem w sosie śmietanowym. Bardzo prosty przepis. Składniki: Makaron, Kurki 200 gr, Śmietana, Masło, Sól, Pieprz, Trochę koperku, jako dekoracja.  Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu producenta.  Sos:   Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można(...)należy ich zbyt mocno rozdrabniać. Leciutko je podsmażamy, kiedy puszczą sok lekko solimy. Następnie do kubeczka wlewamy śmietanę tak 3-4 łyżki, przelewamy do śmietany trochę sosu z kurek i mieszamy. Chodzi o to, aby sos się nie zważył. Rozmieszaną zawiesinę dodajemy do patelni z kurkami i jeszcze raz mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Prawda, że łatwe

Smaki Przyprawy i Kolory
Pierogi z kurkami w arachidowym sosie 148

Kurki rzucili w promocji, trzeba było to wykorzystać, więc zrobiłam zapas pierogów, bo co jak co ale kurki są fantastyczne same w sobie i najlepiej smakują w delikatnej oprawie. * Sos może i kiepsko na zdjęciu wygląda, ale zapewniam, że doskonale podkreśla smak kurek. Składniki: podam podstawowy przepis na ciasto, bo ja robiłam zapasy pierogów i znacznie zwiększałam(...)tego żadnych maszyn, wolę wszystko robić ręcznie. Gotowe zawijami w wilgotną ściereczkę i na bieżąco rozwałkowujemy części które faszerujemy. Farsz: do powyższego przepisu na ciasto wystarczy 400 g kurek 2-3 cebule 3-4 łyżki oleju szczypta soli i gałki muszkatołowej Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli

greenscarf
Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki 169

Kurki już się pojawiły i mnie do przygotowania tego dania skusiły, Ziemniaczki na patelni podsmażyłam i potem do miękkości udusiłam, Fasolki adzuki do kurek(...)dodałam i z złotymi ziemniaczkami podałam. Smacznego :) Składniki: 4 porcje 100 g ugotowanej fasolki adzuki, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 200 g  kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, ½ łyżeczka soku

Moniki Smakołyki
Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami 183

syropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje z kurkami w roli głównej i butelką dobrego wina. Były jagodzianki, desery i lody. Ale wszystko co dobre szybko się kończy. Trzeba było wracać do domu. Za chwilę przyjadą chłopcy, mocno(...)zapachem drożdżowego ciasta i czosnku. Bo oprócz uwielbianych przez chłopców jagodzianek przygotowałam też krem z kurek z pikantnymi grzankami. Dla mnie wyszedł przepyszny. Delikatny z dobrze wyczuwalnym smakiem kurek i czosnkową nutą. Pomyślałam, że dobrym dodatkiem do niego będą czosnkowe grzanki, ale szybko zrezygnowałam z tego pomysłu i owszem zrobiłam grzanki ale z dodatkiem chili. Połączenie okazało się

Wiem co jem
Śmietanowy sos z kurek z pieczoną piersią z kurczaka i spaghetti 174

Kurki, kureczki...przyszedł wasz czas :) Uwielbiam te porę roku, uwielbiam kurki i uwielbiam Ciocię Halinę za ich dostarczenie :) Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową. Składniki: 40dag kurek 2 duże piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka(...)delikatnie i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem z 3 ząbkami czosnku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek z cebulką. Delikatnie podsmażyć i dodać kurki (poddusić 5 minut). Dodać śmietanę, sól oraz pieprz i mieszając gotować, aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec dodać cytrynę, aby sos nie był zbyt mdły w smaku. Dosypać łyżkę natki

ChilliJemy
Sos z kurek z piersią z kurczaka 185

horyzoncie pojawiają się aromatyczne kurki to żal nie wyczarować z nich czegoś dla odmiany :) Sos z kurek robiłam po raz pierwszy i mimo obaw wyszło smakowicie! - 400g kurek - jedna podwójna pierś z kurczaka - makaron z pełnego ziarna - koperek - jogurt 0% - szczypta mąki - 1 cebula - bulion drobiowy - 2 ząbki czosnku Podsmażamy cebulkę wraz z kurkami

upichcona
Leśna pizza z kurkami, boczkiem i gorgonzolą 253

drodze do domu z cudownego Gdańska zakupiliśmy kurki:) W Łodzi zatrzymaliśmy się na godzinkę i przyrządziliśmy Tagliatelle z kurkami, a ja z reszty zrobię dziś: Leśną pizze z kurkami, boczkiem i gorgonzolą SKŁADNIKI: ciasto na pizzę wg PIZZA HUT 30 g drożdży 400 g mąki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/3 szklanka mleka 1/3 szklanka(...)gorącej wody szczypta pieprzu łyżeczka cukru 250- 500 g kurek cebula ser gorgonzola boczek śmietana ser mozzarella, rozmaryn, czosnek, świeża pietruszka do posypania Połączyć 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki gorącej wody. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozkruszone drożdże, oliwę z oliwek i cukier. Wyrabiamy ciasto dodając etapowo zaczyn mleczno-wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione

MarciochaKucharzy
Tarteletki z kurkami, tymiankiem i parmezanem 153

Uwielbiam grzyby! A kurki po prostu kocham - zwłaszcza w śmietanowym sosie z makaronem i odrobiną koperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto(...)pozostałe masło i posmarować nim brzegi ciasta, aby w piekarniku ładnie się zrumieniły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut, aż ser się rozpuści, a kurki i ciasto nabiorą rumieńców

Kulinarne Inspiracje
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i z kaszą gryczaną 263

Kurki mam mrożone, ale jak jest sezon użyj świeżych, wtedy jest bardziej aromatycznie. Dla 4 osób - jedna podwójna pierś z kurczaka - 350 g grzybów kurek - 2 cebule - 3 liście laurowe, pieprz, sól do smaku - 1/4 szklanki śmietany słodkiej 12% - 400 g kaszy gryczanej - olej do smażenia Pierś z kurczaka namocz w osolonej, zimnej wodzie. Będzie bardziej soczysty. Posiekaj(...)się zeszkli dodaj grzyby. Jeżeli jest potrzeba dodaj odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez 12-15 minut, mieszaj od czasu do czasu . Wstaw kaszę gryczaną gdy zaczniesz dusić kurki i gotuj ją według przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia grzybów, mięso odsącz, osusz,oczyść, przekrój na połówki i przypraw tak jak lubisz, ale bez soli. Uduszone kurki przełóż

Pasje Jolki
Tarta z kurkami + film 124

Smaczna przekąska jak również danie główne to prosta i szybka w przygotowaniu tarta z kurkami. Polana sosem jajeczno- serowym tworzy pyszną kompozycję smakową. Polecam wypróbowanie przepisu. składniki na formę do tarty                       kruche ciasto  1,5 szklanki mąki(...)pieczemy 20 minut . Oczyszczone i opłukane kurki kroimy na większe części a cebulę w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę. Do zrumienionej cebuli dodajemy kurki, doprawiamy solą i czarnym pieprzem , od czasu do czasu mieszamy. Na podpieczonym cieście układamy podsmażone kurki z cebulą. Do miski wlewamy rozbite jajka, dodajemy śmietanę oraz starty na tarce o dużych oczkach

Smakowite Dania
Zupa z kurkami + film 127

Aromatyczna i smaczna zupa z kurkami będzie wyborną potrawą dla wielbicieli grzybów. Ta prosta i szybka w wykonaniu zupa podana z ziemniakami lub makaronem doskonale zaspokoi nasz apetyt i będzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu(...)osuszone kurki dzielimy na niezbyt drobne kawałki. Na małym ogniu, w garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie kurki łączymy ze zrumienioną cebulą i czosnkiem i wszystko dusimy jeszcze około 10 minut. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Do podduszonych kurek wlewamy rosół

Smakowite Dania
Sos kurkowy z tymiankiem 171

kurek (pieprznika jadalnego) jest jednym z moim ulubionych sosów grzybowych. Robi się go bardzo szybko(...)przyprawiony tymiankiem smakuje naprawdę obłędnie. Świetnie pasuje do delikatnych mięs, takich jak polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu! Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku tymianek sól pieprz łyżeczka jasnego sosu sojowego śmietana

W SMAK